Теми статей
Обрати теми

Списання старих ТМЦ: що писати в ПН?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Що писати в «номенклатурній» гр. 2 податкової накладної (ПН) при списанні непридатних товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), придбаних до 2015 року, якщо відстежити за ними прибуткові документи (у тому числі «вхідні» ПН) неможливо?

Спершу нагадаємо загальні правила оформлення ПН, після чого вирішуватимемо, як діяти у вашій ситуації.

«Компенсуюча» зведена ПН. Оскільки зіпсовані ТМЦ не можуть бути використані в госпдіяльності, «вхідний» ПДВ за ними, віднесений до податкового кредиту (ПК), треба урівноважити нарахуванням «компенсуючих» ПЗ (на підставі «негосподарського» п.п. «г» п. 198.5 ПКУ).

Для цього не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому відбувається списання зіпсованих ТМЦ, складають «компенсуючу» зведену ПН (не видається покупцеві), в якій:

(1) у верхній лівій частині проставляють:

код зведеності «1» (п. 11 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307, далі — Порядок № 1307);

тип причини «13»«Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності» і над таким типом причини — відмітку «Х» (п. 8 Порядку № 1307);

(2) у даних про продавця підприємство вказує власні дані: найменування, ІПН і податковий номер (код ЄДРПОУ);

(3) у даних про покупця підприємство наводить власне найменування, умовний ІПН «600000000000», а ось поле з податковим номером покупця не заповнює (п. 11 Порядку № 1307);

(4) у розділі Б табличної частини:

у «номенклатурній» гр. 2 зазначають реквізити (дати і порядкові номери) «вхідних» ПН або інших документів (митних декларацій, касових чеків, рахунків, транспортних квитків тощо), на підставі яких був відображений ПК (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307);

• у гр. 4 пишуть «грн» (п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307);

 гр. 3.1 — 3.3, 5 — 9, 12 не заповнюють (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307).

Про заповнення зведеної «компенсуючої» ПН з типом причини «13» див. у консультації «Нова ПН: заповнення «особливих» ПН // «БТ», 2019, № 1. При цьому «компенсуючі» ПЗ нараховують з вартості придбання ТМЦ (база оподаткування згідно з п. 189.1 ПКУ).

Отже, згідно з правилами, в «номенклатурній» гр. 2 зведеної «компенсуючої» ПН у такому разі треба зазначити дані «вхідної» ПН, на підставі якої був відображений ПК при придбанні. Але як бути, якщо «вхідні» ПН за «старими» ТМЦ вже не відшукати?

Якщо не знайти вхідних ПН. У такому разі доведеться відступити від правил і при списанні старих ТМЦ у «номенклатурній» гр. 2 ПН можна зазначити власне номенклатуру таких списуваних ТМЦ.

Вважаємо, це не буде порушенням (помилкою). Тим паче, що «компенсуючу» ПН складаємо «для себе» і покупцеві не видаємо, тож її заповнення не може призвести до проблем із ПК у покупця, тоді як «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) за умови негоспвикористання, як і належить, нарахуємо.

Якщо, приміром, списуємо ТМЦ покупною вартістю 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.), розділ Б «компенсуючої» ПН заповнимо так:

1

2

3.1

3.2

3.3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Брус дерев’яний

50 х 100

грн

1000,00

200,00

Також врахуйте, що якщо ТМЦ були придбані «без ПДВ», то нараховувати «компенсуючі» ПЗ не треба, оскільки компенсувати тут нічого. Втім, у «безПДВшність» «старих» ТМЦ податківці навряд чи повірять «на слово» і погодяться з ненарахуванням «компенсуючих» ПЗ, тільки якщо «безПДВшне» придбання зможемо підтвердити документально. В іншому разі відкрутитися від «компенсуючих» ПЗ шансів немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі