Теми статей
Обрати теми

ФОП виплачує дохід нерезиденту: наслідки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 08.11.18 р. № 4735/Л/99-99-13-01-02-14/ІПК

Якщо дотримуватися вимог п.п. 141.4.2 ПКУ, то обов’язок утримувати податок з доходів нерезидента з джерелом походження з України (так званий податок на репатріацію) і сплачувати його до бюджету покладений на резидентів.

До 01.01.17 р. резидентами (для цілей розд. III ПКУ) вважалися особи, прямо перераховані в п. 133.1 ПКУ (останній абзац п.п. 14.1.213 ПКУ).

Тобто юрособи, які проводять господарську діяльність як на території України, так і за її межами. Випадали з цього списку юрособи, визначені в діючих зараз пп. 133.4 і 133.5 ПКУ (неприбуткові організації і платники єдиного податку), а також фізичні особи.

Тому в той період ані фізична особа — підприємець (ФОП) — платник єдиного податку (ЄП), ні ФОП на загальній системі оподаткування не повинні були сплачувати податок з доходів нерезидентів згідно з п. 141.4 ПКУ.

З 01.01.17 р. ситуація змінилася. Річ у тому, що з п.п. 14.1.213 ПКУ був виключений його останній абзац, який визначав резидентів для цілей розд. III ПКУ.

Внаслідок чого із зазначеної дати формально до складу резидентів увійшли ще й фізичні особи (як звичайні громадяни, так і ФОП).

Така «невелика» зміна дала привід податківцям покласти обов’язок зі сплати податку з «нерезидентських» доходів і на фізичних осіб (як звичайних громадян, так і підприємців).

Так, спершу з’явилися численні роз’яснення контролерів про обов’язок звичайних громадян нараховувати і сплачувати податок з доходів нерезидента (категорія 102.18 ЗІР ДФСУ; лист ДФСУ від 22.02.17 р. № 3721/6/99-99-15-02-02-15).

Потім, з 01.01.18 р. у самому п. 297.5 ПКУ було чітко прописано обов’язок ФОП — платників ЄП нараховувати і сплачувати податок з «нерезидентських» доходів.

І ось в листі, що коментується, податківці підтвердили: ФОП-загальносистемник при виплаті доходів нерезиденту-юрособі повинен сплачувати податок на репатріацію. А ще при виплаті доходу нерезиденту-юрособі ФОП зобов’язаний утримати податок з такого доходу і за підсумками звітного періоду (кварталу, півріччя, трьох кварталів, року), в якому відбулися такі виплати, подати декларацію з податку на прибуток з додатком ПН.

От і виходить, що й звичайним фізичним особам, і ФОП на ЄП, і ФОП-загальносистемникам, які виплачують «нерезидентські» доходи, доведеться подати декларацію з податку на прибуток (в якій заповнити «нерезидентські» ряд. 23, 25) разом із додатком ПН (подробиці див. у Темі тижня «Декларація з податку на прибуток — 2018» // «БТ», 2019, № 6).

Зверніть увагу: завдяки останнім змінам, унесеним у форму декларації з податку на прибуток, і ФОП, і прості «фізики» зможуть зробити це без проблем.

Річ у тому, що і в самій декларації, і в додатках до неї такий реквізит, як «Код за ЄДРПОУ», Мінфін замінив на «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта».

Тому ФОП (платники ЄП або загальносистемники) і фізичні особи (звичайні громадяни) в ньому зможуть зазначати свій реєстраційний номер облікової картки (ідентифікаційний код фізичної особи) або паспортні дані, якщо у фізичної особи немає коду за релігійними переконаннями.

Водночас лише для ФОП — платників ЄП рядок 9 заголовної частини «прибуткової» декларації «Особливі відмітки» доповнено категорією «платника єдиного податку». А ось для ФОП на загальній системі і звичайних фізичних осіб проставляння такої відмітки не передбачене.

І не забувайте: річну декларацію з податку на прибуток необхідно подати протягом 60 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного (податкового) року. За 2018 рік — не пізніше 01.03.19 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі