Стали мікропідприємством: що робити з резервами?

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємство за результатами минулого року стало відповідати критеріям мікропідприємства, внаслідок чого перестало бути зобов’язаним створювати резерви. Підкажіть, як вчинити із залишками створених раніше резервів? Чи можна їх списати?

Якщо ви стали мікропідприємством і вирішили надалі працювати без резервів (забезпечень), то невикористані їхні залишки слід списати.

Нагадаємо, що з 01.01.18 р. діють нові критерії віднесення підприємств до малих та до мікропідприємств (див. ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік). Так, суб’єктами мікропідприємництва вважаються юрособи — суб’єкти господарювання, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб, балансова вартість активів становить до 350 тис. євро; чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тис. євро (визначені за середньорічним курсом НБУ).

Для бухобліку та складання фінзвітності за 2018 рік підприємствам слід орієнтуватися саме на ці нові критерії класифікації підприємств. Так вважають і податківці (див. категорію 135.02 ЗІР ДФСУ).

І якщо ваше підприємство протягом двох років поспіль відповідає двом із трьох критеріїв мікропідприємства, то вже з наступного звітного року ви законно можете вважати себе таким. Відповідно, створювати у бухоблікових цілях забезпечення (резерви) не зобов’язані (на підставі п.п. 2 п. 2 та п. 8 розд. I П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»).

Увага: якщо вирішили більше не створювати резервів, то це своє рішення слід спершу закріпити в наказі про облікову політику (п. 2.1 розд. II Методрекомендацій щодо облікової політики, затверджених наказом Мінфіну від 27.06.13 р. № 635).

Що ж робити із залишком минулорічних резервів, які підприємство не використало? Залишки резервів варто відсторнувати. Оскільки це витрати попередніх періодів, то сальдо за кожним із резервів (забезпечень) приєднують до нерозподіленого прибутку/зменшують непокритий збиток (п. 4 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» і п. 46 МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки»). Списання залишків резервів слід провести на дату затвердження змін в обліковій політиці. Щодо кожного залишку резерву, що списується, слід скласти бухдовідку та зазначити причину такого виправлення.

Залежно від виду резерву (забезпечення) у бухобліку вам доведеться зробити такі записи:

• щодо залишку резерву відпусток (списують сальдо перехідного відпускного резерву, створеного під не використані на 1 січня дні відпустки): Дт 471 — Кт 441 (442). Щоправда, зауважте: у момент фактичного нарахування плати за невикористані дні торішніх відпусток такі суми знову потраплять до бухвитрат і повторно знизять податок на прибуток. Обережним платникам радимо: (1) або не списувати перехідний резерв і за рахунок кредитового сальдо за субрахунком 471 відносити нарахування за невикористані минулорічні відпустки; (2) або до ряд. 02 декларації з податку на прибуток переносити з ф. № 2-мс бухфінрезультат без урахування виплат за невикористані дні минулорічних відпусток (у межах перехідного резерву, віднесеного на нерозподілений прибуток/непокритий збиток);

• щодо залишку резерву сумнівних боргів: Дт 38 — Кт 441 (442);

• щодо залишків резерву гарантійних зобов’язань (субрахунок 473), резерву на реструктуризацію та виконання зобов’язань у разі припинення діяльності (субрахунок 474), резерву на виконання зобов’язань за обтяжливими контрактами (субрахунок 474): Дт 473, 474 — Кт 441 (442).

Щоправда, малодохідникам (які не рахують різниці) залишок за резервами бажано не списувати або показувати в ряд. 02 декларації завищений фінрезультат. Детальніше про загрозу списання залишків резервів у малодохідників див. консультацію «Бухоблікові маневри: мікро- →мале, мале → мікро-» // «БТ», 2018, № 15.

Зверніть увагу: незважаючи на можливість працювати без резервів, радимо вам подумати, перш ніж від них відмовитися. Річ у тому, що створення резервів допомагає правильно розподілити витрати між обліковими періодами, як того вимагає п. 7 П(С)БО 16 «Витрати».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі