Теми статей
Обрати теми

«Розбірки»: сумісництво VS суміщення

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
У чому різниця між сумісництвом і суміщенням і чи потрібно подавати повідомлення на внутрішнього сумісника і на працівника, який суміщатиме посади? Відповідаємо.
оформлення трудових відносин, повідомлення податківців про прийняття на роботу

Усе залежить від оформлення

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. При цьому сумісництво може бути внутрішнім (робота на тому самому підприємстві, де й основне місце роботи) і зовнішнім (роботодавці за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом різні).

img 1

Про сумісництво ми детально розповідали у «Бухгалтер 911», 2015, № 41, с. 20. Питання суміщення професій (посад) було розглянуто в «Бухгалтер 911», 2015, № 5, с. 19.

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником разом зі своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах установленої тривалості робочого часу за основною роботою на одному й тому самому підприємстві ( ст. 105 КЗпП).

Основні відмінності сумісництва і суміщення наведемо в таблиці.

Фактор

Внутрішнє сумісництво

Суміщення

Оформлення трудових відносин

Укладають окремий трудовий договір про роботу за сумісництвом, видають (у тому числі ФОП-роботодавці) наказ (розпорядження) про прийняття на роботу за сумісництвом

Письмова згода працівника, наказ (розпорядження) керівника підприємства про покладання додаткових обов’язків в порядку суміщення професій (посад). Окремий трудовий договір не укладають

Посада

Працівник має право обіймати як однакові, так і різні посади за основним місцем роботи та за сумісництвом

Додаткова робота здійснюється за іншою професією (посадою)

Строк випробування

Може встановлюватися при прийнятті на роботу

Не встановлюють

Час виконання роботи,

відмінної від основної

Виконує роботу за сумісництвом у вільний від основної роботи час (припустимо, з 6:00 до 9:00

він працює за сумісництвом садівником, а з 9:00 до 18:00 у того самого роботодавця на постійній основі працює прибиральником територій)

Виконує додаткові обов’язки за іншою (суміщуваною) професією (посадою) у межах робочого часу за основним місцем роботи (наприклад, з 8:00 до 17:00 суміщує роботу садівника з роботою прибиральника території)

Облік робочого часу

Ведеться окремо від обліку робочого часу за основним місцем роботи

Ведеться за основною посадою (професією)

Оплата праці

Пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку

Установлюється доплата до посадового окладу. Розмір доплати за суміщення професій (посад) зазначають в колективному договорі, іншому локальному акті роботодавця, що регулює питання оплати праці працівників

Трудова книжка

Запис про роботу за сумісництвом, за бажанням працівника, вноситься за основним місцем роботи

Не вноситься

 

Тепер, вважаємо, різниця стала очевидною, і саме час повернутися до питання щодо повідомлення податківців про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення).

Повідомляти чи ні?

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням) керівника (чи ФОП), і повідомлення податківців про прийняття на роботу ( ч. 3 ст. 24 КЗпП). При цьому не має значення: працює на момент укладення трудового договору та оформлення наказу про прийняття на роботу працівник у цього роботодавця чи ні.

Тому у разі прийняття внутрішнього сумісника обов’язково сформуйте та подайте на нього Повідомлення до податкової. Це є своєрідним підтвердженням, що трудові відносини оформлені належним чином. І за роботу, виконану на умовах внутрішнього сумісництва, до або після закінчення основної роботи працівник отримує зарплату. Таким чином, порушення трудового законодавства немає.

При суміщенні професій із працівником окремий трудовий договір не укладають, тобто подавати Повідомлення до ДПІ не потрібно!

img 2

Ми вважаємо, що Повідомлення потрібно подавати як на зовнішнього, так і на внутрішнього сумісника («Бухгалтер 911», 2015, № 29, с. 4). Підтверджує наші висновки і роз’яснення Держпідприємництва на офіційному сайті (www.dsp.gov.ua).

Якщо ви усе ж таки подали Повідомлення на працівника, який суміщає професії (посади), не переймайтеся: усе легко виправити. Щоб вилучити рядок, достатньо сформувати та подати податківцям Повідомлення з типом документа «скасовуюче» з помилковими даними на працівника. За «неправдиве» подання Повідомлення карати не повинні, тим більше — ви все виправили.

А ось з неподанням Повідомлення на внутрішнього сумісника все гірше. Штраф за ст. 265 КЗпП* буде в будь-якому разі, незалежно від того, виправите ви свою помилку чи ні. То що, можна махнути рукою та не виправлятися, раптом не виявлять/не знайдуть? Це спірне питання. А відповідь на нього залежатиме від Порядку застосування штрафів за ст. 265 КЗпП. Його повинен розробити для Держпраці і затвердити КМУ. Поки такий Порядок не затверджений. Тож залишається тільки чекати і вірити, що здоровий глузд переможе та за помилки, які були самостійно виявлені та виправлені роботодавцями, не штрафуватимуть.

* На думку Держпраці, штраф за неподання Повідомлення становить 30 мінзарплат. Однак ми вважаємо таку думку помилковою (див. «Бухгалтер 911», 2015, № 38, с. 5).

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі