Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток: за 2018 рік подаємо оновлену

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 04.01.19 р. № 357/7/99-99-15-02-01-17

У листі, що коментується, йдеться про відкориговану форму декларації з податку на прибуток (затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.15 р. № 897) і деяких додатків до неї. Нагадаємо, що відповідні зміни в них були нещодавно внесені наказом Мінфіну від 19.10.18 р. № 842.

Власне кажучи, про всі ці зміни ви вже знаєте з нашого коментаря «Зустрічаємо оновлену прибуткову декларацію» // «БТ», 2018, № 52-53.

Мабуть, найголовніше питання у платників викликали не очевидні (в основному редакційні) зміни форм декларації і додатків, а те, із звітності за який саме період треба буде подавати цю скоректовану форму уперше — вже за 2018 рік або пізніше? Адже згаданий наказ Мінфіну від 19.10.18 р. № 842 набув чинності лише 14.12.18 р., що давало формальні (законні) підстави відкласти відповідне перше подання на один звітний (податковий) період пізніше…

Проте у згаданому коментарі ми правильно передбачали і попередили вас про те, що чорним по білому написано в листі, який коментується: «платникам податку на прибуток підприємств за базовий звітний (податковий) період — 2018 рік рекомендовано подавати податкову декларацію за оновленою формою»… Гм… «Оновленою» — означає не новою? Тобто на абзац другий п. 46.6 ПКУ, що встановив правила щодо періоду оприлюднення нових форм декларацій (розрахунків) і періоду, за який такі форми слід подавати уперше, можна не звертати уваги?.. Дуже нагадує колишні підходи податківців, мовляв, затвердження форми декларації в новій редакції — це одне, а внесення змін до форми декларації — це зовсім інше…

Тут «аргумент» інший: «видання наказу № 842 обумовлено змінами з 01.01.18 р. в оподаткуванні податком на прибуток підприємств, які впливають на показники бюджету поточного року»…

Коротше кажучи, обговорювати тут ще й значення слова «рекомендовано» сенсу немає: зрозуміло, що нав’язати податківцям декларацію за старою формою за 2018 рік не вийде. І крапка.

Інша річ, що платники зі свого боку загалом так само зацікавлені використати нову (відкориговану) форму декларації з податку на прибуток підприємств і додатків до неї, оскільки це, врешті-решт, просто зручніше: адже вона дозволяє віобразити всі показники за 2018 рік відповідно до норм ПКУ, тобто як належить!

Не станемо ще раз переказувати суть внесених змін (заміна реквізиту «Код за ЄДРПОУ» на «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта»; правки, внесені до додатків АМ і ЗП; виклад у новій редакції додатка РІ шляхом перетасовування старих рядків і додавання нових; спеціальне нове поле в рядку 9 заголовній частині декларації для платників єдиного податку).

До речі, у листі, що коментується, податківці особливо акцентують на тому, що «платники єдиного податку (фізичні та юридичні особи), які здійснювали у звітному податковому періоді на користь нерезидента — юридичної особи або уповноваженої ним особи будь-які виплати відповідно до п. 297.5 ПКУ, складатимуть і подаватимуть додаток ПН до декларації». Зрозуміло, що подавати додаток ПН вони будуть у складі декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі