Теми статей
Обрати теми

Складаємо РК до «старої» ПН: номер рядка зазначати обов’язково

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 08.10.18 р. № 4313/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Податківці наполягають: складаючи розрахунок коригування (РК) до «старої» податкової накладної (ПН) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 957 (далі — наказ № 957), у графі 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» такого РК слід зазначити порядковий номер рядка ПН, який належить відкоригувати.

Нагадаємо, що починаючи з 01.04.16 р. у формі РК «оселилася» нова графа 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується». Про правила її заповнення у Порядку заповнення ПН, затвердженому наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307, не сказано жодного слова. Проте, виходячи з роз’яснень податківців (див. категорію 101.15 ЗІР ДФСУ), у ній зазначають номер, що відповідає номеру рядка «№ з/п» з ПН, що коригується.

Якщо РК складається до ПН за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (наразі чинна), — проблем немає. У формі таких ПН є графа 1 «№ з/п». Тобто до гр. 1 РК залишається лише перенести номер рядка, зазначений у гр. 1 ПН, що коригується.

Але! До 01.04.16 р. ПН виписували за формою, затвердженою наказом № 957. І в ній не було графи 1 «№ з/п». Як бути тоді? Від початку переходу на чинну форму ПН/РК було два виходи із ситуації:

• зовсім не заповнювати цю графу в РК;

• присвоювати відповідний номер рядка у ПН на власний розсуд.

Проте у разі вибору другого варіанта система не пропускала РК для реєстрації в єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), оскільки не могла знайти рядок з таким номером у «старій» ПН.

Єдиним виходом було залишати гр. 1 незаповненою (на свій ризик).

Дещо пізніше на цю проблему відреагували й самі контролери. У категорії 101.07 ЗІР ДФСУ з’явилося роз’яснення, в якому вони повідомили: у разі складання РК до ПН, складеної за формою, затвердженою наказом № 957, гр. 1 розділу Б РК заповнювати не потрібно. Сьогодні аналогічне роз’яснення міститься в категорії 101.15 ЗІР ДФСУ.

Водночас на практиці все дещо інакше. Програмне забезпечення податківців, налаштоване під нову форму, вимагає проставляти порядкові номери в «порядковій» гр. 1 РК, навіть якщо такий РК виписується до «старої» ПН.

І, судячи з усього, податківці не збираються змінювати його налаштування, що якраз і підтверджується листом, який коментується. Тим більше, що строки для коригування таких ПН (без номера рядка) вже добігають кінця.

Нагадаємо: на думку контролерів, строк, протягом якого платник ПДВ може відкоригувати ПН (скласти до неї РК), обмежений 1095 днями (категорія 101.15 ЗІР ДФСУ).

Висновок: якщо порядкового номера не було в ПН, його можна присвоїти! Тобто для проведення коригувань порядкові номери позицій, що коригуються, слід визначити самостійно. Для цього визначте (порахуйте) порядковий номер того рядка, під яким позиція, що коригується, значиться в ПН, що коригується, (номер рядка по порядку). І саме цей номер зазначайте в «порядковій» гр. 1 РК.

Приклад. Постачальник відвантажив покупцеві дві товарні позиції (товар А і товар Б). Склав ПН і зареєстрував її в ЄРПН. У такій ПН рядки не нумерувалися. При цьому товар А занесено до першого за порядком рядка, а товар Б — до другого. З часом покупець повертає частину товару Б.

У такому разі постачальник виписує РК з причиною коригування «Зміна кількості». При цьому, заповнюючи перший рядок (зі знаком «-» у гр. 7 на всю кількість), у гр. 1 РК він ставить «2» (номер рядка по порядку, в якому було зазначено такий товар у ПН).

А заповнюючи другий — порядковий номер рядка, якого в ПН спочатку не було, у нашому випадку «3» без знака у гр. 7 на кількість, що залишилася (лист ДФСУ від 05.06.18 р. № 2450/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі