Теми статей
Обрати теми

Не зареєстрована податкова накладна — збиток покупця, який можна відшкодувати через суд

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Рішення Господарського суду Дніпропетровської обл. від 03.04.18 р. у справі № 904/7/18

Суть справи: покупець і продавець уклали договір поставки. При цьому кожна сторона виконала умови договору (постачальник відвантажив товар, а покупець його оплатив). Ось тільки податкову накладну (ПН) на таку операцію продавець не зареєстрував у ЄРПН.

Нагадаємо: щоб змусити постачальника виконати вимоги п. 201.10 ПКУ, Кодекс пропонує покупцеві лише один вихід — подати скаргу на такого продавця (абз. 17 п. 201.10 ПКУ).

На жаль, подання скарги до контролюючого органу не надає права покупцеві включити ПН, незареєстровану в ЄРПН, до складу податкового кредиту (ПК). Тому такі дії не дали покупцеві жодного результату.

Він вимушений був звернутися до суду і вимагати відшкодування збитків, понесених у результаті бездіяльності продавця, на підставі ст. 216 ЦКУ.

Розглянувши матеріали справи, суд повністю підтримав покупця і визнав, що сума ПДВ, яку покупець не включив до ПК внаслідок невиконання постачальником своїх обов’язків зі своєчасної реєстрації ПН, є збитками такого покупця.

Для доказу наявності збитків, протиправності поведінки продавця і причинного зв’язку такої поведінки із заподіяними збитками суду виявилося достатньо факту порушення продавцем вимог п. 201.10 ПКУ.

А ось твердження продавця, що у його діях відсутня провина в спричиненні збитків (оскільки він усього лише порушив вимоги ПКУ), суд визнав необґрунтованими і безпідставними.

Крім того, суд звернув увагу, що господарсько-правова відповідальність базується на принципах, згідно з якими: потерпіла сторона має право на відшкодування збитку, незалежно від того, чи є згадка про це в договорі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі