Теми статей
Обрати теми

Інтернет-РРО: ситуація на сьогодні

Александрова Олеся, податковий експерт, о.alexandrova@buhgalter911.com
«Розкусити» загадку із застосуванням РРО в інтернет-магазинах ми вже неодноразово намагалися на сторінках журналу «Бухгалтер 911»*. Але тоді це був, так би мовити, «дозапроваджувальний» етап. А зараз уже пішла «реальна жара». Плюс іще останні «РРО-новинки», що наздогнали «останній вагон поїзда, який уже пішов». Тому запитання не перестають надходити. У зв’язку з цим повертаємося ще раз до теми РРО в інтернет-магазинах: як тут ідуть справи з урахуванням «усього того, що накопичилося»?
РРО, інтернет-комерція, ЄП

* Див., зокрема, статтю «РРО в інтернет-магазині: «шифри» податківців» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 17.

«Фіскалізація» інтернет-магазинів

Нагадаємо: застосовувати РРО інтернет-магазини повинні були вже з початку цього року, але до 01.07.2015 р. звільнялися від РРО-штрафів за операціями в цій сфері. Тобто формально могли спокійно жити без РРО.

01.07.2015 р. успішно настало. Але… було прийнято Закон № 569**.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.2015 р. № 569-VIII.

Радості він, безумовно, додав, але не всім.

Єдине, чим потішили інтернет-торговців, так це продовженням безштрафного періоду для тих, хто все ж таки «стане на шлях істинний».Так, з урахуванням змін від санкцій за порушення вимог Закону про РРО:

— у періоді з 01.01.2015 р. до 01.07.2015 р. звільняються всі інтернет-торговці;

— у періоді з 01.07.2015 р. до 01.01.2016 р. ті інтернет-торговці, які до 01.08.2015 р. уклали договори на постачання РРО і ввели/введуть їх в експлуатацію до 01.01.2016 р. (при цьому чи буде сплачений РРО в цьому періоді постачальнику — не важливо).

img 1

Якщо ви не встигли укласти договір до 01.08.2015 р., можна піти на хитрість і укласти його з продавцем РРО «заднім числом».

Тобто штрафів (фінансових санкцій), передбачених Законом про РРО, не буде. А ось чи стосується зазначене звільнення адмінштрафів згідно зі ст. 1551 КпАП — ще питання. З одного боку, видно, що законодавець згадує слово «санкції», а не «фінансові санкції». Водночас Закон про РРО оперує і «фінансовими санкціями», і «адміністративними санкціями». Це свідчить на користь відсутності і адмінштрафів. З іншого боку, звільнення встановлено для суб’єктів господарювання, тоді як адмінштрафи накладають на винних фізосіб. Тобто не виключений і варіант, що санкцій згідно із Законом про РРО не буде, адмінштраф — буде (якщо не мине 3-місячного строку давності, установленого ст. 38 КпАП).

Виходить, що тим, хто вписується у наведені вище «звільняючі рамки», можна почуватися досить спокійно. Причому формально «додаткове звільнення» (з 01.07.2015 р. до 01.01.2016 р.) стосується в тому числі й тих, хто РРО ввів в експлуатацію до набуття чинності Законом № 569.

Начебто все добре. Але перш ніж «ставати на шлях істинний», багато хто хоче все ж таки зрозуміти, коли саме потрібний РРО. Щоб не вийшло так, що «на шлях істини ми станемо», а пізніше з’ясується, що РРО зовсім і не потрібний.

Єдине, що зрозуміло, — РРО в інтернет-магазині треба за звичайними правилами застосовувати в разі отримання готівки від клієнтів.

А далі — темний ліс, пов’язаний з тим, що Закон про РРО не зважає на специфіку електронної комерції. На жаль, навіть податківці ще толком не розібралися в цьому питанні. У такій ситуації не дивно, що багато хто мріє «дистанціюватися» від РРО. Тому спочатку розповімо про РРО-звільнення.

Мільйонер?

Головне нововведення — це звільнення від РРО тих ППЄПів (ЮРЄПів не стосується), річний дохід яких ≤ 1 млн грн. (п. 296.10 ПКУ).

img 2

Це звільнення стосується всіх сфер діяльності.

Тому якщо ви — ППЄП-«немільйонер» і у вас є інтернет-магазин, то ви можете, як і раніше, працювати без РРО. Незалежно від того, який спосіб розрахунків з клієнтами використовуєте.

Якщо ж ви, навпаки, «постмільйонер», якого РРО-звільнення не стосується, але ваш вид діяльності — інтернет-комерція, то «душу вам зігріють» тимчасові звільнення від штрафів, про які ми зазначили вище.

«Класика безготівкових розрахунків» і не тільки

Ще одне звільнення, яке стосується вже абсолютно всіх: і ФОП, і ЮО, і загальносистемників, і спрощенців. РРО не потрібний, якщо ви працюєте за «класичними» безготівковими розрахунками. Тобто оплату за товари/послуги отримуєте:

з поточного рахунка покупця — на свій поточний рахунок, при цьому банківські картки покупця не задіюються;

через касу банку (готівка від покупця) — на свій поточний рахунок;

— від сторонньої служби, що отримала кошти у покупця, на свій поточний рахунок.

Також не потрібний РРО, якщо покупець перераховує вам кошти через термінал самообслуговування (у який «запихає» готівку), до якого ми не маємо стосунку (термінал — не наша власність, не перебуває в нашому користуванні на правах оренди).

img 3

Ці платежі — безготівкові, не зазначені у ст. 3 Закону про РРО, отже, не вимагають застосування РРО.

Також вважаємо, що РРО не потрібний навіть у тому випадку, якщо покупець заплатив вам з використанням картки, але ви при цьому не приймаєте оплату за свої товари (послуги) безпосередньо через ваш сайт. У вас на сайті немає кнопки «Оплатити», тобто ви не користуєтеся послугами інтернет-еквайрингу (не організовуєте в себе на сайті прийняття карток як таке).

Рахунок на послуги/програми

Стосовно зазначеної вище останньої тези — покупець платить карткою на підставі рахунка — податківці прямо не заперечують проти незастосування РРО в цьому випадку. Але у своєму листі від 30.03.2015 р. № 6556/6/99-99-22-07-03-15 чомусь говорять тільки про те, що РРО можна не застосовувати, якщо ви саме так продаєте:

інформаційно-консультаційні послуги;

нематеріальні товари, отримання яких відбувається за допомогою Інтернету на комп’ютер (наприклад, скачування текстів, книг, відео, комп’ютерних програм, продаж додаткових опцій у комп’ютерних програмах)***.

*** Див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 17.

Водночас досі залишається незрозумілим, чи потрібний РРО при продажу матеріальних товарів, якщо інтернет-еквайрингу (прийняття платежів через сайт) немає? І що з нематеріальними товарами, про які говорять податківці, що оплачуються прямо на сайті (з використанням інтернет-еквайрингу)? Обережний варіант — вважати, що в обох цих випадках РРО потрібний (хоча, на нашу думку, у першому випадку він не потрібний, у другому — потрібний).

Тим паче що податківці своєю поведінкою не обнадіюють.

У консультації з категорії 109.02 ЗІР ДФСУ вони примудрилися перебрехати вже й самих себе! Зазначена консультація — калька листа № 6556, але найважливіший висновок у ній досить майстерно перекручений, судіть самі:

Лист № 6556

Консультація з розділу 109.02 ЗІР

РРО не застосовується, якщо ви виписали покупцю рахунок і він оплатив його банківською картою

«при наданні інформаційно-консультаційних послуг, отриманні комп’ютерних та інших програм за допомогою мережі Інтернет»

«при наданні інформаційно-консультаційних послуг, отриманих комп’ютерними та іншими програмами за допомогою мережі Інтернет»

 

Погодьтеся, у другому формулюванні одразу випадає з-під РРО-звільнення продаж комп’ютерних програм, ігор та інших нематеріальних товарів, які покупець скачує через мережу на свій комп’ютер. А це якраз найболючіше питання у плані застосування РРО. І як це розуміти: як випадкову помилку або останні тенденції в ДФСУ? Важко сказати, але панікувати точно не варто.

Лист № 6556 поки що не втратив чинність, тому радимо надіслати податківцям запит на отримання індивідуальної податкової консультації, спираючись на думку ДФСУ, викладену в листі № 6556 (ср. ), а також на п. 56.21 ПКУ. Якщо вам дадуть позитивну консультацію, подальших штрафів за роботу без РРО можна не боятися (п. 53.1 ПКУ).

img 4

До речі, з 01.09.2015 р. податківцям уже буде складніше обмежитися в консультації відпискою, оскільки в п. 52.3 ПКУ буде прямо зазначено, що індивідуальна консультація повинна містити висновок з питань практичного використання норм законодавства.

Усі інші — за РРО ставай

Отже, ми розповіли про основні звільнення від РРО. Якщо ви не знайшли серед них нічого, що могло б вам допомогти, то, швидше за все, вам потрібно обзавестися РРО. Зокрема, якщо ви продаєте товари (послуги) через Інтернет і приймаєте платежі з карт клієнтів прямо на своєму сайті (користуєтеся послугами інтернет-еквайрингу, на сайті є кнопка «Оплатити»). Хоча й тут є чимало питань — коли вибивати чек, наприклад. Хотілося б сподіватися, що податківці все це прояснять. Але, як то кажуть, надія вмирає останньою.

о.alexandrova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі