Теми статей
Обрати теми

Як підприємцеві облікувати безвідсоткову позику від юрособи

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Так, «жартувати і займати гроші потрібно несподівано». Але краще це робити, заздалегідь довідавшись про «паперово-облікові» аспекти. З чим ми вам сьогодні й допоможемо.

Чи можна отримати позику від юрособи?

Відразу підкреслимо, що сьогодні ми говоримо про безвідсоткову (!) позику. Її ще називають поворотна фіндопомога.

Хто може її видати? Хто завгодно: юрособа, підприємець або звичайний громадянин (фізособа).

Кому? Знову ж таки кому завгодно: юрособі, підприємцеві або громадянинові. У гл. 71 ЦКУ немає жодних обмежень або винятків щодо суб’єктного складу договору позики.

А отже, підприємець сміливо може отримати поворотну фіндопомогу від юрособи (при цьому жодних додаткових дозвільних документів і ліцензій юрособі не потрібно, якщо позика — безвідсоткова).

Зверніть увагу: підприємець не може отримати фіндопомогу від самого себе, навіть якщо він виступатиме як позичальник-громадянин!

До речі, якщо ви отримаєте фіндопомогу як громадянин, то теж зможете використати її в підприємницькій діяльності без проблем (ст. 320 ЦКУ).

Чи потрібен письмовий договір?

Так, оскільки одна зі сторін договору — юрособа (ч. 1 ст. 208 і ч. 1 ст. 1047 ЦКУ).

А ось нотаріально посвідчувати такий договір немає необхідності. Але якщо хочете, можете це зробити добровільно.

Яку максимальну суму можна отримати як позику?

Розмір поворотної фіндопомоги не обмежений, тому підприємець може отримати в користування будь-яку суму. Проте потрібно бути уважним, якщо ви збираєтеся отримати її готівкою.

Річ у тому, що юрособа і підприємець протягом однієї доби можуть передати один одному готівку тільки на суму, що не перевищує 10 тис. грн. (п. 6 розд. II Положення № 148*)!

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.17 р. № 148.

Радимо не порушувати цю вимогу, бо штраф за порушення немалий: 1700 — 3400 грн. (ст. 16315 КпАП).

Але якщо вам потрібно отримати велику суму, вихід є:

• усе, що перевищує 10 тис. грн., ви можете отримати в безготівковій формі;

• або поділіть позику на декілька частин і передавайте по 10 тис. грн. на день протягом декількох днів.

У законодавстві теж жодних обмежень із цього приводу немає. Достатньо скласти один договір позики, а гроші за ним можна передавати частинами.

На який строк можна отримати позику?

У ЦКУ не встановлений якийсь конкретний строк, протягом якого обов’язково потрібно повернути позику. Тому теоретично ви можете зазначити в договорі будь-який строк, на який отримуєте фіндопомогу, хоч 20 років.

Чому теоретично? Бо на практиці строк повернення фіндопомоги дуже важливий для оподаткування підприємця.

Загальносистемник. Підприємці на загальній системі можуть оформляти поворотну фіндопомогу на будь-який строк. Головне для них — стежити за тим, щоб ця допомога була вчасно повернена (у строк, зазначений у договорі). Інакше податківці вимагатимуть включити її в підприємницький дохід і сплатити з неї ПДФО, ВЗ і ЄСВ (категорія 104.04 ЗІР ДФСУ).

Уникнути цього можна, якщо продовжити строк користування фіндопомогою. Для цього можна укласти додаткову угоду про продовження строку дії договору.

Єдиноподатник. А ось єдиноподатникам можна брати поворотну фіндопомогу тільки на короткий строк: до 12 календарних місяців! Адже не потрапляє в дохід тільки сума поворотної фіндопомоги, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Тобто для податкових наслідків має значення реальний строк користування поворотною фінансовою допомогою, а не те, що прописано в договорі.

Зауважте, що за рахунок включення фіндопомоги в дохід, окрім усього іншого, може бути втрачений «РРО-імунітет» — якщо відбудеться «перестрибок» дохідної планки в 1 млн грн.

Дохід виникне на наступний день після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання фіндопомоги.

Зауважте: цілком допустимо погасити позику, граничний строк погашення якої добігає кінця, за рахунок нової позики. Жодних обмежень із цього приводу немає ні в ПКУ, ні в ЦКУ.

А як облікувати фіндопомогу, яку вчасно не повернули?

Її логічно записати в графу 2 Книги обліку доходів (і витрат), оскільки графа 5 призначена для безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), а поворотну фіндопомогу все-таки доведеться віддавати.

Важливо! Навіть якщо надалі ви повернете фіндопомогу, все одно вже не зможете зменшити дохід на повернену суму. Тож будьте пильні!

Зміна системи оподаткування

Буває, що підприємець отримує фіндопомогу на єдиному податку, а потім змінює систему оподаткування. Як бути в цьому випадку?

Якщо 12-місячний строк використання фіндопомоги закінчився в момент перебування на загальній системі, жодних нюансів немає.

Повернули фіндопомогу вчасно — дохід не відображаємо, забули повернути — відображаємо дохід (цього вимагають податківці, хоча й необґрунтовано) або продовжуємо строк користування фіндопомогою шляхом підписання додаткової угоди до договору позики — і жодного доходу.

А якщо отримали позику на загальній системі, а потім перейшли на єдиний податок?

У цій ситуації поворотна фіндопомога могла бути отримана на триваліший строк, ніж 12 місяців.

Але! Оскільки підприємець перейшов на спрощенку, то цю фіндопомогу слід розглядати так, нібито вона була отримана на спрощенці.

Отже, її потрібно повернути позикодавцеві раніше — до закінчення 12 місяців з дня її отримання. У такому разі дохід у єдиноподатника не виникне.

Якщо ж ви повернете її пізніше ніж через 12 місяців (хоча і в строк, установлений у договорі), доведеться визнати дохід, про що говорять і податківці в консультації з категорії 107.04 ЗІР ДФСУ.

Чи можна отримати фіндопомогу в інвалюті?

Валютою позики між резидентами може бути тільки гривня (ст. 524 ЦКУ). Водночас у договорі не заборонено зазначати грошовий еквівалент поворотної фіндопомоги в інвалюті (ст. 533 ЦКУ). У цьому випадку позичальникові доведеться повернути в гривнях суму, яка визначається за офіційним курсом НБУ на день платежу. Законність таких договорів підтверджують і суди. Логічно зазначити в договорі застереження про те, що сума, яка підлягає поверненню, має бути не меншою первісно переданої суми (хоч це й малоймовірно, але все-таки іноді курс інвалюти може знизитися). До речі, якщо через рік вам доведеться повертати більшу суму, ніж ви отримували (у гривнях), нічого страшного. Для позикодавця це в жодному разі не відсотки. Але все-таки, щоб убезпечити себе від претензій податківців, варто зазначити в самому договорі, що позика є безвідсотковою.

Звітність

Одержувач фіндопомоги не «сигналить» про неї в жодному звіті. Якщо її надає юрособа (або підприємець), то вона сама подає форму № 1ДФ про видану підприємцеві (або громадянинові) поворотну фіндопомогу. Ознака доходу в цьому випадку: «153».

Коли ви повертаєте фіндопомогу, то знову-таки маємо справу тільки з формою № 1ДФ. Тому якщо фіндопомогу повертаємо юрособі — жодного звіту не подаємо (оскільки форма № 1ДФ за юросіб не подається), а якщо підприємцеві або громадянинові — подаємо форму № 1ДФ з тією ж ознакою доходу «153».

Цей звіт подається за той квартал, у якому ви повернули фіндопомогу.

Якщо минув строк давності за фіндопомогою

Коли в єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ «висить» борг перед кимось і за цим боргом минає строк давності, то вони зобов’язані цей борг поставити в підприємницький дохід (пп. 292.3, 292.6 ПКУ).

Що ж виходить: якщо фіндопомогу не повернули протягом року — ставимо в дохід один раз, а якщо не повернули й по тому і за нею минув строк позовної давності (у загальному випадку — 3 роки), невже її повторно потрібно ставити в дохід?

На жаль, але виходить саме так.

Звісно, це несправедливо для єдиноподатника.

Але схожа ситуація спостерігається і з безоплатно отриманими товарами, які двічі потрапляють у доходи спрощенця (при їх отриманні і при їх продажу). Проте в ПКУ немає норми, яка б звільняла від повторного включення в дохід фіндопомоги, за якою минув строк давності. Тож краще розраховуватися з боргами вчасно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі