Теми статей
Обрати теми

План-графік документальних перевірок: що треба знати, щоб туди не потрапити

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Зовсім нещодавно Мінфін своїм наказом від 26.03.18 р. № 386 вніс зміни до Порядку № 524*. При цьому було вдосконалено процедуру формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок, а також, що найважливіше, оновлено перелік критеріїв ризику від здійснення діяльності платників податків і порядок поділу їх за ступенями ризику.
Чого наразі боятися платникам податків та що треба зробити, щоб не потрапити до «чорного списку» ДФСУ, сьогодні ми якраз і розповімо.

* Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 02.06.15 р. № 524.

Як формується план-графік

Коли формується графік перевірок. Перевірочний план-графік є таблицею, в якій перераховані платники податків, яких органи ДФСУ планують перевірити на предмет дотримання податкового, валютного та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на такі контролюючі органи.

Складається такий план-графік відповідно до вимог ст. 77 ПКУ на підставі планів-графіків, сформованих територіальними органами ДФСУ. Для того щоб підготувати проект такого плану-графіка, у місцевих податківців є час до 1 грудня року, що передує року, в якому проводитимуться такі документальні планові перевірки.

Потім (до 25 грудня) його затверджує Голова ДФСУ, після чого план-графік оприлюднюють на офіційному веб-сайті ДФСУ.

Звісно, такий графік не встановлюють раз і назавжди. Він може мінятися. Для внесення змін місцеві контролери готують проекти коригування планів-графіків не пізніше 3 числа кожного місяця поточного року, починаючи з лютого. Після затвердження такі документи передаються до департаменту аудиту.

Таким чином, складові плану-графіка можуть оновлюватися щомісячно!

Структура плану-графіка. План-графік складається з 4 розділів:

розд. I — документальні планові перевірки платників податків — юросіб. У свою чергу, він поділяється на підрозділи А, Б і С. При цьому підрозділи А і Б включають по дві групи (основні підприємства і великі контрагенти);

розд. II — документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв і представництв нерезидентів;

розд. III — документальні планові перевірки платників податків — фізосіб;

розд. IV — документальні планові перевірки платників податків — юросіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору (ВЗ) і ЄСВ. Він поділяється ще на 3 групи (великі, середні і малі платники податків).

Тепер перейдемо до найцікавішого — як податківці відбиратимуть кандидатів до перевірочного плану-графіка.

Правила відбору юросіб до плану-графіка

Передусім при відборі юросіб до «чорного списку» податківці повинні орієнтуватися на вимоги:

п. 102.1 ПКУ в частині граничних термінів проведення перевірки;

п. 77.3 ПКУ в частині заборони проведення документальної планової перевірки за окремими видами зобов’язань перед бюджетами.

Але! Основна роль у його формуванні відводиться критеріям ризиків, згідно з якими платників податків поділяють на:

• платників високого ступеня ризику;

• платників середнього ступеня ризику;

• платників незначного ступеня ризику.

Такий поділ, передусім, впливає на періодичність проведення документальних планових перевірок (п. 77.2 ПКУ). Так, платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше ніж 1 раз на 3 календарні роки, середнім — не частіше ніж 1 раз на 2 календарні роки, високим — не частіше за 1 раз на календарний рік.

Критерії для попадання до кожної з перелічених груп ризику ми наведемо нижче. Ось тільки Порядок № 524 не уточнює, скільком критеріям у кожній з таких груп повинен одночасно відповідати платник податків, щоб потрапити до перевірочного плану-графіка.

Поки конкретні умови відбору прописані лише для платників податків, які відносяться до кластерних об’єднань** (підрозділ А розділу I плану-графіка).

** Поняття «кластерні об’єднання» означає групу суб’єктів господарювання — юросіб з централізованим управлінням виробничою, фінансовою і комерційною діяльністю.

Такі платники податків включаються до плану-графіка перевірок, якщо вони відповідають не менше 3 критеріям високого ступеня ризику і обсяги їх доходів або обсяги постачань (з розрахунку на рік):

дорівнюють або перевищують 100 млн грн. — для ГУ ДФС у Дніпропетровській, Київській областях, м. Києві;

дорівнюють або перевищують 50 млн грн. — для ГУ ДФС у Запорізькій, Львівській, Миколаївській, Харківській областях;

дорівнюють або перевищують 10 млрд грн. — для Офісу великих платників податків;

дорівнюють або перевищують 20 млн грн. — для інших ГУ ДФС.

Для інших платників податків є лише маленька вказівка — до плану-графіка включаються платники податків, які за результатами господарської діяльності мають найбільші ризики несплати до бюджету податків і зборів, платежів.

Якщо виходити із наведеного вище, до плану-графіка повинні потрапляти платники податків тільки високого ступеня ризику, які відповідають максимальній кількості ризикових критеріїв.

Але якщо враховувати ще і вимоги п. 77.2 ПКУ про періодичність перевірок, виходить, що до плану-графіка відбиратимуть найзлісніших порушників з кожної ризикової групи.

Звісно, як це відбуватиметься насправді, поживемо — побачимо.

І ще. При формуванні плану-графіка фіскали враховуватимуть показники за результатами діяльності платника податків за 9 місяців поточного року (нагадаємо, проект графіка формується до 1 грудня).

Якщо звітним періодом для податку на прибуток (ПНП) платника податків є календарний рік, то при плануванні враховуються показники за попередній рік.

Критерії відбору юросіб до плану-графіка

Із найдобросовісніших платників податків, що мають незначний ступінь ризику, відбиратимуть для перевірок тих, хто відповідає критеріям, наведеним на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Критерії, що характеризують юросіб з незначним ступенем ризику

Для того щоб платникові податків зайвий раз не «засвітитися» у плані-графіку, йому слід уникати, передусім, відповідності критеріям, наведеним на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Критерії, що характеризують юросіб з високим ступенем ризику

Платникам податків, що не потрапляють під критерії платників з високим ступенем ризику, слід остерігатися критеріїв, зазначених на рис. 3.

img 3

Рис. 3. Критерії, що характеризують юросіб із середнім ступенем ризику

ЗЕД-бонус

Для платників податків — учасників ЗЕД передбачений своєрідний бонус. Якщо з’ясується, що вони відповідають критеріям, наведеним на рис. 4, їх включать до плану-графіка з метою проведення «подвійної» перевірки:

img 4

Рис. 4. Додаткові критерії потрапляння до плану-графіка для юросіб-учасників ЗЕД

• перевірки з питань дотримання податкового, валютного й іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи;

• перевірки з питань дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи.

План-графік з питань державної митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати митних платежів, є складовою частиною річного плану-графіка (розділ I підрозділ С).

Він має свої особливості. Так, його формують:

• відповідно до вимог ст. 346 Митного кодексу України від 13.03.12 р. № 4495-VI (далі — МКУ);

• із квартальних планів-графіків, проекти яких місцеві контролери готують не пізніше за 20 число останнього місяця кожного кварталу.

Джерелом для ухвалення рішення про включення платника податків до плану-графіка для проведення «подвійної» перевірки є митні декларації (МД) платника податків.

Порядок відбору юросіб з ризиком несплати податків

Ще один цікавий розділ плану-графіка — розділ IV. Сюди відбираються платники податків — юрособи, які мають ризик несплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ, за результатами аналізу наявних ризиків. Критерії, за якими відбувається відбір, наведемо на рис. 5.

img 5

Рис. 5. Критерії попадання до плану-графіка перевірок з питань сплати податків і зборів

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі