Теми статей
Обрати теми

Код УКТ ЗЕД у ПН: відповіді на популярні запитання

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Код УКТ ЗЕД уже більше чотирьох років є обов’язковим реквізитом ПН. Однак запитань, пов’язаних з його заповненням, досі не зменшується. Сьогодні — добірка відповідей на найпопулярніші з них.
податкова накладна

Товар ввезено за старими кодами УКТ ЗЕД

img 1

Який код УКТ ЗЕД (новий, старий) ставити при продажу залишків товару (товар придбано до 2012 року)? Яка відповідальність за реєстрацію з неправильним кодом?

Податківці говорять, що при постачанні імпортних товарів, у тому числі придбаних до 01.01.2014 р., вказувати потрібно «нові» коди УКТ ЗЕД — згідно з класифікатором версії 2012 року (лист № 3762*, роз’яснення в категорії 101.19 ЗІР). Для порівняння кодів УКТ ЗЕД — 2007 і УКТ ЗЕД — 2012 є спеціально розроблені Перехідні таблиці, затверджені наказом Міндоходів від 22.01.2014 р. № 54. Їх ви можете знайти на сайті ДФСУ (банер «Митне оформлення»).

* Лист ДФСУ від 26.02.2014 р. № 3762/6/99-99-19-05-02-15.

Якщо у ПН вами вже вказаний «старий» код УКТ ЗЕД, для того щоб у покупця не було проблем з ПН, краще його виправити. Як це зробити, ми розповідали у статті «ПН з помилкою в коді УКТ ЗЕД» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 39.

Компенсація електроенергії при оренді

img 2

Обленерго з 1 січня 2015 року вказує у ПН код УКТ ЗЕД. Чи потрібно його ставити при виписуванні ПН орендарю для відшкодування вартості електроенергії?

Ні, не потрібно. Адже ви не продаєте орендарю електроенергію — він просто відшкодовує її вартість. Погоджуються з цим і податківці. Так, у листі ГУ ДФС у Сумській області від 16.09.2015 р. № 10/18-28-15-01-39 зазначалося, що при відшкодуванні витрат за використану електроенергію ПН складається без зазначення коду УКТ ЗЕД. При цьому податківці наголошують, що відшкодування електроенергії слід розглядати як послугу.

При заповненні ПН як номенклатуру товарів/послуг слід вказувати не «електроенергія», а «відшкодування вартості електроенергії» і використовувати одиницю виміру «послуга».

Перевірка коду УКТ ЗЕД

img 3

Чи зобов’язаний покупець перевіряти правильність заповнення продавцем коду УКТ ЗЕД у ПН?

Законодавство таких вимог не містить. Та й можливостей для цього у покупця обмаль. Звичайно, можна звернутися до постачальника з проханням надати копію МД, в якій зазначений код УКТ ЗЕД. Але проблема в тому, що надавати її постачальник не зобов’язаний. Фізично покупець може за класифікатором лише перевірити примірну відповідність коду УКТ ЗЕД.

ВАСУ зазначає, що неправильне зазначення постачальником коду товару згідно з УКТ ЗЕД у ПН не може бути підставою для висновків про недотримання умов формування податкового кредиту. Такий недолік у ПН не заважає податковому контролю (у тому числі встановленню виду і найменування придбаної продукції) та ідентифікації змісту господарської операції (ухвала ВАСУ від 05.08.2015 р. у справі № К/800/20643/14).

Товар з імпортних комплектуючих

img 4

Підприємство здійснило розмитнення імпортного товару. У МД кожна позиція вказана з різними кодами УКТ ЗЕД. Продавати товар підприємство планує в комплекті. Який код УКТ ЗЕД вказувати у ПН при продажу товару в комплекті?

Спочатку зауважимо, що в результаті такого «складання» утворився новий товар, який може класифікуватися під іншим кодом УКТ ЗЕД. Для того щоб визначити, чи потрібно вказувати код УКТ ЗЕД у ПН при постачанні такого товару, слід з’ясувати, чи не вважається така «комплектація» простими складальними операціями. Акцент тут слід робити на слові «прості».

img 5

До простих складальних операцій належать складання виробу за допомогою простого кріпильного матеріалу (гвинтів, болтів, гайок тощо), клепання, склеювання або монтажу готових вузлів за допомогою зварювання (крім виготовлення складних виробів шляхом зварювання), а також інші операції, які необхідні у процесі складання та не пов’язані з переробкою/обробкою товарів.

Так, якщо, наприклад, окремо були ввезені готові комплектуючі для комп’ютера та потім з них збирається комп’ютер, то такий комп’ютер усе одно вважається імпортним і при його постачанні повинен вказуватися код УКТ ЗЕД.

Податківці в цьому випадку хочуть бачити у ПН (роз’яснення в категорії 101.19 ЗІР) поелементно імпортні комплектуючі «складеного» товару із зазначенням відповідного коду УКТ ЗЕД навпроти кожного з них.

Водночас слід зауважити, що номенклатура товарів у ПН має відповідати формулюванню в договорі та первинним документам. Якщо згідно з договором і бухпервинкою поставляється комп’ютер, то у ПН як номенклатура товарів повинен спочатку фігурувати саме він, а далі, для того щоб виконати вимоги податківців, можна перерахувати «імпортні» комплектуючі з проставлянням у гр. 4 навпроти них кодів УКТ ЗЕД.

При цьому вважаємо, що вартість кожної комплектуючої у ПН вказувати не потрібно — достатньо проставити вартість навпроти основного товару.

За ситуації, коли, наприклад, усі елементи електроустаткування складені «з нуля» з імпортних деталей, не можна говорити про прості складальні операції — з’являються підстави вважати, що товар було піддано достатній обробці/переробці на території України і код УКТ ЗЕД у ПН на такий товар проставляти не потрібно. Про критерії достатньої переробки розповімо трохи пізніше.

Розбирання імпортного

img 6

Чи потрібно у ПН вказувати код УКТ ЗЕД для товару, який утворився в результаті розбирання іншого імпортного товару?

На нашу думку, не потрібно. Адже товар, що утворився в результаті розбирання, найімовірніше, матиме вже інший код УКТ ЗЕД. Але його вписати до ПН ми не можемо, оскільки ввозився ж інший товар. Як мінімум у перевіряючих може виникнути запитання: чому немає МД на цей товар? Раніше податківці в цьому випадку дозволяли не вказувати код УКТ ЗЕД. Так, вони говорили:

«Оскільки товар, що утворився в результаті розбирання ввезеного на митну територію України іншого товару, не проходив процедуру митного оформлення як окремий товар, у зв’язку з чим не визначався та не вказувався в митній декларації його код згідно з УКТ ЗЕД, то при складанні ПН за операціями з постачання таких товарів код УКТ ЗЕД не визначається

img 7

Ця консультація на сьогодні переведена до розряду нечинних унаслідок прийняття нового порядку заповнення ПН. Проте жодних нововведень щодо заповнення коду УКТ ЗЕД з його прийняттям не було.

Переробка імпортного товару

img 8

Ми закуповуємо імпортну круглу трубу і з неї на стані робимо квадратну. Потрібно протягувати УКТ ЗЕД на квадратну трубу чи вона вважається походженням з України?

Податківці вимагають у цьому випадку орієнтуватися на критерії достатньої переробки, викладені у  ст. 40 МКУ (лист № 23005**).

** Лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 23005/6/99-99-19-03-02-15.

Перше, що потрібно зробити, — спробувати застосувати до товарів правила адвалорної частки або виконання виробничих/технологічних операцій. Але це можливо тільки у тому випадку, якщо такі критерії для того чи іншого товару названі в міжнародному договорі або Переліку № 1765 (п. 1 постанови Кабміну від 20.12.2006 р. № 1765).

Якщо ж таких критеріїв немає, то орієнтуємося на зміну коду УКТ ЗЕД товару.

Слід визначити, чи змінився код УКТ ЗЕД товару на рівні будь-якого з перших чотирьох символів порівняно з кодом сировини (значення мають саме чотири перші символи). У разі, коли товар не відповідає цим критеріям, у ПН безпечніше проставляти код УКТ ЗЕД.

Як визначити код УКТ ЗЕД

На складі є імпортні ТМЦ, придбані у 2010 році. Хочемо їх продати. Як правильно визначити на них код УКТ ЗЕД?

Визначити код УКТ ЗЕД можна у такі способи:

1) отримати відповідну інформацію від первісного постачальника товару. Щоправда, навіть отримавши її, ви можете стикнутися з труднощами. Адже відомості постачальника можуть ґрунтуватися на даних МД, оформленої у 2011 році та раніше. Водночас з 01.01.2014 р. потрібно застосовувати коди УКТ ЗЕД, затверджені Законом про митний тариф***;

*** Закон України «Про митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII.

2) отримати висновок про походження товару та сертифікат походження, що видається Торгово-промисловою палатою;

3) визначити код товару самостійно. Для цього необхідно орієнтуватися на:

Закон про митний тариф;

Пояснення до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджені наказом ДФСУ від 09.06.2015 р. № 401.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі