Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток солдатові «підприємства» дотягувати до МЗП не треба

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Лист Мінсоцполітики від 18.06.18 р. № 1056/0/101-18

І знову ми про «дотягування» зарплати до МЗП. Річ у тому, що перевіряючі із Держпраці наполягають на донарахуванні доплати до МЗП у разі, якщо сума середнього заробітку, що зберігається «солдатові підприємства», менше МЗП.

Обґрунтовують свою позицію вони тим, що в переліку виплат, які не враховуються при обчисленні зарплати для забезпечення її мінімального розміру (ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, далі — Закон про оплату праці), зазначені тільки:

• доплата за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я;

• доплата за роботу в нічний і надурочний час;

• доплата за роз’їзний характер робіт;

• премії до святкових і ювілейних дат.

І все! Інші виплати в цьому списку не зазначені. У зв’язку з цим ми вирішили звернутися за відповідним роз’ясненням до фахівців Мінсоцполітики. Відзначимо, що саме Мінсоцполітики є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну політики, у тому числі у сфері оплати праці.

Нагадаємо, що раніше фахівці Мінсоцполітики говорили про те, що сума середнього заробітку, розрахована згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), НЕ включається до зарплати для забезпечення її мінімального розміру (див. лист Мінсоцполітики від 13.02.17 р. № 322/0/101-17/282).

Отже, лист, що коментується, вкотре підтверджує думку Мінсоцполітики про те, що сума середнього заробітку, розрахованого згідно з Порядком № 100, не враховується в зарплату для порівняння її з МЗП.

Для цього є цілком законні підстави. Читаємо положення ст. 31 Закону про оплату праці повністю, а не окремі його частини!

«Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий розміру мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Якщо розмір заробітної плати у зв’язку з періодичністю виплати її складових є нижчим розміру мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником в повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно виконаній нормі праці.

Мінімальна заробітна плата в годинному розмірі застосовується на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності і у фізичних осіб, які використовують найману працю, у разі застосування погодинної оплати праці».

Як бачимо, треба читати положення ст. 31 Закону про оплату праці повністю, а не лише ті, що стосуються «виключених» виплат. Найголовнішим з виділених наведених вище положень є те, що треба порівняти зарплату за відпрацьовану норму праці за місяць.

А якщо працівник не працював, але за ним зберігався середній заробіток, то МЗП, розрахована пропорційно виконаній нормі праці, дорівнює нулю. А це означає, що середній заробіток з МЗП не порівнюється.

Сподіваємося, що для усіх перевіряючих і тих, хто перевіряється, тепер це питання закрите.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі