Теми статей
Обрати теми

Як делегувати право підпису звітності за дорученням

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 05.04.18 р. № 1447/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У контролерів запитали: чи можна делегувати право підпису «неприбуткового» Звіту за дорученням? У листі, що коментується, податківці відповідають — можна.

У п. 48.5 ПКУ сказано, що податкова декларація* має бути підписана:

* У зв’язку зі змінами, внесеними до п. 46.1 ПКУ, з 01.01.17 р., було розширено поняття «податкова декларація», що прирівняло до неї, зокрема, «неприбутковий» Звіт, а також Звіт про пільги.

• керівником платника податків або уповноваженою особою;

• а також особою, відповідальною за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу.

При цьому достатнім підтвердженням достовірності документа податковій звітності є (п.п. 48.5.1 ПКУ):

• або наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі в паперовій формі;

• або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису (ЕЦП) платника податків.

Зверніть увагу: уповноваженою особою юридичної особи, яка має право підпису податкової звітності, є особа, визначена установчими документами юрособи (лист ГУ ДФС у м. Києві від 26.06.17 р. № 824/ІПК/8/26-15-08-01-19).

Тому дані про осіб, які можуть здійснювати дії від імені юридичної або фізособи-підприємця, вносять до Єдиного держреєстру (п.п. 13 п. 2 ст. 9 Закону № 755**).

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.03 р. № 755-IV.

Паперова звітність. Якщо дані про уповноважену особу не внесені до Єдиного держреєстру — не біда. При поданні податкової звітності в паперовій формі, яка підписується уповноваженою особою платника податків, до такого документа досить додати оригінал або належним чином оформлену копію документа, що засвідчує повноваження такої особи.

Електронна звітність. Подання документів в електронній формі здійснюється платниками на підставі Договору про визнання електронних документів (далі — Договір), для чого платник податків направляє заяву про приєднання до Договору про визнання електронних документів (далі — Заява про приєднання до Договору).

Щоб надати право підпису електронних документів (окрім Заяви про приєднання до Договору) іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повинен повідомити про таких осіб до контролюючого органу (п. 11 розд. III Порядку № 557***). Для цього:

*** Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.17 р. № 557.

• особам, яким платник планує делегувати право підпису електронних документів, необхідно отримати ЕЦП у будь-якому авторизованому центрі сертифікації ключів (АЦСК);

• сам платник повинен направити контролерам Повідомлення про надання інформації за ЕЦП в електронному вигляді (форма J(F) 1391103).

У Повідомленні слід зазначити інформацію про осіб, яким надається право підпису електронних документів, після чого на нього накласти ЕЦП усіх осіб, включених до Повідомлення і яким делеговано право підпису електронних документів (у порядку черговості їх внесення до Повідомлення). У завершенні накладається ЕЦП особи, яка підписує Заяву про приєднання до Договору (керівника), та останньою — електронна печать (за наявності) (п. 12 розд. III Порядку № 557).

Після цього Повідомлення проходить автоматизовану перевірку електронного документа, до якої входить перевірка:

• правового статусу ЕЦП шляхом установлення достовірності посиленого сертифіката ключа підписанта;

• відповідності особистого ключа підписанта відкритому ключу, зазначеному в посиленому сертифікаті.

Увага! Дія Договору і пов’язаних з ним Повідомлень припиняється в разі наявності однієї з підстав, визначених п. 14 розд. III Порядку № 557, у тому числі при отриманні інформації від АЦСК про закінчення строку дії (чи відміни) посиленого сертифіката керівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі