Теми статей
Обрати теми

Здаєте упаковку в макулатуру — компенсуйте ПК за товаром: «свіжа» вигадка ДФСУ

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Лист ДФСУ від 14.05.18 р. № 2115/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Податківців попросили розповісти про порядок нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) при передачі картонно-паперової упаковки на утилізацію. Зверніть увагу, що таку упаковку платник ПДВ придбав разом із товаром (вартість упаковки включена до вартості товару).

Посилаючись на те, що операції з передачі паперу і картону на утилізацію є пільговими операціями (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), контролери в листі, що коментується, рекомендують платникові ПДВ при передачі упаковки на утилізацію компенсувати частину «вхідного» ПДВ, нарахованого при придбанні товару.

Зверніть увагу! Податківці хочуть, щоб платник ПДВ компенсував частину «вхідного» ПДВ саме за товаром! Хоча він на 100 % використаний в оподатковуваних операціях. При цьому контролери посилаються на «розподільчий» п. 199.1 ПКУ.

Логіка контролерів така.

Платник ПДВ придбав «упакований товар». А далі сам товар використаний в оподатковуваній операції, а упаковка — у пільговій. Відповідно, є ознаки подвійного використання «упакованого товару», і як наслідок — підстава для нарахування «компенсуючих» ПЗ за п. 199.1 ПКУ.

Навіть не варто сумніватися. Якби вартість упаковки була виділена окремим рядком у прибуткових документах, то, дотримуючись такої логіки, податківці зажадали б від нашого нещасного платника ПДВ взагалі нарахувати «компенсуючі» ПЗ на усю вартість упаковки згідно з п. 198.5 ПКУ.

Але коли вартість упаковки включена до вартості товару, вони вирішили «відкусити» частину ПДВ від товару.

У результаті складається парадоксальна ситуація:

• якщо упаковку просто викинути (не оприбутковувати її як вторсировину), то жодних податкових наслідків не виникне. Адже вартість упаковки разом з товаром, який був у неї упакований, взяла участь у господарській діяльності та оподатковуваних ПДВ операціях. А на «втрату» самої упаковки навряд чи хтось зверне увагу;

• якщо ж, дотримуючись цивілізованих правил, таку упаковку здати в макулатуру, то, дотримуючись рекомендацій податківців, платникові ПДВ необхідно компенсувати частину «вхідного» ПДВ, нарахованого за товаром, який був у неї упакований! І це з огляду на те, що точно так, як і в першій ситуації, вартість упаковки разом з товаром взяла участь у госпдіяльності і в оподатковуваній операції.

З такою «логікою» контролерів ми не можемо погодитися, оскільки вона суперечить нормам ПКУ.

У такому випадку взагалі не можна говорити про нарахування «компенсуючих» ПЗ ні згідно з п. 199.1 ПКУ, ні згідно з п. 198.5 ПКУ. Адже від самого початку упаковка утримувалася з метою використання в оподатковуваних операціях. У них же її і використали. Свою місію упаковка виконала, «охороняючи» товар від дії довкілля.

А далі зовсім інша історія…

На наш погляд, головна проблема полягає в тому, що податківці плутають два поняття. Підприємство придбаває товар разом з упаковкою, а після використання товару оприбутковує макулатуру! Саме макулатуру, а не упаковку. Адже використати отриманий актив як упаковку ніхто не збирається (у неї нічого упаковувати не будуть).

Зауважимо. Макулатура була придбана/виготовлена (за фактом — оприбуткована) без «вхідного» ПДВ. Отже, її використання в пільговій операції не повинно привести до нарахування ПЗ. Адже для нарахування «компенсуючих» ПЗ не виконується ключова умова, встановлена в абзаці першому п. 198.5 ПКУ, — немає «вхідного» ПДВ.

Самі контролери дозволяють не нараховувати «компенсуючі» ПЗ після безПДВшних придбань (листи ДФСУ від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17 і від 09.06.16 р. № 12798/6/99-99-15-03-02-15).

Підіб’ємо підсумок: використання «пакувальної» макулатури в пільговій операції взагалі не повинно привести до нарахування ПЗ. Детальніше про це можна прочитати в статті «Продаємо макулатуру: ПДВ-наслідки» // «БТ», 2018, № 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі