Теми статей
Обрати теми

«Електронний» ПДВ для квартальників

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Ось і настав час відзвітувати з ПДВ квартальним платникам. Їм уперше доведеться заповнити «нову» декларацію з ПДВ, налаштовану під правила електронного адмі­ністрування, і сплатити ПДВ-зобов’язання через електронний рахунок. На що потрібно звернути увагу, розповімо у статті.
ПДВ, ЄП, квартальний період

Квартальна ПДВ-декларація

Нагадаємо: декларацію за I квартал 015 року квартальники подають за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 3.01.2015 р. № 13. На це звертали увагу податківці в листі № 5292*.

* Лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17.

img 1

Останній строк подання декларації — 12 травня 015 року. Подається вона виключно в електронній формі.

Щодо її заповнення висуваються ті самі вимоги, що й до місячної декларації. Тому звернемо увагу лише на нюанси, які пов’язані із заповненням квартальної деки.

Одна з особливостей — це заповнення ряд. 9.1 «Сума по операціях, дата виникнення податкових зобов’язань по яких припадає на період після 01 лютого 015 року». Вона хоч і довідкова, але має велике значення для «суперформули», якою повною мірою доведеться керуватися після 01.07.2015 р.

img 2

Нагадаємо: хоча сьогодні формула на можливість реєстрації ПН в ЄРПН не впливає, дані для неї все одно враховуються наростаючим підсумком починаючи з 01.02.2015 р. Результат формули вже використовується для цілей обліку від’ємного значення / розрахунку суми бюджетного відшкодування.

Річ у тім, що саме на показник цього рядка податківці орієнтуватимуться для визначення останньої складової «суперформули» — Перевищ (яка зменшує ліміт реєстрації).Перевищ визначатиметься податківцями як різниця між ряд. 9.1 декларації і даними ЄРПН (ряд. 6 витягу за формою j1401201). Тому щоб уникнути сюрпризів із сумою ліміту, до заповнення цього рядка слід поставитися відповідально. Заповнити його квартальникам доведеться вручну, вибравши лише ті показники, які належать до періодів за лютий і березень. Січневі постачання не повинні потрапити до цього рядка.

Ще одна «гаряча точка» — ряд. 0.1 декларації за I квартал 015 року. Було б непогано, якби податківці дозволили включити до цього рядка залишки за ряд. 0.2 і 4 декларації за IV квартал (у межах ряд. 18 декларації за I квартал), як це вони дозволили зробити місячним платникам. Нагадаємо: місячним платникам податківці дозволили включити до ряд. 0.1 лютневої декларації січневе від’ємне значення з ряд. 0.2 і 4 (у розмірі, що не перевищує ряд. 18 декларації за лютий). Однак попередимо: особливо сподіватися на це не варто (адже квартальникам і так вже зарахується січневий мінус). Якщо рекомендацій щодо заліку «старого» мінуса від податківців не буде, то цей рядок залишайте порожнім. Весь «непогашений» досічневий мінус піде до додатка Д2 до декларації за I квартал (п. 33 підрозд.  розд. XIX ПКУ) і ряд. 6 декларації.

Рядок 0.2 декларації буде порожнім. Показати «непогашений» досічневий мінус у ньому ми можемо лише після того, як (1) заявимо мінус у рахунок ліміту реєстрації, заповнивши текстову частину поля «а» додатка Д2, і (2) податківці фактично його збільшать ( п. 91 Порядку № 569**)***.

** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

*** Детальніше про механізм заліку «старого» мінуса в рахунок ПК і ліміту реєстрації читайте у статті «Старий» мінус: чи бути йому у ПДВ-деці за лютий» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 11.

Новими для квартальних платників будуть ряд. 2.1 і службове поле з лімітом реєстрації в ньому. Як заповнити це поле, ми розповідали в одному з попередніх номерів журналу****. Зауважимо, що сьогодні ліміт реєстрації є важливим лише для розрахунку суми бюджетного відшкодування.

**** Стаття «Заповнюємо декларацію з ПДВ за березень» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 14.

Додаток Д2 за I квартал подається, якщо є непогашений досічневий мінус. Для квартальників застосовується той самий алгоритм його заповнення, що й для місячних платників, лише враховуються такі особливості:

— у гр.  відображається ряд. 0.2 декларації за IV квартал 014 року (у гр. 1 у цьому випадку вказуємо період — IV квартал);

— у гр. 3 — ряд. 4 декларації за IV квартал 014 року (у гр. 1 потрібно показати всі періоди, за які утворився ряд. 4. Дані для цього беремо з додатка Д2 за IV квартал);

img 3

Якщо податківці усе ж таки дозволять зарахувати мінус IV кварталу до ряд. 0.1 декларації за I квартал, то у гр.  і 3 додатка Д2 показуємо лише ті суми, які не пішли до ряд. 0.1 декларації.

— у гр. 4 показуємо непогашене бюджетне відшкодування, задеклароване за ряд. 3.2;

— у гр. 5 — непогашене бюджетне відшкодування, задеклароване за ряд. 3.1, яке хочемо направити в рахунок податкового кредиту та ліміту реєстрації. Якщо й надалі маємо бажання отримати його грошима, цю графу не заповнюємо.

img 4

Не забувайте заповнювати текстову частину поля «а» додатка Д2, якщо хочете, щоб у наступному кварталі ці суми фактично збільшили податковий кредит і ліміт реєстрації.

Сплата ПДВ-зобов’язань за I квартал

Сплачувати ПДВ-зобов’язання за I квартал 015 року потрібно через спецрахунок (лист № 1403*****). Поділяти суми окремо за січень і лютий/березень не потрібно. Порядок № 569 вимагає, щоб на спецрахунок перераховувалася вся сума податкових зобов’язань, задекларованих за ряд. 5.1 (п. 0). Тому через спецрахунок повинні пройти суми з урахуванням січня. Перерахувати кошти на спецрахунок потрібно зі свого поточного рахунка не пізніше граничного строку сплати податкових зобов’язань за I квартал ( п. 2 Порядку № 569, пп. 200.2 і  2001.6 ПКУ). А краще це зробити на 1 — 2 дні раніше.

***** Лист ДПСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17.

img 5

Граничний строк сплати ПДВ-зобов’язань за I квартал закінчується 0 травня 015 року.

Гроші до бюджету з електронного рахунка самостійно перерахує Держказначейство. Про те, як дізнатися дані свого електронного рахунка та заповнити платіжне доручення на перерахування коштів, ви можете прочитати у статті «Сплата ПДВ через спецрахунок» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 12.

При цьому звернемо увагу ще на один момент: податківці вимагають перераховувати на спецрахунок усю суму, яка задекларована за ряд. 5.1 (заплатити за мінусом наявної переплати не можна).

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі