Теми статей
Обрати теми

Робота сумісника у вихідний день: де, коли та скільки

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Лист Мінсоцполітики від 25.04.18 р. № 184/0/22-18/13

Відповідно до п. 1 Положення № 43* сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

* Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день (п. 2 постанови № 245**).

** Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245.

Для працівників переважної більшості підприємств вихідними днями, що передбачені умовами трудового законодавства (ст. 67 КЗпП) і, відповідно, нормами колективного договору, є субота та неділя (при п’ятиденці). У той же час у деяких випадках з метою організації безперервної роботи запроваджується змінний режим роботи (змінний графік робочого часу). За таких умов вихідні дні надаються у різні дні тижня (ст. 69 КЗпП). І тому, наприклад, вихідними днями для працівника можуть бути вівторок чи середа.

У зв’язку з цим часто виникає запитання: чи може працівник на роботі за сумісництвом працювати 8 годин у той день, який для нього є вихідним чи вільним від роботи днем за основним місцем роботи (наприклад, вівторок чи середу), за умови, що вихідними днями на робочому місці за сумісництвом є інші дні (субота та неділя)?

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики зробили такий висновок: працівнику-суміснику дозволяється працювати повний робочий день у вихідні дні за основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі