Теми статей
Обрати теми

Податкову накладну заблокували: чи нараховувати «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Підприємство придбало послугу для використання в негоспдіяльності. Проте суму «вхідного» ПДВ за операцією так і не включило до податкового кредиту (податкова накладна була заблокована). Чи треба у такому разі нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання або чекати, коли сума ПДВ потрапить до податкового кредиту?

На жаль, у п. 198.5 ПКУ ви не знайдете відповіді на це запитання. У цій нормі не прописана залежність між фактом включення покупцем «вхідного» ПДВ до податкового кредиту (ПК) і його обов’язком нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) при придбанні товарів/послуг для пільгової, необ’єктної або негосподарської діяльності.

Виняток зроблено лише для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року.

Чи означає це, що нараховувати «компенсуючі» ПЗ треба незалежно від того, виникло право на ПК за операцією чи ні?

Ні. Зараз пояснимо чому.

Не варто забувати, що покупець має право сформувати ПК за операцією тільки за наявності податкової накладної (ПН), заповненої відповідно до вимог п. 201.1 ПКУ і Порядку № 1307* та зареєстрованої в ЄРПН.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Якщо перелічені вище вимоги не будуть виконані, говорити про формування ПК поки зарано. Тобто коли:

• постачальник ще навіть не направив ПН на реєстрацію в ЄРПН;

• ПН була відправлена на реєстрацію в ЄРПН, але була заблокована;

• у ПН, зареєстрованій в ЄРПН, допущені помилки в її обов’язкових реквізитах.

Відповідно якщо не виникло право на ПК за операцією, то і «компенсувати» нічого. У такому разі нарахування «компенсуючих» ПЗ відкладається рівно до того моменту, поки не з’явиться право на ПК. Причому навіть якщо придбані товари/послуги платник ПДВ уже фактично використовує в неоподатковуваних (пільгових, негосподарських) операціях.

Те, що нараховувати «компенсуючі» ПЗ необхідно тільки після того, як у покупця виникне право на ПК, підтверджує і визначення постачання, наведене в п.п. 14.1.191 ПКУ.

У п.п. «в» цієї норми прямо сказано: постачанням товарів вважається у тому числі будь-яка із зазначених у п.п. 14.1.191 ПКУ дій платника ПДВ, якщо він мав право на віднесення сум ПДВ до ПК.

До речі, наразі контролери дотримуються такої ж позиції. Так, у категорії 101.06 ЗІР ДФСУ міститься роз’яснення, в якому фіскали стверджують: «компенсуючі» ПЗ нараховуються в тому звітному періоді, в якому у покупця таких товарів/послуг виникли підстави для включення сум ПДВ, сплачених при їх придбанні, до складу ПК.

Увага! Якщо у покупця вже виникло право на ПК, але він поки ним не скористався, то відкласти нарахування «компенсуючих» ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ він не може (лист ДФСУ від 03.12.15 р. № 27896/5/99-99-19-03-02-16).

Адже попри те, що п. 198.6 ПКУ дозволяє покупцеві формувати ПК протягом 1095 днів з дати складання ПН, водночас п. 198.5 ПКУ такого перенесення для нарахування ПЗ не передбачає.

При цьому не забувайте, що момент виникнення права на ПК залежить від своєчасності реєстрації ПН в ЄРПН. Так, якщо (лист ДФСУ від 03.12.15 р. № 27896/5/99-99-19-03-02-16):

• ПН була зареєстрована в ЄРПН вчасно, то платник ПДВ зобов’язаний буде нарахувати «компенсуючі» ПЗ вже в місяці складання такої ПН;

• ПН потрапила в ЄРПН із запізненням — у місяці реєстрації ПН в ЄРПН.

Важливо! У заблокованих ПН свій (особливий) період потрапляння до ПК — це місяць, в якому такі ПН розблоковані.

Детальніше про проблеми, пов’язані з датою реєстрації і датою відображення ПК покупцем розблокованих ПН читайте в консультаціях «Відображення ПК, якщо реєстрація ПН призупинена» // «БТ», 2017, № 32, с. 37 і «ДФСУ про податковий кредит за розблокованими ПН» // «БТ», 2017, № 41, с. 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі