Теми статей
Обрати теми

РРО-повинність: є світло в кінці тунелю!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, у.tovstopyat@buhgalter911.com
«Хто був без РРО, той стане з РРО...». Благо з винятками та відстроченнями. Але... кожне відстрочення колись та закінчиться. Про РРО-«навалу» усі вже давно встигли почути, виказати обурення. А ось змиритися — ні! Є ініціатива повернути все на круги своя. Зрозуміло, що все це ще на зачатковій стадії. Але вода, як відомо, камінь точить.
касові апарати, ЄП

Отже, є січневий законопроект № 1718*. Крім того, на розгляді у ВРУ перебуває ще один законопроект більш ранній — № 1088**. Обидва спрямовані на удосконалення РРО-законодавства.

* Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій)» від 13.01.2015 р. № 1718.

** Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)» від 28.12.2014 р. № 1088.

Відповідальним за першим з них виступає Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики. І нещодавно цьому питанню він навіть присвятив «круглий стіл».

Так довкола чого ж триває обговорення? Що в цих законопроектах? Чи є привід для оптимізму?

Почнемо з того, що має більші перспективи втілитися в життя, тобто із законопроекту № 1088, що має на меті зробити Закон про РРО лояльнішим до суб’єктів, які експлуатують РРО у своїй повсякденній діяльності.

Законопроект № 1088 досить значний за обсягом, тому звернемо вашу увагу на ті пункти, за якими свою згоду підтвердили податківці:

1. Продовження до 7 робочих днів можливості роботи без використання РРО у випадках виходу з ладу та ремонту останнього.

img 1

Сьогодні в цій частині діє не цілком однозначне формулювання «не більше 72 годин (7 робочих днів)» ( ч. 1 ст. 5 Закону про РРО). Підтримує необхідність його зміни і профільний Комітет ВРУ, одночасно вказуючи на те, що змінювати доведеться й інші норми Закону, так чи інакше пов’язані з цією.

2. Якщо центр сервісного обслуговування за 6 робочих днів не відремонтував РРО, проблеми суб’єкта господарювання стануть його проблемами. Адже він (сервісний центр) повинен буде на 7-й робочий день після прийняття в ремонт «основного» РРО ввести в експлуатацію у суб’єкта господарювання свій резервний РРО.

3. Запровадження відповідальності сервісних центрів за порушення вимог Закону про РРО, у тому числі зазначеної вище вимоги (у законопроекті для цього передбачена нова ст. 171).

Є також й інші позитивні пропозиції. Наприклад, зараховувати витрати на придбання касової техніки в рахунок сплати податкових зобов’язань. Але щодо життєздатності цих пропозицій існує безліч запитань.

ФОП на ЄП говорять «ні» застосуванню РРО

Законопроект № 1718 пропонує повністю скасувати зміни, унесені Законом № 71*** до ПКУ в частині обов’язкового використання РРО єдиноподатниками, тобто повернути все на круги своя.

*** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

Цікаво те, як прореагував представник Мінфіну на ці пропозиції під час проведення згаданого «круглого столу»: «у Міністерстві готові дискутувати стосовно дати впровадження цих апаратів, але не можуть підтримати пропозицію щодо звільнення платників єдиного податку другої і третьої (фізичні особи — підприємці) груп від обов’язкового застосування у своїй діяльності РРО».

Але знову ж таки, це не говорить про те, що законопроект № 1718 парламентарі «завернуть».

На сьогодні ж, нагадаємо, стан справ такий, що згідно з  п. 296.10 ПКУ звільнені від обов’язкового використання РРО платники ЄП:

— групи 1 — назавжди (або принаймні до внесення до законодавства «суворих» змін);

— груп 2 і 3 (ФОП) при провадженні діяльності на ринках, при продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі****. Для таких суб’єктів дати 01.07.2014 р. (група 3) і 01.01.2016 р. (група 2) не мають доленосного значення. Решта ж платників цих груп зобов’язані використовувати РРО у фіскальному режимі (якщо нічого не зміниться), починаючи саме із зазначених дат.

**** Детальніше про це ви могли дізнатися зі статті «Спрощенка з РРО, а також інші РРО-зміни» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 2.

img 2

Якщо використовуєте виключно безготівковий розрахунок — РРО вам ні до чого*****!

***** У чому ви могли переконатися з аргументів, наведених у статті «ФОП-єдиноподатник і РРО: чи потрібний при розрахунках за безготівку» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 5.

Постачання послуг: назад у минуле!

Драконівську вимогу про те, що при прийманні готівки до каси за надані послуги застосування РРО є обов’язковим, також пропонують скасувати. Для цього й потрібно «усього нічого» — повернути до п. 1 ст. 9 Закону про РРО згадку про послуги. Саме такий задум міститься в законопроекті № 1718.

Чи чекає на нас світле майбутнє?

Відповідь, як розумієте, залежить від подальшої долі розглянутих законопроектів. Зараз законопроект № 1718 значиться як «отриманий ВРУ», причому такий статус закріплений за ним ще з 13.01.2015 р.☹ Звідси не найрадісніші перспективи. Плюс, як ми вже зазначали вище, Мінфін готовий обговорювати продовження строків «відстрочення» для застосування РРО, а не повну відмову від «зобов’язалівки».

img 3

Крім того, ДФСУ виявила готовність піти на зменшення штрафів за порушення під час використання РРО. Нагадаємо також, що до 01.01.2017 р. контролюючі органи не мають права перевіряти деяких суб’єктів на предмет правильності використання РРО. Але! Стосується це лише тих ФОП-єдиноподатників, які «запустять» РРО у фіскальному режимі не пізніше 30.06.2015 р.

Законопроект № 1088 має більше шансів «на життя», про що свідчить хоча б те, що на момент подання номера до друку він був прийнятий за основу і чекав уже на друге читання.

Як би там не було, про подальшу долю питання ми обов’язково вас інформуватимемо на сторінках нашого журналу.

y.tovstopyat@buhgalter911.com

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі