Теми статей
Обрати теми

Понадлімітна виручка в касі

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
До каси підприємства надійшла виручка від реалізації товарів. Отримана сума перевищує розмір установленого ліміту каси. Чи можна сьогодні не здавати виручку до банку, а завтра спрямувати гроші, що надійшли, на виплату зарплати?

Усі підприємства, що працюють із готівкою, знають — тримати у своїх касах готівкову виручку, що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, не можна. Її обов’язково належить здати до банку (п. 15 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, далі — Положення № 148).

Підприємства, на яких установлено звичайний графік змінності та які розташовані в населених пунктах, де є банки, здають наднормативну виручку (готівку) щодня (п. 48 Положення № 148).

Водночас готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона (п. 54 Положення № 148):

• здана до банку в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, не пізніше наступного робочого дня банку;

• надійшла до каси у вихідні та святкові дні та була здана в сумі, що перевищує ліміт, до банку наступного робочого дня банку та підприємства або наступного робочого дня була видана для використання на потреби діяльності підприємства;

видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

Увага: останній варіант саме й підходить під цей випадок. Оскільки виплата зарплати:

• передбачена законодавством (ст. 115 КЗпП, ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР);

• пов’язана з діяльністю підприємства.

Тож підприємство може залишити в касі понадлімітну виручку, якщо наступного дня воно планує спрямувати такі кошти на виплату зарплати.

Тільки попереджаємо: виходячи з формулювання п. 54 Положення № 148, можна зробити висновок про те, що готівкова виручка, отримана до каси, не вважатиметься наднормативною, тільки якщо наступного дня її використано в повному обсязі (або виплачено як зарплату, або здано до банку).

А що робити, якщо на виплату зарплати ви витратили не всю готівкову виручку, що перевищує встановлений ліміт (залишилася ще якась частина)?

Як зазначено в п. 4.4 Методрекомендацій щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни…, затверджених наказом ДПАУ від 23.04.09 р. № 210, готівка, яка перевищила встановлений ліміт каси в день її надходження до каси, не вважається понадлімітною, якщо здана до банку наступного робочого дня банку навіть у сумі меншій, ніж та, яка перевищила ліміт каси в попередній день. Але це за умови використання підприємством залишку коштів (що перевищив ліміт) на потреби, пов’язані з його діяльністю (видані в підзвіт, на зарплату тощо).

Такий же висновок наведено в листі ДПАУ від 06.07.09 р. № 14083/7/23-7017/572 (див. пп. 2.5.31 та 2.5.32).

Інакше кажучи, якщо ви виплатили зарплату за рахунок вчорашньої наднормативної виручки, але частина її все ще залишилася — здайте її до банку або видайте на господарські потреби чи на відрядження. Тобто використайте її «на повну». Тільки у такому разі будуть виконані вимоги п. 54 Положення № 148.

Зауважимо: підприємства мають право зберігати у своїй касі понад установлений ліміт каси, у тому числі, готівку для виплат, що належить до фонду оплати праці та здійснюються за рахунок готівкової виручки (п. 18 Положення № 148).

Проте в цьому випадку ця норма не спрацює. Оскільки готівкові кошти, призначені для виплати зарплати, можна зберігати в касі понад установлений ліміт тільки з дня настання строків цих виплат (у нашому випадку такий строк настане лише наступного дня після отримання наднормативної виручки). А накопичувати готівку понад ліміт до дня початку виплати зарплати не можна (п. 17 Положення № 148).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі