Теми статей
Обрати теми

Чи потрібна щороку нова касова книга?

Романова Ксенія, податковий експерт
Підприємство веде касову книгу в паперовому вигляді. Чи обов’язково щороку заводити нову касову книгу? Що буде, якщо ми досі продовжуємо вести книгу, розпочату у 2018 році? Може, все-таки потрібно переписати всю касову книгу за 2018 рік, а на 2019-й завести нову?

Запитання взагалі-то дискусійне. Податківці дійсно давно наполягають на тому, що необхідно заводити нові касові книги з початку кожного року (див. роз’яснення в категорії 109.15 ЗІР ДФСУ; «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 45, с. 44).

Аргументують вони це тим, що в самій формі (ф. № КО-4 з додатка 5 до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, далі — Положення № 148) написано «Касова книга на 20__рік».

Також у поясненнях щодо заповнення додатка 5 (наведених у тому ж Положенні № 148) зазначено, зокрема, що:

• сторінки касової книги нумеруються автоматично в порядку зростання з початку року;

• касова книга на електронних носіях після закінчення календарного року передається на зберігання відповідно до законодавства України.

Тому найбезпечніший варіант, безумовно, — заводити нову касову книгу щороку.

При цьому якщо в книзі залишилися незаповнені сторінки (порожні), то, на думку податківців: на таких сторінках проставляються прочерки або на наступній сторінці після останнього запису ставиться дата закінчення книги і засвідчується підписами керівника та головного бухгалтера підприємства. На цьому у принципі можна поставити крапку.

Але якщо ви власноручно продовжили строк касової книги — дописали ще один рік (наприклад, «Касова книга на 2018 — 2019 рік») і продовжили вести її далі, чи вважається це порушенням?

Згідно з абзацом другим п. 11 розд. II Положення № 148 оприбуткуванням готівки в касі підприємства, яке проводить готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Тому якщо ви належним чином оформляєте касові ордери та вчасно робите записи в касовій книзі, 5-кратний штраф за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) готівки на підставі абз. 3 ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95, на наш погляд, вам не загрожує.

Хоча знову ж таки у податківців може бути альтернативний погляд, який доведеться оспорювати в суді.

Що стосується адмінштрафу за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за ст. 16315 КпАП, то зважаючи на відсутність складу адміністративного правопорушення, зостосувати його тут теж підстав не видно.

Вам може стати у пригоді

Публікація

Де знайти

«Чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу при застосуванні РРО?»

«БТ», 2018, № 13

«Нова касова книга: як нумерувати сторінки та касові ордери»

«БТ», 2018, № 11

«Касова книга в магазині потрібна не завжди»

«БТ», 2018, № 9

«Відокремлені» каси: працюємо за новим Положенням»

«БТ», 2018, № 6

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі