Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ «за себе» ФОП-єдиноподатника

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
Фізособа була зареєстрована підприємцем не з 1-го числа звітного місяця. Як заповнити реквізит 6 титульного аркуша Звіту за формою № Д5? Чи треба підприємцям, що здійснювали протягом 2018 року діяльність на єдиному податку, заповнювати графу 3 таблиці 1 Звіту № Д5?

З 01.08.18 р. набув чинності наказ Мінфіну від 15.05.18 р. № 511, який виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ…, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Істотних змін зазнав Звіт за формою № Д5. Зверніть увагу: згідно зі спільним листом Пенсійного фонду України і Міндоходів від 27.12.13 р. № 21052/5/99-99-17-03-01-16, № 36398/05.10 роз’яснення з питань заповнення усіх таблиць Звіту за формою № Д5 надають органи Пенсійного фонду, а не податкові органи.

Що стосується оновленого Звіту за формою № Д5, то сьогодні він складається з титульного аркуша і двох таблиць:

• таблиця 1 — заповнюють усі підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, а також особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, і члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, що підлягають страхуванню на інших підставах;

• таблиця 2 — наявність підстав для обліку спецстажу.

Тип платника (підприємець на загальній системі, підприємець на єдиному податку, незалежний професіонал, член фермерського господарства), а також період здійснення діяльності в такому статусі платник зазначає в реквізиті 6 титульного аркуша Звіту за формою № Д5 у місяцях.

Тому навіть за ситуації, коли платник зареєструвався підприємцем не з 1-го числа місяця (знявся з реєстрації не останнім числом місяця), при заповненні реквізиту 6 зазначаємо повні місяці (з 1 по 30 (31, у лютому — 28 (29)) число місяця). Адже за такий місяць ЄСВ буде сплачений у повному обсязі.

Наприклад, фізична особа зареєструвалася підприємцем (загальна система) 23 липня 2018 року, а знялася з реєстрації 28 грудня 2018 року. У реквізиті 6 титульного аркуша слід зазначити:

img 1

Переходимо до таблиці 1 Звіту за формою № Д5.

Вона складається з 6 граф, які підлягають обов’язковому заповненню в місяцях, в яких платник здійснював свою діяльність з відповідним статусом.

Підприємці-єдиноподатники у таблиці 1 зазначають:

• у графі 2 — код категорії застрахованої особи «6»;

• у графі 3 — самостійно визначену суму доходу, з якої сплачувався ЄСВ, але не нижче суми мінімальної заробітної плати;

• графі 4 — суму доходу, на яку нараховується єдиний внесок, зазначену в графі 4, але не вище за максимальну величину бази нарахування ЄСВ;

• графах 5 і 6 — ставку ЄСВ (22 %) і суми нарахованого ЄСВ відповідно.

Таким чином, у підприємців на єдиному податку, що самостійно визначили суму доходу, з якої сплачується ЄСВ, у сумі не нижче мінзарплати і не вище максимальної величини бази нарахування ЄСВ, показники колонок 3 і 4 будуть збігатися*.

* Детально про заповнення ф. № Д5 див. консультацію «Звіт з ЄСВ «за себе»: вперше за новою формою» // «БТ», 2019, № 2. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі