Теми статей
Обрати теми

«Приладовий» рахунок чи податкова накладна

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Водоканали розпочали масово реєструвати податкові накладні (ПН), у тому числі й за минулі роки. У покупців їх послуг у зв’язку з цим виникла маса запитань: чи подавати уточнюючі розрахунки з ПДВ, чи можна відобразити такі ПН у поточній декларації? Якщо споживач свого часу збільшив податковий кредит (ПК) на підставі рахунків за водоканал-послуги, чи потрібно такий ПК знімати і ставити за ПН? А якщо платник не здогадався формувати ПК на підставі рахунків і тепер вирішив надолужити згаяне? Як вчинити за ситуації, коли збільшували ПК за рахунками, але зараз передумали і вирішили перейти на ПН? Розбираємося!

Рахунок за приладами — замінник ПН

Сформувати ПК можна не лише на підставі ПН. Перелік документів — замінників ПН, які надають право ПДВ-платникові включити зазначені в них суми ПДВ до складу ПК, визначений п. 201.11 ПКУ. Це:

• касові чеки на суму не більше 200 грн. без ПДВ;

• транспортні квитки;

• готельні рахунки;

• рахунки за послуги зв’язку;

рахунки за послуги, вартість яких визначають за показниками приладів обліку.

Щоб названі замінники могли підтвердити право на ПК (без отримання ПН), вони повинні містити (п. 201.11 ПКУ, категорія 101.13 ЗІР ДФСУ):

1) загальну суму платежу;

2) суму ПДВ;

3) податковий номер продавця (постачальника).

У касовому чеку до того ж має бути ще й фіскальний номер. Виняток — документи, форма яких установлена міжнародними стандартами.

Які послуги за «приладовим» рахунком?

Сформувати ПК за «приладовим» рахунком можна тільки при дотриманні таких обов’язкових умов:

1) надається послуга (а не товар);

2) вартість послуг визначена за показниками приладів обліку;

3) рахунок містить загальну суму платежу, суму ПДВ і податковий номер постачальника послуг.

Як правило, за показниками приладів обліку визначають вартість теплової і електричної енергії, газу і води. А їх, у свою чергу, п.п. 14.1.191 ПКУ в цілях застосування терміна «постачання товарів» прирівнює до товарів. Як бути тоді з рахунками на комунальні послуги?

Податківці вважають, що їх одержувачеві переживати не варто. Головне — щоб договір був складений саме на постачання послуг з водопостачання, водовідведення, газо-, электро-, теплопостачання тощо. Так вони висловились в листах ДФСУ від 23.12.16 р. № 40753/7/99-99-15-03-01-17 (далі — лист ДФСУ № 40753) і від 07.06.17 р. № 502/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Що як отриманий рахунок містить вартість послуг, визначених як за приладами обліку, так і розрахунковим шляхом? Наприклад, у виставлений рахунок за водоканал-послуги постачальник включив ще й послуги за відведення поверхневої і дощової води. Оскільки відсутні прилади обліку (лічильники), їх вартість визначається за формулами згідно із затвердженими нормативами. У такій ситуації для відображення ПК за частиною таких («неприладових») видів послуг необхідно дочекатися ПН від Водоканалу (див. лист ДФСУ від 06.08.18 р. № 3442/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист ДФСУ № 3442).

Адже незважаючи на виданий рахунок, Водоканал зобов’язаний скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН (див. лист ДФСУ від 15.01.18 р. № 151/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Дата ПК за «приладовим» рахунком

Для замінників ПН своя особлива дата для відображення ПК не передбачена. Тому тут діє загальне правило, прописане в п. 198.2 ПКУ. Тобто ПК збільшують за правилом першої події:

• або на дату списання грошових коштів з банківського рахунку в оплату товарів/послуг;

• або на дату отримання товарів/послуг.

При цьому для послуг, які контролюються приладами обліку, факт їх придбання має бути підтверджений даними такого обліку (п. 198.2 ПКУ).

На думку податківців, звичайний ПДВ-платник (не касовик) може відображати ПК на дату складання рахунку на підставі показників приладів обліку (див. листи ДФСУ № 40753 і від 03.03.17 р. № 4476/6/99-99-15-03-02-15, категорія 101.13 ЗІР ДФСУ).

Водоканали, як правило, працюють на умовах постоплати. Тому перша подія у них — це постачання послуг. Зрозуміло, поки не буде постачання — не буде показників приладів обліку і не буде рахунку за послуги.

Відповідно, в одержувачів водоканал-послуг право на ПК виникає за датою виписки рахунку. Наприклад, споживач послуг отримав «приладовий» рахунок за листопад (датований 30.11.18 р.), який оплатив у грудні. Право на ПК у нього виникає в листопаді — на дату складання рахунку. У Водоканалу ж податкові зобов’язання (ПЗ) виникнуть у грудні — у момент отримання грошей. Тоді ж він випише ПН. Але для одержувача послуг — це друга подія.

Зауважте! Передоплатний рахунок для ПК не прокатить — у ньому не буде показників приладів. Тобто вимогам п. 201.11 ПКУ він не відповідає. А отже, відображати за ним ПК в жодному разі не можна — потрібен «приладовий» рахунок або зареєстрована ПН.

Рахунок чи ПН — право вибору

«Приладовий» рахунок — документ, рівноцінний ПН, який підтверджує право одержувача водоканал-послуг на ПК. Причому ПДВ-платник на законних підставах має право обрати: відображати ПК за придбанням послуг (на підставі рахунку) чи за оплатою (на підставі ПН Водоканалу).

Нагадаємо: постачальники послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, а також постачальники електричної та/або теплової енергії визначають ПЗ з ПДВ за касовим методом, тобто за датою отримання грошових коштів (п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Виходить, за рахунком одержувач водоканал-послуг покаже ПК раніше, аніж комунальне підприємство свої ПЗ. Проте споживач послуг не повинен орієнтуватися на дату виникнення ПЗ у їх постачальника — ПКУ таких вимог не містить. Право покупця на ПК згідно з «приладовим» рахунком із методом обчислення ПДВ (ПЗ і ПК) постачальником послуг п. 201.11 ПКУ ніяк не пов’язує. Детальніше про це читайте в консультації «ПК за послугами Водоканалу: чи застосовувати касовий метод» // «БТ», 2018, № 34-35.

А ось якщо одержувач комунальних послуг теж застосовує касовий метод ПДВ-обліку, то йому доведеться спочатку оплатити їх, а вже потім відображати ПК на підставі рахунку (див. лист ДФСУ від 06.06.17 р. № 479/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Або ж дочекатись від Водоканалу зареєстрованої ПН.

Зверніть увагу! Якщо ПК був сформований на підставі рахунку, виставленого постачальником водоканал-послуг, то після реєстрації ПН суму ПДВ, зазначену в ній, одержувач послуг повторно не включає до складу ПК. Інакше ПК буде задвоєний (одержувач послуг вже скористався своїм правом). На цьому акцентують увагу податківці в листах ДФСУ № 40753 і № 3442.

Тобто збільшуємо ПК за одним із підтверджуючих документів на вибір ПДВ-платника: або за «приладовим» рахунком, або за ПН. Водночас ПКУ не забороняє з будь-якого місяця змінити підхід (підстави) до відображення ПК за комунальними послугами.

Але тут потрібно враховувати, що сума ПДВ у ПН може не збігатися із сумою ПДВ у «приладовому» рахунку, зокрема, через застосування касового методу Водоканалом. Добре, якщо платимо за «приладовим» рахунком, тоді ПДВ-відповідність можлива. А ось в умовах передоплати або ж часткової оплати ПДВ-рівність буде порушена.

Тому в такій ситуації будьте дуже уважні, щоб суми ПДВ двічі не потрапили (повністю або частково) до ПК: один раз — за рахунком, другий раз — за ПН.

«1095 днів» для рахунку і ПН

На підставі «приладових» рахунків ПК формують «період у період». Правило «1095 календарних днів» на замінники ПН не поширюється.

А якщо ПК за рахунком своєчасно не відобразили?

Тоді можливі два варіанти перебігу подій:

1) відновлюємо ПК на підставі «приладового» рахунку виключно через уточнюючий розрахунок (УР) до ПДВ-декларації за відповідний звітний період, в якому виникло таке право (див. листи ДФСУ від 18.07.16 р. № 15372/6/99-99-15-03-02-15 і від 25.05.18 р. № 2325/ІПК/12-32-12-01-07, БЗ 101.13). При цьому враховуємо строк давності для виправлення помилок, передбачений ст. 102 ПКУ, — 1095 днів. За ситуації, коли ПК не задекларували в декількох звітних періодах, УР доведеться подати за кожен з них. Не забувайте також разом із УР подати уточнюючий додаток Д5. А також пам’ятайте: для ПК «приладовий» рахунок повинен стовідсотково відповідати вимогам п. 201.11 ПКУ.

Якщо ж «вхідний» ПДВ за рахунком включили не в той період, то виправляємо промах теж через УР;

2) показуємо ПК за водоканал-послугами на підставі ПН. При цьому подавати УР за минулі періоди зовсім не обов’язково. ПК можна відобразити у будь-якому із періодів з моменту виникнення на нього права протягом 1095 днів з дати ПН. Тобто якщо ПН були зареєстровані (категорія 101.13 ЗІР ДФСУ):

своєчасно — ПДВ відносять до ПК протягом 1095 календарних днів з дати складання ПН;

з порушенням граничних строків — ПДВ уключають до ПК протягом 1095 календарних днів з дати реєстрації ПН.

Звідси — зареєстровані із запізненням ПН потрапляють до ПК у місяці їх реєстрації (не раніше!) або у будь-який з наступних звітних періодів протягом 1095 днів з дати складання ПН.

«180 днів» для ПК за ПН: як тепер зняти витрати?

Нагадаємо: до 01.01.17 р. «максимальний» (гранично допустимий) строк реєстрації ПН/РК у ПКУ не фігурував. Фіскали встановили його самовільно рівним 180 календарним дням з дати складання ПН/РК (див. лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17). Якщо ПН/РК протягом 180 днів постачальникові товарів/послуг так і не вдалося зареєструвати, то покупець втрачав право на ПК. Тоді такий одержувач повинен був на наступний після закінчення 180-денного строку день (тобто на 181-й) списати цей непідтверджений ПН ПДВ із субрахунку 644/1 у дебет субрахунку 949. Так вимагає п. 8 Інструкції з бухобліку ПДВ, затвердженої наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141 (ср. ).

Зауважте! За наявності у підприємства адекватного «приладового» рахунку, за яким платник просто не ризикнув поставити ПК, підстави списати ПДВ на витрати на 181-й день не було.

Ті ж споживачі водоканал-послуг, які не мали «нормального» рахунку за «приладові» послуги (чи зробили вигляд, що його немає), отримавши тепер від Водоканалу зареєстровані ПН, ставлять запитання: чи можна відобразити за ними ПК? Якщо так, то яким чином? На сьогодні діє 1095-денний строк для відображення ПН/РК у складі ПК (у період з 01.01.17 р. до 03.12.17 р. він обмежувався 365 календарними днями). Податківці теж погоджуються, що 1095 днів поширюються на ПН/РК, складені до 3 грудня 2017 року (категорія 101.13 ЗІР ДФСУ; лист ДФСУ від 23.02.18 р. № 735/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тому одержувач послуг Водоканалу має право збільшити ПК у межах 1095 днів з дати складання ПН (якщо він не показав його за «приладовими» рахунками).

За ПН, зареєстрованими із простроченням, право на ПК з’являється лише в періоді їх реєстрації. Якщо покупець не відобразив ПН у звітному періоді, в якому з’явилося право, то зробити це можна будь-яким із способів (див. лист ДФСУ від 12.02.18 р. № 575/6/99-99-15-03-02-15/ІПК):

• або в поточній ПДВ-декларації;

• або шляхом подання УР у межах 1095 днів.

Тож тут можна йти будь-яким шляхом. При виборі другого способу головне пам’ятати:

подавати УР треба до декларації того періоду, в якому виникло право (!) на ПК за такою зареєстрованою із запізненням ПН.

Наприклад: ПН на водоканал-послуги датована 18.12.17 р., а зареєстрована вона в ЄРПН 24.10.18 р. Перший звітний період, в якому одержувач послуг має право відобразити ПК за такою ПН, — жовтень 2018 року. У жодному разі не можна включати таку ПН у грудень 2017 року — вона зареєстрована несвоєчасно.

Із ПК розібралися — на підставі отриманих ПН його збільшити можна! У бухобліку за отриманою ПН дебетують субрахунок 641/ПДВ.

Проте свого часу на 181-й день (до 01.01.17 р.) одержувач водоканал-послуг списав непідтверджений ПДВ на витрати (Дт 949 — Кт 644/1). Чи тоді припустилися помилки? Безумовно — ні! На той момент діяли такі правила. Зараз же змінилися обставини — ПКУ визначив 365-денний, а потім 1095-денний строк «придатності» для ПН/РК. Відповідно ми повинні переглянути облікову оцінку, яка базувалася на тих обставинах (п. 6 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінзвітах»). За нормами п. 8 П(С)БО 6 наслідки зміни в облікових оцінках відображають у тому звітному періоді, коли відбулася зміна. Виходить, вже в періоді відновлення права на ПК (тобто у січні 2017 року, коли продовжили граничний строк для реєстрації ПН) одержувачеві водоканал-послуг потрібно визнати інший операційний дохід. Причому незалежно від того, буде він за водоканальними ПН за періоди, коли діяв 180-денний строк, відразу включати ПДВ до ПК або відкладе «на потім» у межах 365 (1095) днів. Тобто йому потрібно зробити запис: Дт 641/ПДВ — Кт 719 (якщо вирішить збільшувати ПК у періоді реєстрації ПН) або ж Дт 644 — Кт 719 (якщо відкладе ПК на пізніший строк у межах 365/1095 днів). Але у будь-якому випадку відобразити дохід (Кт 719) доведеться.

Усі ці маніпуляції, повторимо, одержувач водоканал-послуг здійснює за умови, що він не показав ПК за «приладовими» рахунками.

А якщо у 2016 році споживач на 181-й день списав ПН-непідтверджений ПДВ із субрахунку 644/1 на витрати, а тепер вирішив дозаявити ПК за «приладовими» рахунками? Підхід той же — подаємо УР до кожного з відповідних періодів, в яких правом на ПК надумали скористатися на підставі рахунку. Одночасно з цим доведеться уточнити й «прибуткову» звітність. Адже фактично був занижений об’єкт оподаткування податком на прибуток — показані витрати, від яких тепер «відмовляємося». А ось у бухобліку зняття витрат у сумі ПН-непідтвердженого ПДВ виправляємо як торішню помилку шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку/непокритого збитку. При цьому робимо запис: Дт 641/ПДВ — Кт 441 (442).

І наостанок підкреслимо: для відображення у бухобліку операції з отримання комунальних послуг «приладовий» рахунок не годиться. Потрібен акт наданих послуг від Водоканалу.

Висновки

  • Рахунок за послуги, вартість яких розрахована за показниками приладів обліку, є повноцінним документом для ПК.
  • Якщо у водоканал-рахунку фігурує послуга, вартість якої визначають за нормативами, то для підтвердження ПК за частиною таких («неприладових») видів послуг потрібна ПН.
  • Одержувач має право сам обрати — відображати ПК за рахунком чи за ПН Водоканалу.
  • ПК за «приладовими» рахунками формують період у період — «1095 днів» для них не діють.
  • Якщо ПДВ за водоканал-послугами на 181-й день (до 01.01.17 р.) був списаний на витрати, то у межах 1095 днів за зареєстрованими за той період ПН одержувач має право збільшити ПК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі