Теми статей
Обрати теми

Виручка за мінусом комісії банку: як правильно відзвітувати?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Згідно з договором та актом сума наданих послуг дорівнює 1000 €. Водночас на рахунок зараховано 995 € (за мінусом комісії банку* — 5 €) відповідно до договору. Надання послуг та оплата за них мали місце в одному місяці. Як правильно відобразити ці операції у ПДВ-деці, у Звіті про експорт (імпорт) послуг (форма № 9-ЗЕЗ), балансі, декларації про валютні цінності (у розділі V)?
інвалютні розрахунки, комісія банку, звітність

* Про такі витрати ви могли прочитати у статті «Розрахунково-касове обслуговування — 2015: без істотних змін!» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 13.

Передусім важливо поділити дві складові операції: отримання плати за надані послуги (1000 €) і списання банком комісії за проведення розрахунків (5 €). У результаті на рахунок підприємства потрапила дельта цих сум (995 €). Давайте ж з’ясуємо, як ці дві складові відобразити у звітності.

ПДВ-дека. Сума операції, що підлягає відображенню у ПДВ-деці, має дорівнювати еквіваленту 1000 €, а не 995 €! Адже база оподаткування згідно з  п. 188.1 ПКУ визначається виходячи з договірної вартості послуг. А згідно з договором та актом вона у нас дорівнює саме 1000 €. На цю саму суму (тобто без вирахування комісії банку) оформляємо і ПН (якщо місце постачання згідно зі ст. 186 ПКУ — Україна; інакше ПН не оформляємо).

Нагадаємо: якщо маємо справу з «об’єктним» постачанням послуг (місце постачання згідно зі ст. 186 ПКУ — Україна), дату виникнення ПЗ з ПДВ визначаємо за першою з подій: датою зарахування коштів від замовника на банківський рахунок** або датою оформлення документа, що посвідчує факт постачання послуг платником (у випадку, що розглядається, — акта).

** Податківці вперто вважають, що орієнтир — надходження грошей на поточний, а не на розподільчий рахунок (див. консультацію в категорії 101.05 ЗІР).

img 1

Саме на дату визначення ПЗ з ПДВ і робимо «конвертацію» у гривні — за офіційним курсом НБУ, який діє на 0 годин дня «конвертації».

Надання послуг розрахунково-касового обслуговування не є об’єктом обкладення ПДВ згідно з  п.п. 196.1.5 ПКУ. Тому в деці сума, еквівалентна 5 €, має бути відображена в рядку 11.1*** (незалежно від того, обкладається операція з поставки послуг ПДВ чи ні).

*** Рядок 11.2 у ПДВ-деклараціях починаючи з липня 2015 року не заповнюється. Вам буде цікавий матеріал «Стала телефоністка мадонною…»., або Відповіді з «гарячої лінії» з ПДВ» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 46.

Якщо ж комісію утримав банк-нерезидент, то такі послуги у ПДВ-декларації взагалі не показуємо (місце їх постачання — не територія України).

Обсягам «послугового» постачання — шлях до розділу I ПДВ-декларації (рядок підбираємо залежно від того, де знаходиться місце постачання, ставки ПДВ тощо).

Баланс (форма № 1). Припустимо, що подавати баланс необхідно саме за цією формою (а не за формою № 1-м чи 1-мс). На які ж статті балансу вплине проведення цих операцій?

Рахунки обліку заборгованостей закриті (надання послуг і плата за них мали місце в одному місяці). На рахунках підприємства утворилися додаткові грошові кошти (зрозуміло, що за вирахуванням утриманої банком комісії).

У балансі їх відображають у рядку 1165 «Гроші та їх еквіваленти». Причому, якщо частина грошей (інвалюта) на дату балансу продовжувала перебувати на поточному інвалютному рахунку, то згідно з вимогами п. 8 П(С) БУ 21 (ср. ) за такими коштами визначають курсові різниці. Залежно від того, буде курс на дату балансу вище чи нижче, ніж на дату надходження валюти на рахунок, в обліку виникне додатна курсова різниця (що збільшила доход) або від’ємна (відображена у складі витрат). Гадаємо, не потрібно пояснювати, як ці суми в результаті вплинуть на фінансовий результат періоду.

Сама ж сума залишку на інвалютному рахунку перераховується у гривні з використанням офіційного курсу НБУ на дату балансу. Саме за цією вартістю її відображають у складі рядка 1165.

img 2

Плата за розрахунково-касове обслуговування банку в цьому випадку спочатку потрапить на адміністративні витрати (рахунок 92), після чого зменшить фінансовий результат періоду.

Звіт про експорт (імпорт) послуг (форма № 9-ЗЕЗ). З цим Звітом найпростіше. По-перше, з Інструкції № 266**** випливає, що вирахувань комісії банку з доходу робити не потрібно (ставимо 1000 €, а не 995 €), оскільки при заповненні керуємося принципом нарахування і потрібно показати «вартість фактично наданої послуги». По-друге, Звіт заповнюють у валюті контракту або валюті, в якій здійснюють розрахунки. Тобто переводити суму операції у гривні немає жодної потреби!

**** Інструкція про порядок складання звіту за формою № 9-ЗЕЗ «Звіт про експорт (імпорт) послуг», затверджена наказом Держкомстату від 15.07.2002 р. № 266.

img 3

Так, якщо розрахунки здійснювалися в євро, то в графі «Ґ» Звіту слід вказати «Євро», а у графі «Д» — «978» (код валюти згідно з додатком 3 до Інструкції № 266).

Що стосується графи 1, призначеної для зазначення вартості фактично наданої послуги, то в нашому випадку тут слід вказати «1,00». Пояснюється це тим, що дані цієї графи наводять у тисячах одиниць з двома знаками після коми.

img 4

Майте на увазі: Звіт за ф. № 9-ЗЕЗ заповнюють окремо за кожен квартал (без наростаючого підсумку з початку року).

Декларація про валютні цінності. У розділі V декларації присутні рядки, в яких необхідно наводити інформацію про здійснення операцій, що розглядаються. Це рядки 1.1 «Вартість експортованих товарів, робіт, послуг» і 1.2 «Виручка в іноземній валюті, отримана від експорту товарів, робіт, послуг». Виходить, що якщо комісію утримав банк-нерезидент, то виручку ми повинні показати фактично отриману (за вирахуванням комісії). Однак перейматися з цього приводу не слід. Ця ситуація передбачена в п1.8 Інструкції № 136*****. Згідно з цим пунктом сума валютної виручки може бути зменшена, якщо протягом виконання зобов’язань за договором «здійснюється оплата резидентом комісійних винагород, які утримали банки-нерезиденти, якщо оплата резидентом цих винагород передбачена експортним, імпортним договорами». При цьому документальне підтвердження не потрібне, якщо комісія передбачена договором і за кожним окремим платежем за цим договором не перевищує 50 €.

***** Інструкція про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затверджена постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. № 136.

m.shevchuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі