Теми статей
Обрати теми

Інвентаризаційні надлишки основних засобів — дохід єдиноподатника

Чи включається до складу доходу юрособи — платника єдиного податку (ЄП) вартість необлікованих основних засобів (ОЗ), що виявлені за результатами інвентаризації?

Фіскали відзначають, що згідно з п.п. 2 п. 292.1 ПКУ для юрособи — платника ЄП групи 3 доходом є будь-який дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому, посилаючись на п. 44.2 та п.п. 296.1.3 ПКУ, наголошують, що єдиноподатники групи 3 (юрособи) з метою обрахунку об’єкта оподаткування використовують дані спрощеного бухобліку доходів та витрат.

Далі контролери стали «педалювати» на бухгалтерські правила. Зокрема, відзначають, що:

• спрощенці — єдиноподатники групи 3 (юрособи) з метою складання фінзвітності визнають доходи і витрати за національними положеннями (стандартами) бухобліку (п. 10 П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»);

• дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід»);

• придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю (п. 7 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

Водночас податківці визнають, що у ситуації «інвентаризаційних» надлишкових ОЗ витрати, з яких складається первісна вартість згідно з п. 8 П(С)БО 7, не можуть бути достовірно визначені.

На їх думку, виявлені за результатами інвентаризації ОЗ, придбання яких не підтверджується відповідними первинними документами, визнаються як безоплатно отримані. Після присвоєння (на наш погляд, — безпідставно) такого статусу фіскали посилаються на п. 10 П(С)БО 7: первісна вартість безоплатно отриманих ОЗ дорівнює їх справедливій вартості, тобто сумі, за якою можна продати актив за звичайних умов на певну дату (п. 4 П(С)БО 7).

Зрештою контролери доходять висновку, що до складу доходу юрособи-єдиноподатника включається вартість необлікованих ОЗ, визначена за справедливою вартістю на дату їх виявлення за результатами інвентаризації.

На наш погляд, висновок не коректний. Присвоєння надлишковим товарам (ОЗ у тому числі) статусу безоплатно отриманих із подальшим визначенням їх «дохідності» — це давня позиція податківців, яку вони відстоюють, навіть за її протиріччя нормам ПКУ.

Річ у тім, що у п. 292.3 ПКУ (який податківці згадали, але не прояснили суть) чітко зазначено, які саме товари слід вважати безоплатно отриманими. Це товари (роботи, послуги), надані платнику ЄП згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику ЄП на відповідальне зберігання і використані таким платником ЄП.

Зверніть увагу, що серед переліку товарів, які можуть вважатися безоплатно отриманими для включення їх вартості до доходу єдиноподатника, товарів, виявлених за результатами інвентаризації, немає.

Разом з тим застерігаємо: якщо не бажаєте дискутувати з податківцями, у випадку з інвентаризаційними фактичними надлишками (а не бухгалтерськими похибками, які можна виправити за допомогою бухгалтерської довідки), їх краще включити до доходу єдиноподатника*.

* Детальніше у статті «Як без проблем перейти до молодшої групи єдиного податку та оподаткувати надлишки від інвентаризації» // «БТ», 2014, № 35, с. 47.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 108.01.02

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі