Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо липневу ПДВ-деку — ураховуємо зміни в СЕА

Смердов Віталій, шеф-редактор, v.smerdov@buhgalter911.com
Уже не за горами граничний строк подання ПДВ-деки за липень. Її особливість у тому, що звітувати доведеться з урахуванням вимог Закону № 643* (з коментарем до нього ви могли ознайомитися в минулому номері журналу). Але не турбуйтеся — не такий страшний вовк, як його малюють колеги на форумі.
звітуємо з ПДВ за липень

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

Перш за все: форму деки не змінювали, тому звітувати за липень будемо за «старою» формою (у редакції наказу Мінфіну від 23.01.2015 р. № 13). Водночас проблем це створить небагато — більшість операцій відображаються за знайомими правилами.

Що стосується подання деки, то тут без сюрпризів — зробити це потрібно не пізніше 20 серпня (четвер).

Показуємо ПК

Мабуть, основний нюанс відображення ПК у липневій ПДВ-деці (ряд. 10.1.1, 10.1.2, 12) полягає в тому, що до нього потрапляє весь «вхідний» ПДВ — у тому числі й за пільговими/необ’єктними/негосподарськими купівлями**. Але зараз ми обговоримо інше: які з червнево-липневих ПН потраплять до ПДВ-декларації за липень, а які ні.

** Про це ви могли прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 22.

Загальна дата відображення ПК, як і раніше, — це дата першої події ( п. 198.2 ПКУ):

1) списання коштів з поточного рахунка за товар/послугу;

2) отримання товару/послуги. Щоправда, нагадаємо, що в частині товарів податківці прив’язуються до дати отримання права власності (див. лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15***).

*** З коментарем до нього ви могли ознайомитися в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 27.

Головна ж умова для відображення ПК — наявність ПН, що містить обов’язкові реквізити з  п. 201.1 ПКУ та зареєстрована в ЄРПН. При цьому в частині ПН вам потрібно пам’ятати деякі нюанси:

— своєчасність реєстрації ПН, як і раніше, безпосередньо впливає на період відображення ПК. При цьому для ПН, складених з 01.07.2015 р. по 30.09.2015 р., граничний строк їх реєстрації визначається за спеціальними правилами;

— законодавець повернув можливість відображення в поточній декларації ПК за ПН, який з будь-яких причин не був показаний у деці періоду складання/реєстрації таких ПН. Зробити це можна протягом 365 днів з дати складання ПН. При цьому, судячи з усього, це правило поширюється і на ПН, складені до набуття чинності Законом № 643 (тобто до 29.07.2015 р.). Щоправда, тут є і зворотний бік медалі: це нововведення, швидше за все, призведе і до звуження строку, протягом якого такі ПН можна включити до ПК у порядку виправлення (тобто за допомогою УР).

img 1

Це, крім іншого, означає, що ви можете притримувати отримані ПН, відображаючи їх у ПК у тому періоді, в якому це найзручніше.

Тепер поглянемо, як все це вплине на заповнення ПДВ-деки за липень:

ПН складено в червні

Зареєстровано своєчасно — протягом 15 календарних днів, що настають за датою складання (у тому числі, якщо дата реєстрації випала на липень)

Зареєстровано несвоєчасно (з порушенням строку, зазначеного в колонці ліворуч)

ПК відображається в ПДВ-деці за червень. Якщо цього не зробили, подайте УР

— якщо дата реєстрації червень — ПК відображайте в ПДВ-деці за червень. Якщо цього не зробили, подайте УР;

— якщо дата реєстрації липень — ПК відображайте в ПДВ-деці за липень;

— якщо дата реєстрації серпень — ПК показуйте в ПДВ-деці за серпень

В обох випадках такий ПК можна відобразити і в ПДВ-деці за будь-який наступний місяць (протягом 365 календарних днів з дати складання ПН). Причому в загальному рядку — ряд. 10.1.1 або 10.1.2

ПН складено з 01.07.2015 р. по 31.07.2015 р.

Зареєстровано своєчасно:

до 31 липня включно — для ПН, складених з 01.07.2015 р. по 15.07.2015 р.;

до 15 серпня включно — для ПН, складених з 16.07.2015 р. по 31.07.2015 р.

Зареєстровано несвоєчасно (з порушенням строку, зазначеного в колонці ліворуч)

ПК відображається в ПДВ-деці за липень

Якщо дата реєстрації серпень — ПК показуйте в ПДВ-декларації за серпень

В обох випадках такий ПК можна відобразити і в ПДВ-деці за будь-який наступний місяць (протягом 365 календарних днів з дати складання ПН). Причому в загальних рядках — ряд. 10.1.1 або 10.1.2

 

Як бачите, нічого складного у визначенні періоду відображення ПК за ПН немає.

Тільки, на жаль, цього ж не можна сказати про відображення РК. Незважаючи на те що законодавець переніс до ПКУ відповідні положення з  Порядку № 569****, принципово це нічого не змінило. Тому, як і раніше, зменшення ПДВ-зобов’язань / збільшення ПК безпечніше показувати в періоді складання/реєстрації РК залежно від своєчасності такої реєстрації — принаймні, до появи роз’яснень щодо цього*****.

**** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

***** Детальніше про цю проблему ви могли прочитати, зокрема, у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 16.

Долютневий мінус — липневий клопіт

Ви, звичайно, пам’ятаєте, що в додатку Д2 збирався весь долютневий мінус. Звідти його можна було заявити:

— у збільшення ПК і ліміту реєстрації. Причому в ПК цю суму можна було поставити тільки в періоді, в якому податківці її підтверджували (за підсумками проведення камеральної перевірки);

— на поточний рахунок.

Якщо ви вже відобразили/отримали ці суми в повному обсязі в попередніх періодах (тобто
розділ IV ПДВ-деки за червень у вас порожній), то вам нічого робити не потрібно. Додаток Д2 у цьому випадку не заповнюється.

А ось усім іншим — увага. Якщо у вас у ряд. 31 ПДВ-деки за червень все ще значився долютневий мінус, то:

— ви маєте право включити його до ПК декларації за липень. У який рядок? У ряд. 20.2— це підтвердили і у ДФСУ. Чи потрібно при цьому заповнювати додаток Д2? Податківці повідомили, що цього робити не потрібно. Розділ IV декларації заповнювати також не доведеться;

img 2

Хоча вважаємо, що в такому разі додаток Д2 та розділ IV у липневій деці було б логічніше заповнити. Крім того, у світлі думки ДФСУ, сподіваємось, що ПЗ при такому підході не буде видавати помилку.

— ця сума повинна збільшити ліміт реєстрації. Причому, судячи з повідомлення ДФСУ, це повинно статися до 10 серпня (доречі, на цю ж дату ліміт реєстрації збільшить і сума із ряд. 24 ПДВ-декларації за червень). Сподіваємось, податківці дотримаються своєї обіцянки.

При цьому не виключаємо, що в червневій ПДВ-деці хтось міг заявити долютневий мінус на збільшення ПК і ліміту реєстрації — тобто заповнити поле «а» в додатку Д2. Як бути таким платникам? Якщо читати Закон № 643 буквально (а він прив’язується до показників ряд. 24 і 31 декларації за червень), то на них зазначене правило теж поширюється. Інакше кажучи, цим платникам потрібно також поставити цю суму в ПК за липень — у ряд. 20.2. Це підтвердили і у ДФСУ.

Долипневі помилки

Одразу зауважимо: остаточні висновки з цього питання можна буде зробити тільки після оновлення форм звітності. Поки що можемо тільки здогадуватися (з урахуванням свіжих консультацій ДФСУ).

По-перше, виправляємо ПК за періоди до лютого 2015 року. Як ми вже зазначали, такий ПК відображався за допомогою додатка Д2. Це саме стосувалося і його виправлення. Тепер же таке виправлення, судячи з усього, доведеться відображати в загальному порядку. Наприклад, при виправленні помилки в ряд. 24 деки за січень (що не вплинула на показники, 25 і 23.2 наступних періодів) значення з графи 6 УР потрібно перенести в ряд. 20.1 декларації за період, в якому подано такий УР. Податківці повідомили, що у такому разі доведеться заповнити і гр. 11 додатка Д2 (на суму збільшення/зменшення зі знаком "+" чи "-"), але лише довідково - до розділу IV декларації ця сума не переноситься.

img 3

Чи збільшить ця сума ліміт реєстрації? На жаль, але покаже тільки час. Річ у тім, що ПКУ говорить про збільшення такого ліміту до 31 липня 2015 року. Водночас як бути, якщо УР, що збільшує долютневий мінус, поданий після цієї дати, поки не зрозуміло.

По-друге, при виправленні помилок, допущених з лютого по червень, слід також керуватися загальними правилами. При цьому проблема зі збільшенням ліміту реєстрації в цьому випадку та сама, що і в попередньому.

По-третє, як бути, якщо помилка допущена в самому додатку Д2? Наприклад, якщо ви забули показати в додатку Д2 ПДВ-деки за лютий якусь суму? Вважаємо, у такому разі можна подати УР до лютого і відобразити показник його графи 6 за ряд. 24 в ряд. 20.1 декларації за період, в якому подано такий УР. При цьому, за аналогією з попередньою ситуацією, можна заповнити додаток Д2, але довідково.

По-четверте, урахуйте: законодавець передбачив особливу відповідальність у разі завищення показників ряд. 24 і 31 декларації за червень. Якщо податківці виявлять таке завищення, то:

— застосують два штрафи: за ст. 123 ПКУ (за завищення від’ємного значення), а також штраф у розмірі 10 % від суми завищення;

— на суму такого завищення зменшать ліміт реєстрації ПН. Причому, виходячи з усього, він у такому разі може піти і в мінус (жодних обмежень у цій частині ПКУ не передбачає). Але врахуйте: зробити це податківці мають право тільки на підставі погодженого податкового повідомлення-рішення. Тому до моменту такого погодження будь-яке зменшення ліміту реєстрації слід вважати незаконним.

img 4

Насправді, правильніше говорити про погодження грошового зобов’язання, а не податкового повідомлення-рішення. При цьому нагадаємо, що таке погодження настає, зокрема, після закінчення строку для подання скарги ( п.п. 56.17.1 ПКУ).

Отже, як бачите, дочервневі помилки прощати ніхто не збирається ☹. Тому якщо виявите їх, не забудьте виправити.

Інші питання

Переплати на 1 липня. Якщо до 1 липня у вас на особовому рахунку значилися переплати з ПДВ у розмірі, більшому ніж ПДВ-зобов’язання за червень (або ж у червні ви й зовсім задекларували від’ємне значення), то ви маєте право показати таку суму в ряд. 20.2 липневої ПДВ-декларації. При цьому врахуйте: її можна перенести тільки в мінус серпня (як бюджетне відшкодування липня цю суму заявити не можна).

img 5

Враховуючи позицію ДФСУ, викладену вище, додаток Д2 у такому разі подавати не потрібно.

Використання товарів/послуг у необ’єктних/пільгових/негосподарських цілях. Як ви знаєте, зараз увесь «вхідний» ПДВ потрапляє до ПК — незалежно від напряму використання куплених товарів/послуг. Його ви ставите в загальні ряд. 10.1.1, 10.1.2, 12. Потім (якщо такі товари/послуги призначено для використання в необ’єктних/пільгових/негосподарських операціях) складаєте не пізніше останнього дня місяця зведену ПН і показуєте нарахування ПДВ-зобов’язань (виходячи з ціни купівлі) — у ряд. 1.1 чи 1.2 деки. По суті, так само потрібно діяти і при первинному розподілі «вхідного» ПДВ за ст. 199 ПКУ. Причому у такій ПН у гр. 2 показуємо дату складання, у гр. 3 - ДФСУ дозволила вказати номера та дати ПН, отриманих від постачальників таких товарів/послуг, гр. 4 не заповнюємо, у гр. 5.1 вказуємо «грн», гр. 5.2, 6, 7, 10, 11 та 12 - не заповнюємо. У заповненні гр. 8 та 9 особливостей немає.

img 6

Якщо протягом місяця придбавали товари/послуги для необ’єктних та для пільгових операцій, доведеться скласти дві зведених ПН (з позначками 09 та 09).

v.smerdov@buhgalter911.com

Теги ПДВ СЕА
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі