Теми статей
Обрати теми

«Ні» фінзвітності за МСФЗ при видобуванні води для власних потреб

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист Мінфіну та Держстатистики від 14.03.18 р. № 35230-06-5/6959, № 04.3-07/22-18

Після того як Законом України від 05.10.17 р. № 2164-VIII* було внесено зміни до Закону про бухоблік, перед підприємствами, які мають власні свердловини для видобування підземної води, постало закономірне запитання: чи повинні вони з 01.01.18 р. складати фінзвітність за МСФЗ?

* Див. статтю «Зміни до головного бухгалтерського закону: що нас чекає» // «БТ», 2017, № 43-44.

Питання це виникло не на пустому місці, а через те, що після цих змін складати фінзвітність за МСФЗ зобов’язані підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення (п. 2 ст. 121 Закону про бухоблік).

Відповідно до ст. 1 Закону про бухоблік підприємство, яке видобуває підземні води, можна віднести до когорти видобувачів корисних копалин. Річ у тому, що:

1) підземні води теж є корисними копалинами (п.п. 14.1.91 ПКУ),

2) всі види підземних вод, які видобувають із свердловини, є корисними копалинами саме загальнодержавного значення. Про це прямо говорить Перелік корисних копалин загальнодержавного значення, затверджений постановою Кабміну від 12.12.94 р. № 827.

Тому якщо формально підходити до вимог Закону про бухоблік, підприємства (незалежно від того «великі» вони чи «малі»), які видобувають воду із свердловини, мають подавати фінзвітність за міжнародними стандартами!

Водночас була надія, що Мінфін не буде наполягати на тому, щоб підприємства, які видобувають воду у незначній кількості для власних потреб, складали фінзвітність за МСФЗ**.

** Див. консультацію «Маєте свердловину — готуйтесь складати фінзвітність за міжнародними стандартами» // «БТ», 2017, № 48.

Річ у тому, що згаданий вище Закон № 2164-VIII мав привести Закон про бухоблік у відповідність до Директиви ЄС від 26.06.13 р. № 2013/34/ЄС. А в cт. 41 цієї Директиви йдеться про підприємства, що працюють у видобувній промисловості, тобто про гірничодобувні підприємства.

Водночас більшість підприємств, які видобувають підземну воду для власного використання, не є гірничодобувними (вони не відносяться до підприємств, що працюють у видобувній промисловості). А тому вимоги про складання звітності за МСФЗ на них не повинні поширюватись.

Але щоб ці надії втілилися в життя, необхідно було почути це від компетентних органів влади.

І от у листі, що коментується, Мінфін і Держстатистики нарешті висловили свою позицію з цього приводу. Вони зазначили, що до підприємств, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин, відносяться саме підприємства, які займаються гірничодобувною діяльністю, яка відповідно до КВЕД-2010 належить до добувної.

Виходячи з цього, можна сміливо заявити, що, на думку Мінфіну, підприємства, які видобувають воду із свердловин для власних потреб, не відносяться до підприємства, що працюють у видобувній промисловості.

А якщо це так, то можна говорити, що такі підприємства не зобов’язані подавати фінзвітність за МСФЗ. Те ж саме стосується і подання звіту про платежі на користь держави, якщо такі підприємства відносяться до таких, що становлять суспільний інтерес.

Водночас хочемо зауважити, що, на думку Мінфіну, навіть якщо одним із зареєстрованих видів діяльності підприємства відповідно до КВЕД-2010 є добування корисних копалин, але воно не проводить цієї діяльності, то таке підприємство також до добувних не відноситься. Річ у тому, що код виду діяльності не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій та не спричинює жодних правових наслідків. Код виду діяльності — це припущення, а не доказ.

Опираючись на це, вважаємо, що тільки підприємства, які фактично займаються добувними видами діяльності, які віднесені відповідно до КВЕД-2010 до добувних, мають подавати звітність за МСФЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі