Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийняття на роботу: новини від контролерів

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
«Прийняв працівника? «Свисни» до податкової». За цим принципом живемо вже з 1 січня 2015 року. Але без «пригод» досі не обходиться. Спочатку не було спеціальної форми, потім почалася плутанина з датою набуття нею чинності. А ось тепер контролери добралися й до штрафів. «Шокуючі» висновки та антистресові поради — у нашій публікації.
драконівські штрафи, надсилання повідомлення поштою

Так «від коли» ж запрацювало повідомлення?

Форма повідомлення наведена в  додатку до Порядку № 413*. При цьому податківці вважають «днем народження» цієї форми 3 липня, коли вона була офіційно оприлюднена (детальніше — у «Бухгалтер 911», 2015, № 29, с. 4). До речі, і ми підтримували таку позицію. А ось фахівці Мінсоцполітики «учепилися» за 27 червня, коли був оприлюднений текст Порядку № 413, але без форми (див. лист Мінсоцполітики від 19.08.2015 р. № 1069/13/84-15).

* Порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу, затверджений постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

Це перший невеселий висновок, який можна охарактеризувати приказкою «пани лаються, а у холопів чуби тріщать». Адже в проміжку між 27.06.2015 р. і 02.07.2015 р. були такі роботодавці, які приймали працівників, але… не подавали повідомлення.

Штраф великий? Ні, ще більший!

Сумнівів немає: допуск до роботи без повідомлення податківців — це порушення вимог трудового законодавства, а саме ч. 3 ст. 24 КЗпП. Отже, має прийти покарання. Але ось щодо міри покарання наші думки з Держінспекцією України з питань праці (далі Держпраці), яка тут виступає «катом», не збігаються.

Ми вважаємо, що в цьому випадку:

— роботодавцю загрожує штраф у розмірі 1 мінзарплати (поки ще 1218 грн., а після внесення змін до Закону про Держбюджет — 1378 грн.**) як за порушення інших вимог трудового законодавства ( абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП);

— до посадовців застосовується адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн. ( ч. 1 ст. 41 КпАП).

А ось Держпраці, яка нещодавно висловила свою думку з цього питання, не розмінюється на дрібниці та прирівнює неподання повідомлення до фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). Тому до роботодавця за неподання повідомлення й застосовують штраф, установлений абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП, а це аж 30 мінзарплат.

img 1

Поки ще 36540 грн., а після внесення зміни до Закону про Держбюджет — 41340 грн.**).

** Детально про це читайте у «Бухгалтер 911», 2015, № 37, с. 4.

Та й «ставки» адмінштрафу через це підвищуються: від 8500 до 17000 грн. ( ч. 3 і 4 ст. 41 КпАП). На жаль, думку Держпраці дублює й головне «трудовідомство» — Мінсоцполітики в уже згаданому вище листі.

Але з чого раптом такий шоковий висновок? Виявляється, Держпраці вважає, що укладення трудового договору включає видання наказу та подання повідомлення до органів ДФСУ (див. лист від 03.08.2015 р. № 1364/24/21/01/2298-15).

Ми з такою думкою не згодні. На наш погляд, конструкція ч. 3 ст. 24 КЗпП свідчить про те, що допуску до роботи передують два самостійні етапи: 1) оформлення трудового договору шляхом видання наказу (письмова форма трудового договору використовується тільки у випадках, зазначених у  ч. 1 ст. 24 КЗпП); 2) повідомлення податківців про нового працівника.

img 2

У  ч. 3 ст. 24 КЗпП між вищезгаданими етапами стоїть сполучник «і», що означає: законодавець не мав на увазі під оформленням трудового договору, зокрема, повідомлення податківців.

Порушення першого етапу, згодні, має «каратися» за всією суворістю закону. Адже неоформлений працівник — це зарплата «в конверті» тощо. Проте другий етап — це усього лише «додатковий сигнал» податківцям, який, до речі, дублює подання таблиці 5 Звіту за формою № Д4. При цьому працівник є офіційно оформленим, зарплата нараховується/виплачується, податки сплачуються, звітність подається. Таке суворе покарання виглядає щонайменше несправедливим.

Разом з тим повинні попередити: зважаючи на наявність такого «нехорошого» листа від відомства, яке безпосередньо каратиме за «трудові» порушення, краще не ризикувати та не забувати подавати повідомлення про прийняття працівника. Забудькуватість дуже дорого коштуватиме. А в разі боротьби за справедливість вас чекають судові тяжби.

Але й це ще не всі «шоки». На штраф, передбачений ч. 2 ст. 265 КЗпП, не поширюються строки давності, установлені ст. 250 ГКУ (протягом 6 місяців з дня виявлення, але не пізніше ніж через 1 рік з моменту вчинення).

img 3

На це є пряма вказівка у  ст. 265 КЗпП.

Тобто навіть якщо ми це порушення припинимо (повідомимо податківців про прийняття працівників), закінчення 1 року з цього моменту нам не допоможе. Хоча для адмінштрафу ( ч. 3 ст. 41 КпАП) картина більш оптимістична — штраф не можна накласти через 3 місяці з моменту припинення адмінпорушення (повідомлення податківців).

img 4

Штраф за допуск до роботи без повідомлення накладатиме Держпраці, але тільки після того, як КМУ «явить світу» відповідний порядок. Однак відсутність порядку не означає, що в майбутньому вас не покарають за помилки, допущені сьогодні.

Повідомлення поштою: пряник чи капкан?

Відповідно до Порядку № 413, крім електронного способу подання повідомлення, його можна подати на папері (разом з копією в електронній формі або якщо трудові договори укладені не більше ніж з 5 особами). І тут починається «бій титанів» на ґрунті того, можна чи ні надсилати повідомлення поштою?

Держпраці вважає, що повідомлення на папері можна надіслати поштою (див. лист від 03.08.2015 р. № 1364/24/21/01/2298-15).

img 5

Датою повідомлення буде дата відправлення листа відповідно до поштової квитанції.

Однак головне міністерство — Мінсоцполітики говорить, що надсилання поштою не передбачене (див. лист від 19.08.2015 р. № 1069/13/84-15).

На нашу думку, з урахуванням драконівських штрафів поки що краще не ризикувати з відправленням поштою, а далі видно буде.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі