Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо строки виплати зарплати — рекомендації

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Листи Мінсоцполітики від 23.07.18 р. № 1305/0/101-18/28 та Держпраці від 25.07.18 р. № 5870/4/4.1-ДП-18

У листах, що коментуються, фахівці Мінсоцполітики та Держпраці роз’яснили порядок установлення строків виплати заробітної плати.

Зверніть увагу на головні висновки:

1. Виплачувати зарплату працівникам потрібно не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів. Можна виплачувати й більше двох разів (наприклад, один раз на тиждень або кожні 10 днів тощо).

2. У випадку якщо день виплати заробітної плати збігся зі святковим, неробочим або вихідним днем, заробітна плата виплачується напередодні. При цьому наступна виплата заробітної плати буде проводитись у дні, визначені колективним договором або іншим нормативним актом підприємства (без перенесення).

3. Виплата зарплати повинна відбуватися не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який вона здійснюється. Наведена вимога застосовується і для авансу, і для заробітної плати. А це означає, що заробітна плата:

• за першу половину місяця (15 календарних днів!) має бути виплачена з 16-го по 22-ге число поточного місяця (15 + 7);

• за другу половину місяця — з 1-го по 7-ме число місяця, що настає за місяцем нарахування зарплати.

Конкретні дати виплати зарплати роботодавець повинен визначити у своєму колективному договорі або нормативному акті (періодами «з 16 по 22», «з 1 по 7» строк виплати зарплати встановлювати не можна!).

Важливо: роботодавець має право змінювати дати виплати зарплати. Але знову ж таки у межах, зазначених вище. Якщо роботодавець прийняв таке рішення, то нові строки необхідно вводити через колдоговір (інший нормативний акт роботодавця).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі