Теми статей
Обрати теми

ППЄП-«мільйонер» і право на «безРРО»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Є певні види діяльності, займаючись якими, будь-який СГД, не обов’язково єдиноподатник, може працювати без РРО. Вони визначені ст. 9 і 10 Закону про РРО. Тут, здавалося б, податківцям буде складно вигадати якесь «ноу-хау» для «наїздів» на «РРО-пільговиків». Аж ні, вигадали. Так, ППЄПів податківці чомусь зобов’язують РРО ставити навіть у таких випадках. Несправедливо? Хочете боротися? Давайте разом!
ППЄП > 1 млн грн., види діяльності без РРО

З боку Закону про РРО

Приводом для написання статті стали лист ДФСУ від 23.11.2015 р. № 24853/6/99-99-22-07-03-15 і консультація податківців у категорії 109.02 ЗIР, де вони наполягають на тому, щоб ППЄПи, які перевищили 1 млн грн., використовували РРО навіть для тих видів діяльності, які від РРО «звільнені» у принципі (згідно із Законом про РРО). Погодьтеся, позиція є абсурдною.

З одного боку, у  ст. 9 Закону про РРО чітко зазначено, що РРО не потрібний будь-яким особам, які, зокрема:

— продають проїзні та перевізні документи на автотранспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером та номінальною вартістю;

продають у кіосках, з лотків і розносок газети, журнали, листівки, конверти, марки, якщо питома вага такої продукції більше 50 % загального товарообороту та за відсутності алкогольних напоїв і підакцизних непродовольчих товарів.

Крім того, без РРО можуть працювати ті, хто потрапив до списку з  Переліку № 1336* ( ст. 10 Закону про РРО). Наприклад:

— роздрібні торговці через засоби пересувної торгівлі (автокрамниці, автоцистерни, бочки, лотки, столики та ін.), які розміщені за межами стаціонарних приміщень;

— роздрібні торговці на ринках та ярмарках.

* Перелік окремих форм та умов здійснення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без використання реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

img 1

Щоправда, для «звільненців» за Переліком № 1336 замість РРО прописана необхідність застосовувати КОРО з РК, а також для деяких позицій (у тому числі для названих нами) прописаний граничний обсяг операцій. Тож ППЄПа-«надмільйонника» ця «опція» може й не зацікавити.

Але податківці говорять, мовляв, так, ці особи можуть обходитися без РРО, але тільки якщо вони не є ППЄПами. У ППЄПів, бачте, свої правила, і їм у разі перевищення 1 млн РРО потрібний навіть для таких ось пільгових видів діяльності. Театр абсурду ☹!

З точки зору ПКУ

У ПКУ є  п. 296.10 — про звільнення ППЄПів від РРО. Навіщо його запровадили? Зрозуміло, щоб звільнити малий бізнес від клопоту та витрат, пов’язаних з купівлею, обслуговуванням і звітністю за цим апаратом. Природно, не для того, щоб зобов’язати ППЄПів використовуватися РРО в тих випадках, коли навіть підприємствам і ФОП на ЗС можна обходитися без нього!

Але, можливо, формулювання п. 296.10 ПКУ вийшло не дуже вдалим (див. врізку).

img 2

«Реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку <…> другої та третьої груп (фізичні особи — підприємці), незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень <…>»

Ось ця фраза «незалежно від обраного виду діяльності», очевидно, і зіграла злий жарт.

Насправді, вона була введена виключно тому, що до 23.07.2015 р. від РРО звільнялися лише ті ППЄПи, які займалися торгівлею на ринках і продажем товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. Щоб підкреслити, що з 23.07.2015 р. не має значення, на ринку ППЄП торгує чи ні: від РРО він все одно звільнений — у  п. 296.10 ПКУ і з’явилася ця фраза.

Однак податківці тлумачать її абсолютно інакше: мовляв, який би вид діяльності ППЄП не провадив, якщо його річний доход більше 1 млн грн., то він зобов’язаний використовувати РРО.

Крім того, їм у цьому «допомагає» і  ч. 6 ст. 9 Закону про РРО, де зазначено, що ППЄПи звільняються від РРО згідно з ПКУ. Тобто для них у питаннях звільнення, що стосується РРО, пріоритет мають норми ПКУ.

Але, на нашу думку, ПКУ і  Закон про РРО не суперечать один одному.

Насправді, розбираючись з питанням РРО у ППЄПа, правильно діяти так: (1) спочатку звернутися до п. 296.10 ПКУ як до спеціальної норми, що стосується ППЄПів; (2) а у випадку з «особливими» видами діяльності — до ст. 9 або 10 Закону про РРО, яка звільняє від РРО всіх без винятку СПД, оскільки є спеціальною стосовно таких «особливих» видів діяльності.

Що ж робити?

Знову упираємося у «сміливих-обережних».

Якщо ви — сміливий ППЄП, можете РРО не застосовувати. Однак, виходить, слід бути готовим до суду з податківцями.

Додатковий аргумент, на який можна спиратися, — конфлікт інтересів (п. 56.21 ПКУ), згідно з яким якщо має місце неоднозначне (множинне) тлумачення норм ПКУ або інших нормативно-правових актів, рішення приймається на користь платника податків!

І пам’ятаєте: якщо говоримо про «проїзно-перевізне» РРО-звільнення, ви повинні чітко дотримуватися вимог п. 4 ст. 9 Закону про РРО.

img 3

Тобто видавати пасажирам квитки за формою, що відповідає наказу № 503** (обов’язково мають бути надруковані серія, номер квитка та номінальна вартість). Також податківці вважають, що на кожний транспортний засіб у будь-якому разі має бути зареєстрована КОРО***.

** Наказ Мінтрансзв’язку «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування» від 25.05.2006 р. № 503.

*** Усі подробиці знайдете у статті «Автобусні перевезення на ЄП: що робити з липня з РРО» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 16.

Обережний ППЄП-«понадмільйонник» відповідно вважатиме за краще РРО застосовувати.

img 4

За попередніми даними держава планує за свій рахунок придбати РРО-апарати для ППЄПів.

Утім, можна перейти на ЗС і сміло працювати без РРО, оскільки продаж квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером та номінальною вартістю звільнений від РРО і КОРО з РК ( п. 4 ст. 9 Закону про РРО).

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі