Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування до ПН: розбираємо популярні запитання

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
З реєстрацією та складанням РК завжди виникало чимало проблем. А з прийняттям Закону № 643* додалися й нові — пов’язані з РК до «старих» ПН. Тому сьогодні розглянемо декілька популярних запитань, що стосуються реєстрації РК та відображення їх у декларації.
електронне адміністрування ПДВ

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.2015 р. № 643-VIII.

Як зараз реєструвати РК до «долютневих» ПН?

Раніше (до набуття чинності Законом № 643 та обнулення формули) РК до ПН, складених до 01.02.2015 р., не враховувалися для ліміту реєстрації (про це прямо зазначалося в  п. 19 Порядку № 569**).

** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

У свою чергу, тепер діють такі правила ( п. 2001.3 ПКУ):

— РК до ПН, складених до 1 липня (у тому числі «долютневих»), які видавалися покупцям — платникам ПДВ, беруть участь у ліміті;

— РК до «старих» ПН, які не видавалися покупцям — платникам ПДВ, не беруть участі в ліміті.

Одразу виникло запитання: як це вплинуло на реєстрацію РК до таких «долютневих» ПН?

РК до «долютневих» ПН, що не видавалися покупцям — платникам ПДВ (тобто ті, які не впливають на формулу). З ними проблем найменше. Реєструє їх, як і раніше, продавець — незалежно від того, збільшується сума компенсації або ж зменшується (адже покупця, який міг би зареєструвати РК в ЄРПН, просто немає). При цьому, якщо РК складається до «долютневої» ПН, що не підлягала реєстрації в ЄРПН, податківці рекомендують діяти так ( лист № 5292***, категорія 101.20 ЗІР):

*** Лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17.

— якщо після коригування сума ПДВ у ПН не перевищує 10 тис. грн., то ані ПН, ані РК можна не реєструвати в ЄРПН. Більше того, такий РК фіскали дозволяють складати в паперовому вигляді та включати до декларації періоду його складання. Цей підхід, звичайно, не відповідає вимогам ПКУ, але для РК до «старих» ПН, що не враховуються для формули, може застосовуватися й зараз;

— якщо після коригування сума ПДВ у ПН перевищує 10 тис. грн., то спочатку має бути зареєстрована ПН, а потім і РК.

img 1

ПН реєструється незалежно від дати її складання, але в межах 1095 днів з дати її складання ( п. 4 Порядку № 1246****). Тобто 180-денне правило, на якому неправомірно наполягають податківці, у цьому випадку діяти не повинно.

**** Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Поглянемо на другу ситуацію. Такий РК має бути зареєстрований протягом доби з моменту надсилання ПН до ЄРПН ( п. 4 Порядку № 1246). При реєстрації «старої» ПН приходитиме повідомлення:

«Попередження — податкову накладну виписано за минулий період (____ днів від дати реєстрації).

Попередження — для прийняття документа Вам необхідно надати розрахунок коригування податкової накладної до <…>»

Якщо виконаєте цю умову, ПН і РК до неї будуть зареєстровані.

РК до «долютневих» ПН, які видавалися покупцям — платникам ПДВ. Як ми вже зазначали, тепер такі РК безпосередньо впливають на ліміт реєстрації — як покупця, так і продавця. Тому ці РК обов’язково повинні реєструватися в ЄРПН (варіант з паперовим оформленням РК до ПН із сумою менше 10 тис. грн. у цьому випадку не пройде). Але, як виявилось, зареєструвати такі РК не так уже й просто.

Перша проблема виникла з тим, хто повинен реєструвати такі РК*****. Якщо ми відкриємо ПКУ і почнемо читати п. 192.1, то побачимо: реєструвати РК до всіх «долютневих» ПН повинен продавець (незалежно від того, «зменшуючі» вони чи «збільшуючі»).

***** Цю проблему ми вже розглядали у статті «Зменшуючі РК за «старими» ПН: проблема без рішення?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 34.

Але в податківців своя думка. Без будь-яких аргументів вони вважають, що якщо РК є «зменшуючим» і видається покупцю — платнику ПДВ (тобто йде у формулу), то його повинен реєструвати покупець (незалежно від того, що цей РК складений до ПН до 1 лютого). Тобто на такі РК вони поширюють ті самі правила, які діють і щодо РК, складених до «післялютневих» ПН.

img 2

Першою ластівкою таких роз’яснень став лист № 29163******. У ньому податківці не стали дослівно цитувати п. 192.1 ПКУ і упустили РК до «долютневих» ПН (хоча всі інші ситуації назвали). Так само налагоджена й програма, що контролює реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

****** Лист ДФСУ від 07.08.2015 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17.

Звичайно, логіка в підході податківців є. Адже РК до «долютневих» ПН, які видаються покупцям — платникам ПДВ, уключаються до формули, а отже, впливають на ліміт реєстрації не тільки продавця, а й покупця. І було б дивно, якби продавець самостійно, без контролю покупця, міг зменшувати йому ліміт реєстрації.

Але, як то кажуть, що написане пером… Адже ПКУ прямо вказує, що всі РК до «долютневих» ПН (незалежно від напряму) повинен реєструвати продавець. Причому зауважимо: хоча норма п. 192.1 ПКУ виписана не зовсім вдало, інші висновки з неї зробити важко. Але впевнені: вас цікавить, що робити в цій ситуації.

Варіант 1 (оптимальний). Чекати, доки податківці не вирішать проблему і не роз’яснять, як реєструвати такі РК. Тим більше, що продовжені строки реєстрації ПН і РК (тих, які складені з липня по вересень) і мораторій за штрафами це зробити дозволяють.

Варіант 2 (ризикований). Просити покупця, щоб він зареєстрував РК, як цього вимагають податківці. Звичайно, цей варіант дещо ризикований і потенційно може спричинити претензії податківців до правомірності зменшення на його підставі ПДВ-зобов’язань. Але можна звернути увагу на судову практику. На думку судів, оскільки ПН пройшла реєстрацію в ЄРПН, то вважається, що вона зареєстрована належним чином (див., зокрема, ухвалу ВАСУ від 04.03.2015 р. у справі № К/800/59325/14, постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 02.03.2015 р. у справі № 819/4/15-а).

І ще один момент, пов’язаний з відображенням у декларації «старих» РК, що видаються покупцям — платникам ПДВ. Оскільки такі РК уключаються тепер до формули, вони повинні потрапляти і в ряд. 9.1 (за яким податківці визначають показник ∑Перевищ). Тобто їх потрібно включати до коригуючого ряд. 8.2 (незалежно від назви цього рядка). А отже, повинен діяти такий механізм:

 — до ряд. 8.1 потрапляють РК, які не йдуть у формулу;

— до ряд. 8.2 — РК, що враховуються у формулі. Тобто РК до ПН, складених до 1 липня 2015 року, які видавалися покупцям — платникам ПДВ.

Тільки в цьому випадку ряд. 9.1 формуватиметься коректно.

Протягом яких строків можна реєструвати РК?

Тут усе стандартно. Загальний строк — 15 календарних днів, що настають за датою складання РК. Для липневих — вересневих ПН/РК установлено спеціальні строки:

img 3

Дата складання ПН, до якої складається такий РК, у загальному випадку значення не має. Але краще, щоб цей строк не перевищував 1095 днів. Інакше податківці можуть порахувати операцію не поверненням/перерахунком, а новим постачанням (щоправда, консультації в категорії 101.16 ЗІР із цього приводу 01.07.2015 р. відкликали).

Дата складання ПН/РК

Граничний строк реєстрації ПН/РК

ПН/РК, складені з 1-го по 15-те число місяця (липня, серпня, вересня)

ПН/РК мають бути зареєстровані в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця складання

ПН/РК, складені з 16-го по останнє число місяця

ПН/РК мають бути зареєстровані в ЄРПН до 15-го числа (включно) місяця, наступного за місяцем складання ПН

 

Помилково складена ПН: хто реєструє РК, як відображати в деці?

Складену помилково ПН потрібно повністю обнулити, виписавши РК до неї. З таким варіантом виправлення помилки погоджуються і податківці (див. лист № 11999*******). Оскільки РК є «зменшуючим», то реєструвати в ЄРПН його повинен покупець ( ст. 192 ПКУ) з дотриманням установлених строків реєстрації.

******* Лист ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15.

Покупець ані ПН, складену помилково, ані РК до неї в декларації не відображає. Адже помилкова ПН не дає покупцю права на ПК. Відповідно, нічого коригувати і за РК.

img 4

Якщо помилкова ПН у покупця потрапила до деки, а через деякий час від продавця прийшов «зменшуючий» РК, помилку потрібно виправити. Для цього до того періоду, коли помилкова ПН збільшила ПК, покупець повинен подати УР.

Продавець «ліву» ПН і РК до неї також не відображає. Адже помилкова ПН не є податковим документом, а отже, не може вважатися таким і РК, виписаний до неї.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі