Теми статей
Обрати теми

Постачання програмної продукції: особливості застосування IT-пільги

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 16.05.18 р. № 2183/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Початок 2018 року приніс чимало нововведень, які стосуються застосування IT-пільги. Передусім законодавці*:

* Див. Тему тижня «Податкова міні-реформа — 2018» // «БТ», 2018, № 1-2.

• значно розширили перелік операцій, які підпадають під звільнення від ПДВ;

• підкоригували поняття «програмна продукція» (п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ);

• навіть торкнулися п.п. 14.1.255 ПКУ, що визначає поняття «нероялті».

Водночас до появи будь-яких офіційних роз’яснень від податківців використовувати всі ці нововведення треба було з обережністю. Адже єдиним документом, який проливає світло на нюанси застосування IT-пільги, досі є «старенька» УПК № 536**. А вона вже трохи застаріла.

** Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції, затверджена Міндоходів від 07.10.13 р. № 536.

І ось нарешті у листі, що коментується, фіскали висловили свою думку щодо застосування IT-пільги за новими правилами. Для наочності, зведемо їх у таблицю.

Особливості застосування IT-пільги

Операція

ПДВ-обкладення

1. Надання доступу покупцю:

• до контенту у звуковій, текстовій або графічній формах, розміщеному на WAP-порталі та/або HTTP

Якщо скориставшись таким доступом покупець отримує програмну продукцію (її копію), операція звільняється від обкладення ПДВ

• до програмної продукції, у тому числі онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи)

Якщо покупцю надано лише право на пошук, обробку, отримання інформації та інші аналогічні дії, що здійснюються за допомогою такого контенту, або право на збір статистичних даних про надані телекомунікаційні послуги, така операція розцінюється як операція з надання відповідних послуг і обкладається ПДВ у загальному порядку за ставкою ПДВ 20 %.

З цим висновком ми згодні. Адже якщо покупець отримує лише право на користування порталом або онлайн-сервісом, постачання програмної продукції не відбувається. Ну а якщо немає факту передачі примірника програми або авторських прав у користування, то немає й ПДВ-пільги. Аналогічна позиція була представлена в листі ДФСУ від 05.04.18 р. № 1384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК// «БТ», 2018, № 17-18

2. Надання послуг з техпідтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп’ютерних програм)

1. Якщо такі послуги є складовою частиною постачання програмної продукції, операція звільняється від обкладення ПДВ.

Інакше послуги техпідтримки обкладаються ПДВ у загальному порядку за ставкою ПДВ 20 %.

2. Якщо внаслідок постачання таких послуг відбуваються будь-які зміни у програмній продукції (у тому числі оновлення, додаток, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу), то такі операції прирівнюються до операцій постачання програмної продукції. А отже:

• або не підлягають обкладенню ПДВ згідно з п.п. 196.1.6 ПКУ;

• або звільнені від обкладення ПДВ згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Тут усе залежить від умов постачання програмної продукції, прописаних у договорі.

Аналогічне роз’яснення податківці надавали й раніше (див. лист ДФСУ від 17.08.17 р. № 1649/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

3. Постачання систем та/або устаткування, невід’ємною складовою яких є програмна продукція

Операція звільняється від обкладення ПДВ.

Але! Лише якщо програмна продукція була поставлена постачальником як окремий елемент постачання й на таку продукцію передано право власності (за договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності)

Важливо! Якщо програмна продукція є невід’ємною складовою систем та/або устаткування і не визначена як окремий елемент постачання, така операція розглядається як одна операція тв обкладається ПДВ на загальних підставах, визначених для постачання товарів/послуг в Україні.

Аналогічного підходу податківці дотримувалися і в листі від 12.04.16 р. № 8181/6 / 99-99-19-03-02-15

4. Розробник не отримує права власності на комп’ютерну програму у процесі її створення, а після завершення виконання послуг право власності на готову програмну продукцію (її компоненти) приймає замовник

Операції з постачання таких послуг (виконання робіт) обкладаються ПДВ у загальному порядку за основною ставкою ПДВ 20 %.

Підстава — звільненню від обкладення ПДВ підлягають операції з постачання програмної продукції, за яких відбувається перехід права власності на програмну продукцію від виконавця до замовника. У цьому випадку йдеться про надання послуг

Такий же висновок можна зустріти і в більш ранніх листах контролерів (див. лист ДФСУ від 14.08.17 р. № 1597/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

5. Постачання примірника комп’ютерної програми з наданням ліцензії, яка:

• обмежує використання такої комп’ютерної програми за її функціональним призначенням;

• та одночасно така ліцензія є складовою постачання самої комп’ютерної програми

Операція звільняється від обкладення ПДВ.

При цьому режим ПДВ-звільнення застосовується на всіх етапах постачання примірника комп’ютерної програми від особи, яка її створила, до споживача

6. Постачання програмної продукції з переданням права власності на таку продукцію (згідно з угодою про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності)

Операція звільняється від обкладення ПДВ незалежно від способу передання її покупцеві (на матеріальних носіях, з використанням мережі Інтернет, електронною поштою або іншими засобами передачі інформації)

7. Постачання програмної продукції на таких умовах:

• згідно з ліцензійною угодою умови використання комп’ютерної програми обмежені її функціональним призначенням;

• відтворення програми обмежене кількістю копій, необхідних для використання кінцевим споживачем (тобто покупцем);

• умови передачі права на поширення примірників програмної продукції не передбачають надання права на їх відтворення або якщо їх відтворення обмежено використанням кінцевим споживачем

Отримання платежу як винагороду за надання права на використання такої програмної продукції / поширення програмної продукції не вважатиметься роялті.

Такий платіж є оплатою вартості поставленої програмної продукції (комп’ютерної програми та/або її компонентів), у тому числі її копій. А така операція звільняється від обкладення ПДВ

Якщо зазначені вище умови не виконуються, то отримання платежу за надання права на використання програмної продукції / поширення примірників програмних продуктів розцінюється як роялті. Така операція не є об’єктом обкладення ПДВ.

Таку точку зору контролери висловлювали й раніше — у листі ДФСУ від 09.09.16 р. № 19587/6/99-99-15-03-02-15// «БТ», 2016, № 42-43.

8. Послуги з надання права на отримання оптимізації та оновлень, що включають право на отримання і завантаження інструментів та процедур для оновлення програмного забезпечення (ПЗ) у його розробника через виконавця, який забезпечує супровід та/або техпідтримку ПЗ

Обкладаються ПДВ у загальному порядку за ставкою ПДВ 20 %

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі