Теми статей
Обрати теми

Продаж землі разом з нерухомістю: чи буде ПДВ

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Сама по собі операція продажу землі як окремого об’єкта не є якоюсь унікальною або складною для відображення в ПДВ-обліку. Згідно з п.п. 197.1.21 ПКУ вона звільнена від обкладення ПДВ. Інша річ, якщо земельні ділянки продаються разом з об’єктом нерухомості. Ось тут і з’являються запитання. Одне з них надійшло в редакцію від нашого читача. Звучить воно таким чином: чи треба обкладати ПДВ операцію з продажу земельної ділянки і складу, який розташований на такій ділянці, якщо операція оформлена одним договором купівлі-продажу, але в ньому виділена вартість кожного об’єкта? Що ж, давайте розбиратися.

Бути чи не бути ПДВ-пільзі

Як свідчить п.п. 197.1.21 ПКУ, операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв) звільнені від обкладення ПДВ.

Але! Окрім тих випадків, коли земельні ділянки розміщені під об’єктами нерухомості і включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абзацу першого п.п. 197.1.13 ПКУ).

Нагадаємо: в абзаці першому п.п. 197.1.13 ПКУ йдеться про звільнення від ПДВ, зокрема, операцій за безоплатною приватизацією присадибних земельних ділянок. Явно це не наш випадок. Тому на п.п. 197.1.13 ПКУ не загострюватимемо увагу.

Отже, якщо здійснюється постачання (продаж, передача) земельної ділянки, на якій немає об’єктів нерухомості, то, без сумнівів, така операція звільняється від обкладення ПДВ. А при постачанні (продажу, передачі) об’єкта нерухомості разом із землею, яка розташована під таким об’єктом і враховується в загальній вартості об’єкта нерухомості (включається до його вартості), операція підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах.

Виникає запитання: а чи обкладатиметься ПДВ операція з продажу земельної ділянки, що розташована під об’єктом нерухомості, якщо його вартість не включена до вартості нерухомості (у договорі виділена окремо)?

Виходячи з лексичної конструкції п.п. 197.1.21 ПКУ, на наш погляд, можна стверджувати однозначно: якщо продається земельна ділянка, на якій розміщений об’єкт нерухомості, але вартість такої ділянки не включається до вартості нерухомості, то нараховувати ПДВ на вартість земельної ділянки не треба. Річ у тому, що у винятки з пільгових операцій потраплять тільки випадки, коли виконуються відразу дві умови (вони перераховані через сполучник «та»):

• на земельній ділянці розташована нерухомість;

• вартість землі включається до вартості нерухомості.

Якщо хоч б одна з умов не виконується — діють загальні «пільгові» правила.

Єдиний привід для сумнівів — згадка в другій умові якихось вимог законодавства. Може є якісь законодавчі норми, які вимагають включати вартість землі до вартості нерухомості?

Давайте розбиратися.

Продаж нерухомості: юридичні тонкощі

У ПКУ немає норм, які зобов’язують продавця пов’язувати з метою оподаткування продаж землі та нерухомості. А ось у цивільному і земельному законодавстві є певні вимоги із цього приводу.

Так, у ст. 377 ЦКУ і ст. 120 Земельного кодексу України від 25.10.01 р. № 2768-III передбачено:

• до особи, яка набула права власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача);

• розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об’єкти (крім багатоквартирних будинків та об’єктів державної власності, що підлягають продажу шляхом приватизації).

Тобто при продажу нерухомості покупцеві переходить право власності (користування) на земельну ділянку. Кадастровий номер такої ділянки — це істотна (обов’язкова) умова договору купівлі-продажу нерухомості. При цьому немає жодних вимог про включення/невключення вартості землі до вартості нерухомості. Виходить, сторони договору купівлі-продажу нерухомості можуть врегулювати це питання на власний розсуд.

Продаж землі в бухобліку

Можливо, ситуація проясниться, якщо звернутися до бухобліку?

Незалежно від того, як отримувалася земельна ділянка (як окремий об’єкт або разом з об’єктом нерухомості, з виділенням суми кожної складової або загальною сумою), у бухобліку він має бути відображений як окремий об’єкт. Аж надто різні за своєю економічною суттю земельні ділянки та об’єкти нерухомості.

Підстави для таких дій дає абзац десятий п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби». Згідно з цією нормою, якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухобліку як окремий об’єкт основних засобів.

Допоможе вам у цьому п. 9 П(С)БО 7. У ньому сказано, що первинна вартість об’єктів ОЗ, зобов’язання за якими визначені загальною сумою, розраховується розподілом цієї суми пропорційно справедливій вартості окремого об’єкта основних засобів. У свою чергу, справедливою вартістю земельних ділянок і будівель є їх ринкова вартість (див. п. 4 додатка до П(С)БО 19 «Об’єднання підприємств»). У зв’язку з цим слід мати на увазі, що згідно зі ст. 5 Закону України «Про оцінку земель» від 11.12.03 р. № 1378-IV з метою визначення вартості земельних ділянок проводиться їх експертна грошова оцінка. А одним з випадків її обов’язкового проведення є необхідність відображення вартості земельної ділянки у бухгалтерському обліку (див. ст. 13 цього Закону).

Відповідно при продажу нерухомості разом із землею, по суті, відбувається продаж двох різних об’єктів. Тобто і з точки зору бухобліку включати вартість земельної ділянки до вартості об’єкта нерухомості не обов’язково.

А що говорять податківці?

Практичне застосування норм п.п. 197.1.21 ПКУ податківці роз’яснювали в листах ДПСУ від 15.06.12 р. № 10075/6/15-3415-26, ДФСУ від 06.10.16 р. № 21767/6/99-99-15-03-02-15, ГУ ДФС у Рівненській обл. від 26.08.16 р. № 2046/10/17-00-12-01-07. Вони наполягають, що необхідно враховувати порядок відображення в обліку об’єктів нерухомості і земельних ділянок, на яких вони розташовані.

Так, якщо здійснюється постачання (продаж, передача) земельної ділянки, яка розташована під об’єктом нерухомості, як окремого об’єкта, то така операція звільняється від обкладення ПДВ.

У разі коли здійснюється постачання (продаж, передача) об’єкта нерухомості разом із землею, яка розташована під таким об’єктом і враховується в загальній вартості об’єкта нерухомості (включається до його вартості), то такі операції підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах.

При цьому кількість укладених договорів (один загальний або два окремих) жодного значення не має.

Отже, якщо в договорі:

• окремо виділити вартість земельної ділянки — можна сміливо застосовувати ПДВ-пільгу. І не забудьте при цьому вказати, що вартість такої ділянки зазначена без ПДВ;

• земельна ділянка не матиме відокремленої вартості — є всі шанси, що контролери наполягатимуть на обкладенні ПДВ операції з її продажу на загальних підставах.

У останньому випадку об’єкт нерухомості і земля під ним розглядатимуться як єдине ціле. Тобто продавцеві доведеться нарахувати ПДВ-зобов’язання за ставкою ПДВ 20 % на усю суму договору (якщо, звичайно, йдеться не про друге і наступні постачання житла — п.п. 197.1.14 ПКУ*).

* Такі операції теж звільняються від обкладення ПДВ.

Датою виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) буде дата першої події: або дата складання акта приймання-передачі об’єкта нерухомості і земельної ділянки, або дата отримання передоплати від покупця.

Відповідно цього дня постачальник повинен виписати податкову накладну (ПН) у загальному порядку і зареєструвати її в ЄРПН.

Якщо є ПДВ-звільнення

Якщо постачальникові вдасться дотриматися всіх вимог для застосування ПДВ-пільги при продажу об’єкта нерухомості разом із земельною ділянкою, йому залишиться зробити тільки декілька штрихів.

Податкова накладна. Продавцеві на дату першої події (дату підписання акта приймання-передачі об’єкта нерухомості і земельної ділянки або дату отримання передоплати від покупця) слід виписати дві ПН (п. 17 Порядку № 1307**):

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

а) «пільгову» ПН (на вартість земельної ділянки). У такій ПН (п. 16 Порядку № 1307):

• у верхній лівій частині в графі «Складена на операції, звiльненi від оподаткування» поставити позначку «Без ПДВ»;

• у «номенклатурній» гр. 2 написати «земельна ділянка»;

у гр. 3.1 — зазначити умовний код «00301» («земельна ділянка»)***;

*** Згідно з Довідником умовних кодів товарів, розміщеним на офіційному сайті ДФСУ.

• у гр. 8 внести код ставки «903»;

• у гр. 9 — код пільги «14060430» згідно з Довідником № 86/2 інших податкових пільг станом на 01.01.18 р.

При цьому поля II — IV, V — VIII і поле X розділу А ПН слід залишити порожніми. Інші реквізити ПН заповнюють за загальними правилами;

б) звичайну ПН (на продаж об’єкта нерухомості), дотримуючись загальних правил заповнення ПН.

Мінбаза. Зверніть увагу, якщо продажна вартість об’єкта нерухомості виявиться меншою мінбази, встановленої для необоротних активів п. 188.1 ПКУ (тобто його балансової вартості на початок звітного періоду, в якому здійснений продаж), то доведеться додатково скласти і ПН «на дотягування» (детальніше — у Шпаргалці бухгалтера «Мінбаза обкладення ПДВ: коротко про головне» // «БТ», 2018, № 10).

Увага! У випадку із земельною ділянкою ПН «на дотягування» виписувати не треба (категорія 101.16 ЗІР ДФСУ).

ПДВ-звітність. Оскільки продаж земельної ділянки є пільговою операцією, то її відображають у ряд. 5 ПДВ-декларації і в таблиці 1 додатка Д6, в якій зазначають назву операції, норму ПКУ, за якою ця операція звільнена від оподаткування (тобто п.п. 197.1.21 ПКУ), а також обсяг звільненого постачання.

Обсяг постачання і сума ПДВ за операцією продажу об’єкта нерухомості потрапить у ряд. 1 ПДВ-декларації і таблицю 1 додатка Д5.

«Компенсуючі» ПЗ. Оскільки йдеться про пільгову операцію, то увесь «вхідний» ПДВ, пов’язаний із здійсненням такої операції (наприклад, на вартість послуг з оформлення землі, її оцінки тощо), платник ПДВ повинен компенсувати, нарахувавши ПДВ-зобов’язання, як того вимагає п.п. «б» п. 198.5 ПКУ.

ПК за витратами, пов’язаними з продажем об’єкта нерухомості, компенсувати не треба.

Розподіл ПДВ. Якщо вийде так, що витрати будуть пов’язані одночасно як із пільговим постачанням (продажем землі), так і з оподатковуваним (продажем об’єкта нерухомості), платникові ПДВ доведеться нарахувати «компенсуючі» ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ.

Для цього застосовують коефіцієнт «анти-ЧВ» з гр. 7 таблиці 1 додатка Д7 до ПДВ-декларації (подробиці — у Темі тижня «Перерозподіл ПДВ — 2017» // «БТ», 2017, № 51).

Базу для нарахування «компенсуючих» ПЗ (як згідно з п. 198.5, так і з п. 199.1 ПКУ) слід визначати згідно з п. 189.1 ПКУ. Тобто:

за необоротними активами — виходячи з балансової (залишкової) вартості, яка склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснений їх продаж (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайної ціни);

• за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання.

Приклад

Згідно з договором купівлі-продажу підприємство — платник ПДВ зобов’язане передати покупцеві:

земельну ділянку вартістю 4,2 млн грн.;

склад, який розташований на такій ділянці, вартістю 12 млн грн. (у тому числі ПДВ — 2 млн грн.).

Покупець, у свою чергу, зобов’язаний оплатити таку купівлю.

Залишкова вартість на початок місяця, в якому відбувся продаж:

у земельної ділянки становить 3,5 млн грн.;

у складських приміщень — 8 млн грн. При цьому сума нарахованого зносу на початок місяця продажу — 6 млн грн.

За умовами договору продавець за свій рахунок провів експертну грошову оцінку земельної ділянки. Вартість таких послуг склала 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.).

Покажемо в таблиці, як відображати таку операцію в обліку продавця.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,

грн.

дебет

кредит

1. Підготовлено об’єкти основних засобів (ОЗ) до продажу:

• земля переведена із складу ОЗ до складу необоротних активів, що утримуються для продажу

286

101

3500000

• склад переведено із складу ОЗ до складу необоротних активів, що утримуються для продажу

286

103

8000000

• списано суму нарахованого зносу за складом

131

103

6000000

2. Отримано послуги за оцінкою ділянки землі, що продається

93

631

2000

3. Нараховано ПК за послугами оцінки

644/1

631

400

4. Відображено ПК після реєстрації ПН в ЄРПН

641/ПДВ

644/1

400

5. Нараховано «компенсуючі» ПЗ на вартість послуг за оцінкою землі

(п.п. «б» п. 198.5 ПКУ)

949

641/ПДВ

400

6. Передано покупцеві (підписано акти приймання-передачі):

• земельну ділянку

361

712

4200000

• складські приміщення

361

712

12000000

7. Нараховано ПЗ при продажу складу

712

641/ПДВ

2000000

8. Списано балансову вартість:

• земельної ділянки

943

286

3500000

• складських приміщень

943

286

8000000

9. Отримано оплату від покупця

311

361

16200000

Висновки

  • Операції з продажу земельних ділянок звільнені від обкладення ПДВ. Але! Крім випадків, коли вони розміщені під об’єктами нерухомості і включаються до їх вартості згідно із законодавством.
  • У ПКУ немає норм, які зобов’язують продавця пов’язувати з метою оподаткування продаж землі і нерухомості. У цивільному та земельному законодавстві також немає жодних вимог про включення/невключення вартості землі до вартості нерухомості.
  • На думку податківців, усе залежатиме від оформлення договору купівлі-продажу. Якщо в договорі окремо виділити вартість земельної ділянки — можна сміливо застосовувати ПДВ-пільгу. Якщо земельна ділянка не матиме відокремленої вартості, таку операцію слід оподатковувати в загальному порядку.
  • Якщо продаж земельної ділянки таки потрапила під ПДВ-пільгу, не забудьте виписати «пільгову» ПН і зареєструвати її в ЄРПН, а також нарахувати «компенсуючі» ПЗ за товарами/послугами, використаними в такій операції.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі