Теми статей
Обрати теми

«Лікуємо» ПН: що в декларації з ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
З цього року у платників ПДВ з’явилася можливість виправляти помилки в ПН за допомогою РК. Однак відразу ж виникла низка запитань: починаючи з того, як реалізувати цю можливість, і закінчуючи тим, як потім проводити такі ПН і «виправляючі» РК у ПДВ-деці? Читайте відповіді.
дефектні ПН

Можливість виправлення помилок у ПН передбачена ст. 192.1 ПКУ. У ній зазначено, що в разі виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, складається РК. Як бачимо, ПКУ допускає можливість виправлення помилок як у заголовній частині ПН, так і в табличній її частині (як пов’язаних із сумою компенсації, так і не пов’язаних). Щоправда, Порядок № 1129* дещо звузив можливості для виправлення помилок у ПН:

* Порядок заповнення податкової накладної в редакції наказу Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1129.

по-перше, він дозволяє виправляти в РК лише ті помилки ПН, які не стосуються вартісних показників (п. 21);

img 1

Тому, якщо ви допустили помилку в «сумових» показниках, наприклад, помилилися в ціні (неправильно перенесли до ПН дані з договору / первинних документів), то безпечніше буде повністю «обнулити» таку ПН через РК, а замість неї виписати нову ПН з новим порядковим номером (дата в ній має відповідати даті виникнення ПЗ). Хоча існує думка, що в такому разі можна обійтися РК (з відображенням ряд. 8 і 16 деки). Якщо виправлення відбулося в наступному періоді, то із заповненням зазначених рядків в УР. Що стосується податківців, то вони поки що відмовчуються ☹.

по-друге, за допомогою РК не можна виправляти помилки в даті та порядковому номері ПН (п. 21). Хоча, вважаємо, виправити такі помилки все ж таки можна (про це ви прочитаєте далі).

Помилилися в заголовній частині ПН (крім її дати, номера, ІПН покупця)

Це помилки, зокрема, в найменуванні постачальника/покупця, їх місцезнаходженні, договорі.

Як виправити? На дату виявлення помилки потрібно виписати РК до неї (оскільки сума не змінюється, реєструє його продавець). У ньому (див. лист № 5292**):

** Лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17.

— усі правильні реквізити заголовної частини повторюються;

— реквізит, в якому допущена помилка, заповнюється без помилки;

— гр. 1 — 13 табличної частині не заповнюються (залишаються порожніми).

Як відображається ПН і РК в декларації? Продавець відображає ПЗ в ряд. 1 декларації з ПДВ у періоді виписки «помилкової» ПН. Адже ПН, заповнена з порушеннями, не звільняє від відображення ПЗ за операцією ( абз. 14 п. 201.10 ПКУ). А ось «виправляючий» РК у декларації з ПДВ показувати не потрібно (він не змінює обсяги постачань). «За» це і податківці (див. категорію 101.23 ЗІР).

Що стосується покупця, то поки помилка не буде виправлена, він не має права на ПК ( пп. 198.6 і  201.10 ПКУ). Якщо помилка виправлена в тому самому періоді, то питань з відображенням операції в ПДВ-деці не виникає. Складніше, якщо РК складений вже в наступних періодах. Тут головне — запам’ятати: доти, доки не буде отриманий «виправляючий» РК, відображати ПК небезпечно. При цьому існує дві думки, коли показувати ПК за ПН, що «виправляється»:

перша — суму ПК ставимо до ряд. 10 декларації того періоду, в якому складений РК (а якщо він зареєстрований несвоєчасно — у періоді його реєстрації). Адже лише після отримання «виправляючого» РК ПН вважається належним чином оформленою, а отже, надає право на ПК. Щоправда, цей варіант може не сподобатися податківцям — вони забороняють «перетягувати» ПК в інший період***;

*** Детальніше див. статтю «У ПН виправили помилку: у якому періоді відображати ПК» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 8.

друга — після отримання РК подати УР до декларації за «помилковий» період (збільшити значення ряд. 10 цієї декларації). Цей варіант також має недолік: адже в «помилковому» періоді права на ПК платник не мав (ПН не була оформлена належним чином).

Отже, на жаль, останнє слово — за податківцями. А вони мовчать.

«Несумові» помилки в табличній частині

Приклад помилок: помилилися в одиниці виміру, коді УКТ ЗЕД, назві товару.

Як виправити? На дату виявлення помилки виписати РК до ПН. Рекомендацій податківців щодо заповнення РК у цьому випадку немає. Наш варіант:

1) повністю заповнюємо заголовну частину РК;

2) у табличній частині першим рядком повністю повторюємо рядок з помилковими даними (вказуючи обсяги зі знаком «-»), а другим рядком — наводимо правильні показники (вказуємо обсяги зі знаком «+»). У гр. 2 «причина коригування» вказуємо: «Виправлення помилки». Крім того, можна при цьому вказати, в якому полі була допущена помилка.

Як відображається ПН і РК у декларації? Так само, як і в разі виправлення помилок у заголовній частині ПН (див. вище).

Помилки в даті, порядковому номері ПН

Як виправити? Про порядок виправлення таких помилок ми говорили в попередньому номері:

— повністю «обнуляємо» «помилкову» ПН, виписавши РК до неї. Оскільки цей РК є зменшуючим, то реєструвати його повинен покупець;

— виписуємо нову ПН з правильною датою під новим порядковим номером.

img 2

Такий же механізм можна застосовувати і для виправлення помилок, допущених в ІПН покупця. Хоча податківці пропонують інший спосіб виправлення помилок (лист № 5292): спочатку виписати РК на ім’я «помилкового» покупця («обнуливши» тим самим ПН), а потім виписати «правильному» покупцю не нову ПН, а РК з правильним ІПН. Однак з реалізацією їх варіанту на практиці виникають проблеми.

Як відображається ПН і РК в декларації? Продавець показує ПЗ за ряд. 1 декларації в періоді виписки «помилкової» ПН. РК до такої ПН у декларації не відображає.

Покупець. «Помилкову» ПН і РК до неї в декларації не відображає. Після отримання «правильної» ПН ставить суму у ПК (ряд. 10 декларації). Якщо «правильна» ПН своєчасно зареєстрована в ЄРПН (протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення ПЗ), відображає ПК у періоді складання ПН. Якщо несвоєчасно зареєстрована — у періоді реєстрації ПН.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі