Теми статей
Обрати теми

Валютна лібералізація: тепер — від НБУ

Голенко Олександр, податковий експерт
Постанови Правління НБУ від 05.02.19 р. № 33 «Про внесення змін до Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції»; від 06.02.19 р. № 35 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ; від 05.02.19 р. № 31 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів НБУ»

Постанови НБУ, що коментуються, зрозуміло, прийняті на виконання Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.18 р. № 2473-VIII*, що набув чинності з 07.02.19 р. Як ви знаєте із згаданої публікації, цей Закон істотно змінив діючий раніше архаїчний порядок валютного регулювання та контролю.

* Про ці нововведення ми вас попереджали в Темі тижня «Бухгалтерські новації — 2019» // «БТ», 2019, № 1.

Серед інших валютних новацій для юридичних і фізичних осіб, напевно, найзначніша — це давно очікуване бізнесом зниження норми обов’язкового продажу валютної виручки, що надійшла від зовнішньоекономічної діяльності, з діючих досі 50 % до 30 %.

Новий розмір норми обов’язкового продажу валюти запрацює з 01.03.19 р.

Інша важлива новація — це скасування колишньої вимоги про обов’язкове попереднє резервування суб’єктами своїх грошових коштів у гривні для подальшого придбання за них іноземної валюти. Це визволить відповідну частину обігових коштів суб’єктів для використання в інших потребах бізнесу.

Крім того, тепер у межах загального ліміту на повернення валютних дивідендів, нарахованих за періоди до 2018 року включно, щоправда — поки що в межах 7 млн євро на місяць, — суб’єкти зможуть репатріювати дивіденди в іноземній валюті.

При цьому частина валютних обмежень збереглася.

Зокрема, юридичним особам дозволено перераховувати за кордон іноземну валюту для розміщення на депозитних рахунках у межах ліміту 2 млн євро на рік — увага! — лише за рахунок власної (тобто вирученої), але не придбаної іноземної валюти.

Крім того, як суб’єктам підприємництва, так і населенню, як і раніше, заборонено перераховувати інвалютні кошти для надання кредитів, здійснення інвестицій або розміщення на банківських рахунках у РФ, офшорних зонах і країнах, що не виконують або виконують не належним чином відповідні рекомендації FATF.

Також банкам заборонено придбавати облігації зовнішньої державної позики України.

Відбулися позитивні зміни й у царині здійснення банківськими установами заходів валютного контролю.

По-перше, скасовано вимогу складати письмовий висновок як за договором загалом, так і за окремими валютними операціями.

По-друге, скорочений перелік індикаторів сумнівних операцій.

Наприклад, тепер більше не вважатиметься самостійним індикатором наявність фінансової допомоги як джерела здійснення операції, а вона піддаватиметься аналізу з боку фінансової установи, що здійснює валютний контроль, лише у межах заходів щодо встановлення джерел походження коштів клієнта.

Що стосується валютно-регуляторних новацій, спрямованих саме на фізичних осіб, тобто населення, то найприкметнішою, очевидно, є надана абсолютно нова можливість придбавати іноземну валюту та банківські метали в режимі онлайн!

Причому без обмеження таких операцій тривалістю операційного банківського дня, а в режимі «24/7».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі