Теми статей
Обрати теми

Земельні платежі фізичних осіб: головні акценти

Як нараховуються суми земельного податку і орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності фізичним особам?

Відповідно до п.п. 14.1.147 ПКУ плата за землю — обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку* або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності**.

* Питання декларування юридичними особами земельного податку на 2018 рік нами розглянуто у статті «Земельний податок: настав час звітувати на 2018 рік» // «БТ», 2018, № 5.

** Про справляння орендної плати ви можете прочитати у статті «Орендна плата за землю: хто і як її платить у 2018 році» // «БТ», 2018, № 6. Також буде корисним лист ДФСУ від 05.02.18 р. № 483/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2018, № 8.

Земельний податок — обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (далі — податок) (п.п. 14.1.72 ПКУ).

Підставою для нарахування земподатку є дані держземкадастру (п. 286.1 ПКУ).

Нарахування фізособам сум податку провадиться контролюючими органами, які надсилають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення (далі — ППР) про внесення податку (п. 286.5 ПКУ).

Якщо контролюючий орган не надіслав у встановлені строки ППР, фізособи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (п. 287.9 ПКУ).

Податкове зобов’язання з цього податку може бути нараховано за звітні періоди (роки) в межах строків, визначених п. 102.1 ПКУ. Тобто 1095 днів.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності — обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (далі — орендна плата) (п.п. 14.1.136 ПКУ).

Згідно з п. 288.7 ПКУ порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовуються відповідно до вимог ст. 285287 ПКУ.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої ділянки.

Органи (виконавчої влади та місцевого самоврядування), які укладають договори оренди землі, мають до 1 лютого інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни (п. 288.1 ПКУ).

Категорії фізосіб, які звільняються від сплати земподатку, визначено п. 281.1 ПКУ, а перелік видів та граничні межі «звільненого» використання земділянок — п. 281.2 ПКУ (ср. ). Крім того, від сплати податку звільняються власники земділянок, земчасток (паїв) та землекористувачі за умови передачі їх (ділянок/часток (паїв)) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ПКУ).

Ще раз зауважимо: нарахування громадянам сум земподатку і орендної плати за земділянки держ(комун)власності провадиться контролюючими органами (за місцезнаходженням земділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року ППР.

Зазначені в них суми земподатку та орендної плати підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.

Для отримання пільг щодо сплати земподатку фізособа має надати контролюючому органу за місцезнаходженням земділянки відповідну заяву довільної форми та документи, що підтверджують право на пільгу.

Наголошуємо: пільги передбачено лише щодо податку (!), для орендної плати їх не встановлено.

Якщо фізособа «пільгової» (звільненої) категорії має у власності декілька земділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву (п. 281.4 ПКУ).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі