Теми статей
Обрати теми

Експедитор придбаває допоміжні послуги у неплатника ПДВ: чи нараховувати ПДВ

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 05.04.18 р. № 1383/ІПК/26-15-12-01-18

Загальні правила. Особливість надання транспортно-експедиторських послуг полягає в тому, що експедитор може бути:

виконавцем (постачальником) усього комплексу послуг з доставки вантажу;

посередником, тобто на підставі договору доручення або агентського договору залучати до виконання перевезення інших (третіх осіб).

В останньому випадку експедиторські послуги виступають не чим іншим, як посередницькою операцією (експедитор купує відповідні послуги для замовника, а потім передає їх замовникові). Відповідно в ПДВ-обкладенні до таких операцій повинні застосовуватися «посередницькі» правила, прописані в п. 189.4 ПКУ.

Згідно з ними передача товарів/послуг у межах посередницьких договорів вважається їх постачанням (п.п. «е» п.п. 14.1.191 ПКУ). А це означає, що:

а) на дату першої події (отримання передоплати від замовника або складання акта на надані/передані послуги) експедитор повинен нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ). Звичайно, за умови, що постачання послуг, здійснюваних для виконання договору експедирування, підлягає обкладенню ПДВ;

б) при купівлі послуг/робіт у третіх осіб — платників ПДВ експедитор відображає податковий кредит (ПК). Звичайно, за наявності податкової накладної (ПН), правильно оформленої і зареєстрованої в ЄРПН (запитання 4 в ІПК № 610, категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

У такому разі, з точки зору ПДВ-обліку, експедитор «не постраждає», оскільки сума ПЗ, нарахована ним при передачі послуг замовникові, перекриє суму ПК, отриманого від третіх осіб.

Зовсім інша картина, якщо експедитор купує оподатковувані ПДВ послуги у неплатників ПДВ (резидентів*). Адже при їх передачі замовникові «посередницький» п. 189.4 ПКУ усе одно вимагає нарахувати ПЗ, тоді як ПК при придбанні послуг у таких осіб експедитор не отримає.

* Якщо інші послуги (не перевезення) придбали у нерезидента і місце їх постачання розташоване в Україні, то експедитор повинен буде нарахувати ПЗ і виписати самому собі окрему ПН з типом причини «14» (складена одержувачем (покупцем) послуг від нерезидента) (п. 208.2 ПКУ).

Транспортні послуги. Для транспортних послуг, які проходять транзитом через експедитора, несправедливість, закладену в правилах ПДВ-обкладення, податківці усунули вже давно. Вони дозволяють експедиторам не включати вартість послуг перевезення, придбаних у неплатників ПДВ, у базу ПДВ-обкладення (відповідь на запитання 1 в ІПК № 610**). Причому незалежно від того, внутрішні, міжнародні або ж транзитні перевезення здійснив такий неплатник ПДВ (запитання 1 і 10 в ІПК № 610, категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

** Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.12 р. № 610.

Допоміжні послуги. Відкритим залишалося питання: чи можна застосовувати такі ж ПДВ-правила при передачі інших (допоміжних) послуг***, придбаних у неплатника ПДВ?

*** До допоміжних послуг відносять вантаження, розвантаження, перевантаження, складську обробку товарів і інші аналогічні види послуг (п.п. «а» п.п. 186.2.1 ПКУ).

У листі, що коментується, податківці заявили: якщо послуги, які є допоміжними в транспортній діяльності, надаються неплатником ПДВ, то вартість таких послуг не збільшує базу обкладення ПДВ у експедитора.

Вважаємо, що цей висновок абсолютно справедливий щодо будь-яких «безПДВшних» послуг, якы передаються експедитором замовникові (будь то послуги перевезення або допоміжні послуги). Адже експедитор, придбаваючи їх у неплатника ПДВ, все одно не отримає податковий кредит за такою операцією.

На жаль, відстояти таку точку зору, посилаючись на норми ПКУ, не просто. Тому щоб почувати себе у безпеці, експедиторові краще отримати індивідуальну податкову консультацію з аналогічними висновками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі