Теми статей
Обрати теми

Платіж готівкою через ПТКС банку: РРО не потрібен ніде

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 22.01.19 р. № 247/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Приємно відзначити: у листі, що коментується, податківці, нарешті, дійшли справедливого висновку, який ми пропонували, коментуючи попередній лист ДФСУ від 31.10.17 р. № 2453/6/99-99-14-05-01-15/ІПК на цю тему (див. коментар «Якщо покупці розраховуються через ПТКС банку, то РРО можна не використовувати»! // «БТ», 2017, № 46).

Податківці визнали: якщо покупці вносять готівку (для подальшого безготівкового зарахування на рахунок суб’єкта-продавця) через програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) банку (але не комерційного агента банку і не небанківської фінустанови — про це пізніше), то РРО при цьому не потрібен — увага! — незалежно від того, чи знаходиться такий ПТКС у приміщенні банку або в будь-якому іншому місці (зокрема — в приміщенні суб’єкта-продавця).

Зауважимо, що цей висновок стосується лише банківських ПТКС, оскільки їх ексклюзивність передбачає законодавство (абзац третій п. 2 ст. 9 Закону про РРО; п. 1 постанови Правління НБУ «Про врегулювання питань щодо приймання готівки для подальшого її переказу» від 12.02.13 р. № 42). А винятків за місцем розміщення ПТКС законодавство навпаки не передбачає.

На жаль, у листі не обійшлося без «краплі дьогтю»: податківці схибили з реквізитами норми Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління НБУ від 25.09.18 р. № 103, в якій надано визначення каси банку: насправді це п.п. 12 п. 4 розд. I.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі