Теми статей
Обрати теми

Чи можна змінити підставу для звільнення за власним бажанням?

Кучерова Оксана, юрист
Працівник хоче звільнитися за частиною третьою ст. 38 КЗпП на підставі того, що роботодавець порушив законодавство про працю та колективний договір. Якщо роботодавець нічого не порушував, чи можна змінити підставу для звільнення на частину першу ст. 38 КЗпП (за власним бажанням без зазначення про порушення роботодавцем законодавства)?

Кожна працююча людина знає про те, що в неї є право звільнитися з роботи за власним бажанням, що передбачено ст. 38 КЗпП. За загальним правилом, для цього потрібно відпрацювати належні 2 тижні і, щасливо забравши трудову книгу та належні суми, далі штурмувати безкрайні простори в пошуках гідної роботи.

Скоротити строк відпрацювання можуть допомогти як поважні причини, зазначені в частині першій ст. 38 КЗпП, так і взаємна згода сторін на звільнення у визначений день.

Але звільнитися за власним бажанням у день «Х» без таких поважних причин і без згоди на те роботодавця можна на підставі частини третьої ст. 38 КЗпП, в якій закріплена досить цікава норма: «Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору».

Але як діяти, якщо роботодавець вважає, що він нічого не порушував? Звільнити такого «недбалого» працівника за власним бажанням без відпрацювання за частиною першою ст. 38 КЗпП?

Тут потрібно бути дуже обережним.

Нещодавно Верховний Суд розглядав подібну ситуацію (постанова від 13.06.2018 р. у справі № 741/1128/17). Приводом для судового розгляду стала саме підстава для звільнення. Працівник вирішив звільнитися за частиною третьою ст. 38 КЗпП (через невиплату заробітної плати в строк, передбачений ст. 115 КЗпП). Ображений роботодавець вирішив, що законодавства він додержується. Тому звільнив такого працівника за власним бажанням за частиною першою ст. 38 КЗпП.

Але працівник звернувся до суду з вимогами про визнання незаконним і скасування наказу про звільнення його з роботи за власним бажанням, про зміну формулювання звільнення на частину третю ст. 38 КЗпП та про внесення відповідних змін до його трудової книжки.

Суди першої та апеляційної інстанцій стали на бік роботодавця на тій підставі, що не було встановлено факту затримки розрахунку з працівником. Тому не було підстав і для звільнення його за частиною третьою ст. 38 КЗпП. А ось Верховний Суд вимоги працівника частково задовольнив: рішення судів нижчих інстанцій були скасовані, наказ про звільнення був визнаний незаконним і також скасований.

Верховний Суд дійшов висновку: у разі якщо зазначені працівником причини звільнення — порушення роботодавцем трудового законодавства (частина третя ст. 38 КЗпП) не підтверджуються або роботодавцем не визнаються, останній не має права самостійно змінювати правову підставу розірвання трудового договору на частину першу ст. 38 КЗпП.

Така позиція Суду не є чимось новим. Суди дійшли до такого висновку й раніше (постанови ВСУ від 22.05.13 р. № 6-34цс13 і від 31.10.12 р. № 6-120цс12).

Наприклад, в останньому зазначеному рішенні Суд дійшов до висновку, що, незважаючи на те, що порушення роботодавцем законодавства про працю носило лише разовий характер, не понесло за собою жодних істотних наслідків і було викликане поважними причинами, для звільнення за частиною третьою ст. 38 КЗпП підставою є тільки сам факт вчиненого порушення. До такого можна віднести, наприклад, безпідставне застосування дисциплінарних стягнень; примусове надання відпустки без збереження зарплати; ненадання відпусток тощо.

Тому роботодавцю іноді краще погодитися на умови звільнення працівника, ніж відстояти свою правоту в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі