Теми статей
Обрати теми

Третій у перевезеннях — неплатник ПДВ

Адамович Наталія, податковий експерт
Транспортно-експедиторська компанія для надання послуг залучає третіх осіб — перевізників. Чи зобов’язана компанія нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ на перевезення, якщо перевізник — резидент — не платник ПДВ? Давайте розберемося, що і як.

Статус постачальника: якщо не експедитор, то перевізник

Щоб коректно відобразити операції в обліку і правильно нарахувати ПДВ на послуги перевезення, притягаючи для їх виконання компаньйона (третю особу), спочатку слід визначитися, під яким статусом експедиторська компанія виступає в договорі із замовником на перевезення вантажу.

Увага! Транспортно-експедиторська спрямованість діяльності підприємства (КВЕД 52.29.1 — «Послуги вантажних транспортно-експедиційних агентств») ще не показник того, що однозначно всі послуги перевезення, які надаються замовникам, слід характеризувати як експедиторські. Можливо, у деяких договорах компанія може виступати перевізником (КВЕД 49.41 — «Перевезення вантажів дорожніми транспортними засобами»).

Тож перш ніж говорити про облік, спочатку важливо зазирнути в договір і його умови з конкретним замовником, і з його положень визначити свій статус у ваших з ним стосунках.

Якщо ви за договором — перевізник. Статус перевізника ви матимете, якщо у ваші обов’язки за договором із замовником входить (!) тільки доставка вантажу і видача його особі, зазначеній замовником. За договором перевезення вантажу підприємство може надавати послугу як особисто, так і залучати до виконання послуг третіх осіб — компаньйона перевізника (якщо, звісно, це прямо не заборонено договором із замовником, ч. 2 ст. 902 ЦКУ). При цьому зауважте: обов’язки надати замовникові низку супутніх перевезенню послуг, що покладаються за договором перевезення, зовсім не роблять вас експедитором. При цьому навіть якщо ви і залучаєте третіх осіб, то за договором із замовником все одно саме ви є виконавцем послуги перевезення, хоча фактично її здійснює компаньйон-перевізник. Тобто ви купуєте і передаєте таку послугу від свого імені.

Якщо ви за договором — експедитор. Статус експедитора ви матимете, якщо з умов договору із замовником випливає, що ви взялися (!) організувати перевезення вантажу. Будучи за договором експедитором, ви можете надавати послуги перевезення як особисто, так і залучати до їх виконання третіх осіб (зокрема, компаньйона-перевізника).

Зауважте: притягаючи за договором транспортного експедирування (ТЕ) третіх осіб, у відносинах із сторонніми організаціями експедитор може виступати або від свого імені, або від імені клієнта, залежно від того, що прописано в договорі (ст. 9 Закону № 1955*).

* Закон України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.04 р. № 1955-IV.

При цьому і в першому, і в другому випадку оплачені експедитором послуги третіх осіб, залучених до виконання договору, покриваються замовником не у складі винагороди експедитора, а відшкодовуються окремо.

Річ у тім, що платою експедиторові вважаються кошти, сплачені йому клієнтом за належне виконання ТЕ-договору. Проте в плату не включаються витрати експедитора (ст. 9 Закону № 1955): на оплату послуг (робіт) третіх осіб, залучених до виконання експедиторського договору, а так само на оплату зборів (обов’язкових платежів), які сплачують при виконанні такого договору. Такі суми проходять в обліку експедитора транзитом.

Якщо ви визначилися зі своїм статусом, то далі можна сміливо переходити до обліку послуг, що надаються вами. Почнемо з ПДВ і дамо відповідь на поставлене запитання: чи нараховувати податкові зобов’язання на послуги перевезення, що поставляються замовникові, якщо їх фактичний виконавець — компаньйон-перевізник — неплатник ПДВ?

ПДВ-облік

Якщо ви за договором — перевізник. Об’єктом оподаткування ПДВ є послуги, місце постачання яких розташовано на території України. Місце постачання послуг перевезення визначають за п. 186.4 ПКУ — як місце реєстрації постачальника.

Отже, для вас як платника ПДВ діятимуть загальні правила (з пп. 187.1 і 188.1 ПКУ): на дату першої події (отримання оплати від замовника перевезення або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг перевезення) ви повинні нарахувати податкові зобов’язання на усю вартість за договором перевезення на території України із замовником.

Статус перевізника-компаньйона (третьої особи), задіяного для надання замовникові послуги перевезення, значення не має. Проте ви, у свою чергу, купуючи послуги перевезення у неплатника ПДВ, не отримаєте податковий кредит, зважаючи на його безПДВшний статус.

Якщо ви за договором — експедитор. Якщо ви експедитор і для виконання послуг перевезення притягаєте третю особу, то послуги перевезення вважатимуться посередницькою операцією (ви як експедитор купуєте послуги перевезення для замовника, а потім передаєте їх замовникові). Відповідно, у ПДВ-обліку до таких операцій треба застосовувати правила, що прописані в п. 189.4 ПКУ.

Передача послуг у межах посередницьких договорів вважається їх постачанням (п.п. «е» п.п. 14.1.191 ПКУ). А це означає, що на дату першої події (отримання передоплати від замовника або складання акта на надані/передані послуги) експедитор повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. Причому навіть якщо сама послуга перевезення у межах такого посередницького договору придбана без ПДВ.

Проте ситуацію в експедитора рятує давня УПК № 610** (див. відповідь на запитання № 1). Як пояснюють податківці, базою обкладення ПДВ у експедитора є:

** Узагальнююча податкова консультація щодо порядку обкладення ПДВ транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.12 р. № 610.

• вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора) і

• вартість послуг перевезення (!), за умови, що перевізник є платником ПДВ.

Якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих ним послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні послуг замовникові.

Звысно, якщо строго дотримувати ПКУ, то такого послаблення для експедиторів там немає. Пункт 189.4 ПКУ прописаний для усіх посередників і змушує будь-якого посередника нараховувати ПДВ на усю вартість того, що перепродається (навіть якщо закупівля була у неплатника ПДВ).

Проте, як бачимо, УПК № 610 (застосовувати її роз’яснення можуть абсолютно всі платники, що потрапили в таку ситуацію) дозволяє поступати по-іншому — не нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) при постачанні експедитором послуг перевезення замовникові, які фактично виконав суб’єкт господарювання — неплатник ПДВ. До бази оподаткування ПДВ експедитора потрапить тільки експедиторська винагорода.

При цьому експедитор податкову накладну на постачання замовникові послуг перевезення не виписує і в декларації з ПДВ обсяги постачання послуги перевезення не відображає.

Аналогічного роду пояснення можна знайти і у низці свіжих індивідуальних податкових консультацій (див., наприклад, листи ДФСУ від 29.01.18 р. № 314/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 05.04.18 р. № 1461/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а також листи ГУ ДФС в Одеській обл. від 25.05.18 р. № 2327/ІПК/15-32-12-02-22 і ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 27.07.17 р. № 1366/ІПК/04-36-12-01-16). Є з такими ж висновками консультація і в категорії 101.20 ЗІР ДФСУ (ср. ).

Щоправда, враховуючи норми п.п. 14.1.173 ПКУ і п. 53.1 ПКУ, а також те, що стара УПК № 610 видана не Мінфіном, можливо, краще заручитися в цьому питанні власною IПК, отриманою на свою адресу в порядку ст. 52 ПКУ. Враховуючи нинішню позицію контролерів, вона напевно буде з «гарними» для експедитора висновками.

Тому, будучи експедитором і знаючи, що перевезенням займатиметься неплатник ПДВ, ви вже на момент отримання від замовника передоплати в рахунок виконання експедиторського договору можете не нараховувати ПЗ з ПДВ з частини, призначеної на оплату послуг перевезення (неплатникові ПДВ). Нарахувати податкові зобов’язання і скласти ПН експедиторові доведеться тільки в частині суми експедиторської винагороди.

А якщо на дату передоплати (перша подія) експедитор ще не визначився із статусом перевізника?

Або ж не володіє повною інформацією про вартість послуги перевезення? Тоді експедиторові безпечніше нарахувати ПЗ з усієї суми отриманої від замовника передоплати.

Далі, за фактом отримання послуги від неплатника ПДВ відкоригувати податкову накладну на постачання експедиторських послуг.

Щоправда, зауважте: складений «зменшуючий» РК реєструвати в ЄРПН доведеться замовникові експедиторських послуг. Будьте готові, що, можливо, ваш замовник не зможе своєчасно*** зареєструвати такий РК, а це відкладе вашу можливість зменшити нараховані ПЗ. Адже показати зменшення суми ПДВ ви будете мати право тільки після реєстрації «зменшуючого» РК (п.п. 192.1.1 ПКУ): своєчасної — у декларації з ПДВ за період складання такого РК, несвоєчасної — у декларації з ПДВ за період реєстрації такого РК****.

*** Як пояснюють податківці, нові строки реєстрації для «зменшуючих» РК поки не працюють, і вони просять реєструвати їх у загальні строки — залежно від того, в якій (першій чи другій) половині місяця складені «зменшуючі» РК (див. лист ДФСУ від 21.05.18 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «БТ», 2018, № 23).

**** Див. лист ДФСУ від 12.03.18 р. № 952/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, консультацію із категорії 101.23 ЗІР ДФСУ.

Отже, або домовляйтеся про постоплату, або все ж таки відразу визначтеся з вартістю послуг перевезення, щоб взагалі уникнути ситуації з коригуванням і складанням РК.

Бухгалтерсько-прибутковий облік

Якщо ви за договором — перевізник. Коли зобов’язання з перевезення вантажу перед замовником виконані, перевізник відображає дохід у сумі, що визначена договором перевезення.

Попередня оплата замовником вартості послуг перевезення в дохід не включається (п.п. 6.3. П(С)БО 15 «Дохід»). Що стосується вартості послуги, то суму доходу від реалізації послуги перевізник відображає на субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Увага! Вартість послуги перевезення, отриманої від третьої особи (у вашому випадку — від перевізника — неплатника ПДВ), сформує собівартість вашої послуги перевезення.

Тому одночасно з визнанням доходу від виконаних перед замовником зобов’язань з перевезення вантажу ви повинні будете списати собівартість послуг перевезення кореспонденцією Дт 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» — Кт 23 «Виробництво».

Приклад 1. За договором із замовником перевізник — платник ПДВ узяв на себе обов’язки перевезти вантаж по території України. Для виконання послуг перевезення залучається перевізник — компаньйон неплатника ПДВ. Замовник за договором перерахував перевізникові оплату в розмірі 36000 грн. (у тому числі ПДВ — 6000 грн.). Вартість перевезення вантажу за договором з компаньйоном-перевізником — неплатником ПДВ склала 20000 грн.

Порядок обліку див. у табл. 1.

Таблиця 1. Облік послуг перевезення із залученням перевізника — неплатника ПДВ

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Отримано від замовника передоплату за послуги перевезення

311

681

36000

2. Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

643

641/ПДВ

6000

3. Перераховано передоплату перевізникові — неплатникові ПДВ за послуги перевезення

371

311

20000

4. Надано перевізником — неплатником ПДВ послуги перевезення (на підставі акта між перевізниками)

23

631

20000

5. Проведено залік заборгованостей

631

371

20000

6. Надано замовникові послуги перевезення (за актом між перевізником і замовником)

361

703

36000

7. Списано раніше відображені податкові зобов’язання з ПДВ

703

643

6000

8. Списано на витрати собівартість послуг перевезення

903

23

20000

9. Здійснено залік заборгованостей

681

361

36000

10. Відображено фінансовий результат

703

791

30000

791

903

20000

Якщо ви за договором — експедитор. У разі коли ви залучаєте для виконання експедиторського договору третіх осіб, отриману від замовника компенсацію на їх оплату до винагороди не включаєте. Такі транзитні кошти не включаються ні до складу доходів експедитора, ні до складу його витрат (п. 6.2 П(С)БО 15 і п. 9.1 П(С)БО 16 «Витрати»). Для розрахунків експедитора безпосередньо із замовником в частині купівлі послуг третіх осіб використовується субрахунок 685 «Розрахунки з іншими кредиторами», а для розрахунків експедитора з третіми особами — субрахунок 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Експедитор включає в дохід (відображає на субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг») тільки суму своєї експедиторської винагороди. Одночасно з визнанням доходу експедитор відображає собівартість експедиторських послуг за дебетом субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

Приклад 2. Експедитор від імені замовника і за його рахунок організовує перевезення вантажу по території України. Для виконання послуг перевезення експедитор планує узяти в компаньйони перевізника — неплатника ПДВ. Замовник за договором перерахував експедиторові передоплату в сумі 38000 грн. Ця сума включає:

транзитну суму, призначену для оплати послуг перевізникові, — 20000 грн.;

суму експедиторської винагороди — 18000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 3000 грн.). Собівартість експедиторських послуг — 5000 грн.

Порядок обліку див. у табл. 2.

Таблиця 2. Облік експедиторських послуг із залученням перевізника — неплатника ПДВ

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1. Отримано експедитором кошти від замовника на виконання договору:

• як оплату послуги перевезення

311

685*

20000

• як експедиторську винагороду

311

361

18000

2. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ у частині експедиторської винагороди

643

641/ПДВ

3000

3. Перераховано передоплату перевізникові — неплатникові ПДВ за послуги перевезення

377

311

20000

4. Надано перевізником — неплатником ПДВ послуги перевезення

685

377

20000

5. Підписано із замовником акт наданих експедиторських послуг

361

703

18000

6. Списано раніше відображену суму податкових зобов’язань з ПДВ

703

643

3000

7. Списано на витрати собівартість експедиторських послуг

903

23

5000

8. Відображено фінансовий результат

703

791

15000

791

903

5000

***** Оскільки експедитор точно знає, що перевізником буде неплатник ПДВ, то при отриманні від замовника передоплати (перша подія) ПЗ з ПДВ у частині вартості послуг перевезення не нараховує.

Ось такі різні облікові тонкощі чекають підприємство, яке взялося за експедиторство або просто перевезення вантажу, коли для виконання послуги перевезення залучається неплатник ПДВ.

Висновки

  • Щоб коректно відобразити в обліку і правильно нарахувати ПДВ на послуги перевезення за участю третьої особи — неплатника ПДВ, важливо визначитися — перевізник ви або експедитор.
  • І експедитор, і перевізник можуть для виконання послуги перевезення залучати третіх осіб.
  • Якщо перевізник — неплатник ПДВ, то вартість послуги перевезення буде без ПДВ тільки в експедитора. А ось діючи у межах договору перевезення, ПЗ доведеться нарахувати на усю вартість послуги — навіть якщо вона перекуплена у неплатника ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі