Теми статей
Обрати теми

Роздрібна торгівля пивом: РРО — «так», КОРО — «ні»

Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 19.02.18 р. № 358/99-99-01-01-18

У листі, що коментується, контролери роз’яснюють правові нюанси здійснення суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пивом.

Насамперед одне уточнення. Хоча в листі й не конкретизовано, проте з його побудови можна здогадатись, що роз’яснення надається стосовно пива у понятті його за визначенням з абз. 9 ст. 1 Закону № 481*. Тобто як алкогольного напою, що належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203. А відтак за п.п. 14.1.145 ПКУ є підакцизним товаром, на який п.п. 215.3.1 ПКУ встановлена ставка акцизного податку.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Податківці розглядають колізію норм законодавства. Згідно із Законом № 481 предметом регулювання якого є у тому числі й питання роздрібної торгівлі алкогольними напоями, визначення місця торгівлі ними (алконапоями) передбачає наявність РРО або Книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) (абз. 14 ст. 1 Закону № 481). Крім того, встановлено, зокрема, що всі інші закони та нормативно-правові акти, які стосуються виробництва та обігу алконапоїв, діють у частині, що не суперечить цьому Закону (ст. 18 Закону № 481).

А ось Закон про РРО, що визначає правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, говорить інше. Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім ПКУ, не допускається (преамбула Закону про РРО).

Отже, колізія норм полягає в можливості застосування КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі алкогольними напоями (у нашому випадку пивом).

На думку контролерів, для вирішення її (колізії) між Законом № 481 та Законом про РРО слід керуватись спеціальним нормативно-правовим актом, а саме Законом про РРО.

Водночас вони звертають увагу, що викладений у новій редакції п. 1 Переліку № 1336** (яким дозволено проводити розрахункові операції б ез РРО з використанням РК та КОРО) уже не містить згадки про пиво.

** Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Пам’ятайте: вже в минулому право фізосіб-підприємців — єдиноподатників*** на альтернативний варіант (обходитись без РРО, а застосовувати КОРО) щодо роздрібної торгівлі пивом у пляшках і бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів.

*** Детальніше в статті «Не стільки пива, скільки дива, або Торгівля пивом за «алкогольними правилами» // «БТ», 2015, № 23.

Від себе додамо: після останніх змін у Переліку № 1336**** сумнівів щодо обов’язковості застосування РРО взагалі не може бути, адже дія цього Переліку не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами.

**** Див. консультацію «БезРРОшна» роздрібна торгівля: нові вимоги» // «БТ», 2018, № 1-2.

Як ми розуміємо, зазначене в листі, що коментується, не може стосуватись безалкогольного пива, яке належить до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202 (абз. 10 ст. 1 Закону № 481). На таке пиво ставка акцизу в ПКУ не встановлена, отже, воно не (!) є підакцизним товаром. До речі, підтвердження правильності нашої думки щодо врахування статусу алкогольності/підакцизності пива знаходимо в консультації з категорії 115.03 ЗІР ДФСУ.

У підсумку висновок фіскалів: фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, при розрахунках зобов’язані застосовувати належним чином зареєстровані РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують здійснення розрахункових операцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі