Теми статей
Обрати теми

Турдіяльність та регліміт: ДФСУ фіскалить

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Як формують податковий кредит (ПК) туроператори та турагенти?

На думку податківців (див. категорію 101.13 ЗІР ДФСУ), як турагенти, так і туроператори формують ПК у загальному порядку (ст. 198 ПКУ), який передбачає включення усіх сум «вхідного» ПДВ для надання турпослуг (турпродукту) до складу ПК та подальше нарахування ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Уперше ця позиція пролунала нещодавно — в листі ДФСУ від 06.06.17 р. № 491/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Тоді це здавалося прикрим непорозумінням. А лист ДФС у м. Києві від 25.10.17 р. № 2366/ІПК/26-15-12-01-18 — не більше ніж дубль від місцевих податківців (див. публікацію «Увага! Податківці хочуть загнати туроператорів і турагентів під загальні ПДВ-правила // «БТ», 2017, № 46). Ну серйозно — не можуть же податківці так безцеремонно перебріхувати ПКУ?!

З появою зазначеної консультації в категорії 101.13 ЗІР ДФСУ справа, схоже, набуває більш серйозного обороту. І хоча консультація стосується тільки турбізнесу, не виключаємо, що такого самого підходу фіскали дотримуватимуться щодо всіх тих, хто нараховує ПДВ з «дельти» (торгівля вживаними товарами — п. 189.3 ПКУ, постачання культурних цінностей — ст. 210 ПКУ).

Отже, податківці вважають, що із запровадженням СЕА з 01.07.15 р. норми ПКУ слід розуміти інакше. Мовляв, туроператор і турагент повинні усі «вхідні» суми ПДВ включати до ПК, а потім компенсувати їх нарахуванням ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ. Проте, на нашу думку, ця ідея не витримує жодної критики.

Справді, підхід до визначення ПК і ПЗ з появою СЕА змінився. Але ці зміни не стосуються турбізнесу! Для них у ст. 207 ПКУ передбачено спеціальні правила визначення бази оподаткування: нею є «дельта» (винагорода), а не договірна вартість. Більше того, п. 207.6 ПКУ прямо забороняє відносити до ПК ті придбання, які включаються у вартість турпродукту. Зміни до цієї статті не вносилися.

Йдемо далі. Не зрозуміло, на якій підставі пропонується застосовувати п. 198.5 ПКУ. Як відомо, компенсуючі ПЗ нараховуються у разі використання придбаного у неоподатковуваній або негосподарській діяльності. Ані першого, ані другого тут немає.

Загалом ідея фіскалів цілком провальна, така, що суперечить одразу кільком нормам ПКУ.

Хоча по-людськи податківців зрозуміти можна. Нараховуючи ПЗ тільки з різниці, турагент і туроператор матимуть величезний регліміт (на вході ПН на всі придбання, а на виході — тільки на «дельту»). Чітко розуміємо, що це може створити привід для використання ліміту в різних махінаціях (наприклад, штучна передача тим платникам, у яких свого ліміту бракує, причому без морок з ∑Перевищ).

Але постійне збільшення регліміту за рахунок усіх «вхідних» ПН — зовсім не злочин, такими є норми ПКУ. І цілковито правильно податківці говорять: «СЕА не передбачає автоматичного виключення з регліміту окремих сум ПДВ». Але це не привід викривляти закон.

Однак якщо ви підете законним шляхом, вам доведеться наразитися на протидію податківців.

Що вони можуть зробити? Вирізати сам регліміт вони не можуть — немає таких правил. Оштрафувати за заниження податку у них теж не вийде (донарахувавши компенсуючі ПЗ, вони мають згадати і про увесь «вхідний» ПК). А ось застосувати штраф за нереєстрацію компенсуючої ПН цілком можуть, а це ні мало ні багато 50 % від суми ПДВ у ПН (п. 1201.2 ПКУ). Інакше кажучи, за законний регліміт, схоже, доведеться повоювати.

Цікаво, що завтра вигадають фіскали для турбізнесу? Застосування мінбази? Чи першу подію?..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі