Теми статей
Обрати теми

Стара ПН без коду послуги: як її відкоригувати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Як відкоригувати податкову накладну, яка зареєстрована в ЄРПН 01.06.16 р. (без коду послуги), у разі повернення частини передоплати?

Якщо постачальник повертає покупцю частину передоплати, він зобов’язаний скласти розрахунок коригування (РК) до податкової накладної, виписаної при отриманні такого авансу (п. 192.1 ПКУ).

На сьогодні передбачено особливий алгоритм заповнення РК, виписаного при часткових поверненнях (див. категорію 101.15 ЗІР ДФСУ):

у першому рядку РК постачальник має відмінусувати дані рядка, який належить відкоригувати. У такому разі, залежно від причини повернення передоплати (або «Зміна кількості», або «Зміна ціни»), значення гр. 7 або гр. 9 РК будуть зі знаком «-»;

до другого рядка РК — внести правильні дані (тобто вже з урахуванням коригування).

При цьому якщо чітко виконувати рекомендації контролерів, у графах 3 — 6 такого РК продавець повинен продублювати значення граф 2 — 5 податкової накладної.

Якщо постачальник виписує такий РК до податкової накладної, датованої після 01.03.17 р., проблем не виникне.

Він просто перенесе (без змін) дані, у тому числі, з гр. 3.3 «Код послуги згідно з ДКПП» податкової накладної до гр. 4.3 РК (звісно, якщо там від початку помилки не було).

Але що робити в разі, якщо РК виписується до податкової накладної, складеної до 01.03.17 р.?

Нагадаємо: до цієї дати гр. 3.3 «Код послуги згідно з ДКПП» в податковій накладній не було. Тому з гр. 3.3 податкової накладної, виписаної у 2016 році, переносити до гр. 4.3 РК 2018 року формально немає чого.

Водночас нагадаємо, що починаючи з 01.01.17 р. код послуги є обов’язковим реквізитом податкової накладної (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ). Тобто обов’язковим реквізитом і при складанні РК (п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307). Відповідно, без заповнення цього реквізиту не обійтися.

Як бути?

Податківці радять при складанні РК до податкових накладних, у яких не було зазначено коди товарів згідно з УКТ ЗЕД/коди послуг згідно з ДКПП, відображати такі дані в кожному рядку виправляючого РК (навіть попри те, що такої інформації в податковій накладній раніше не було).

Свою позицію контролери озвучили ще на початку року — у листі ДФСУ від 12.04.18 р. № 1545/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і в категорії 101.16 ЗІР ДФСУ.

На жаль, на практиці скористатися рекомендаціями фіскалів вдалося не одразу. Податківцям знадобився час, щоб здійснити переналаштування роботи ЄРПН під нові реалії.

У цей період для того, щоб додати код товарів згідно з УКТ ЗЕД / код послуги з ДКПП до старої податкової накладної, платникам ПДВ доводилося використовувати проміжний РК з причиною коригування «Усунення неоднозначностей».

Проте на сьогодні цю проблему вже розв’язано.

Тепер, складаючи РК до старої податкової накладної, в якій не було коду УКТ ЗЕД або коду послуг з ДКПП, достатньо в гр. 4.1/гр. 4.3 РК зазначити такі дані (якщо в РК складаються рядки і на «-», і на «+», то код УКТ ЗЕД / код послуги слід заповнити в обох рядках).

Зауважимо: якщо вам необхідно буде скласти РК до податкової накладної, виписаної до 01.01.16 р. (за умови, що з дати її складання не минуло 1095 днів), то не забудьте про ще один момент.

У такій податковій накладній ще не існувало гр. 8 «Код ставки» та гр. 9 «Код пільги».

Тому в РК до неї у рядку, в якому сторнуються дані, гр. 11 і 12 не заповнюйте (для їх заповнення немає даних).

Зате в рядку, за допомогою якого додаються дані до податкової накладної, навпаки, зазначте код ставки/код пільги, що діє на дату коригування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі