Теми статей
Обрати теми

Квитанцію № 2 отримано: чи можуть після цього визнати звіт з ЄСВ неприйнятим?

Смердов Віталій, шеф-редактор
Сьогодні ми з вами обговоримо консультацію податківців стосовно їх права не визнати звіт з ЄСВ після отримання платником «позитивної» квитанції № 2 (див. категорію 301.06 ЗІР). Галасу у стрічці новин на сайті «Бухгалтер 911» вона наробила чимало... і на те є причини.
електронна звітність

У зазначеній консультації податківці повідомили, що мають право визнати звіт з ЄСВ неприйнятим навіть після того, як ви отримаєте квитанцію № 2.

Чи мають вони рацію? Для відповіді пропонуємо подивитися на правове регулювання цього питання. На жаль, Закон № 2464* із цього приводу є небагатослівним, але він містить важливу вказівку: адміністрування ЄСВ визначається ПКУ та підзаконною «нормативкою» Мінфіну — зокрема, Порядком № 435**. Згідно з останнім, якщо звіт складений з порушенням цього Порядку, у тому числі якщо він не містить обов’язкових реквізитів, названих у  п. 6 розд. II такого Порядку, його можуть визнати неприйнятим ( п. 8 розд. II Порядку № 435).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

img 1

Наприклад, підприємець при заповненні звіту за 2014 рік вказав не повні прізвище/ім’я/по батькові, а ініціали. Для податківців це стало достатньою підставою, щоб не визнати його звіт***.

*** Із цього приводу див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 35.

Що стосується ПКУ, то оскільки він також регулює адміністрування ЄСВ (див. вище), до подання звіту з ЄСВ, мабуть, повинні застосовуватися положення п. 49.11 цього Кодексу. Якщо застосувати їх до звіту з ЄСВ, то отримаємо, що за наявності підстав для відмови в його прийманні податківці повинні надати письмове повідомлення про це. Тільки ось строк для цього є обмеженим: якщо звітність подавалася в електронній формі, на це вони мають 5 робочих днів з моменту її отримання ( п.п. 49.1.1 ПКУ).

Причому зверніть увагу: таку відмову традиційно фіксують у квитанції № 2 ( п. 7.6 Інструкції № 233****). Якщо ж у цій квитанції зазначено, що звітність прийнята, то надалі у податкових органів відсутні підстави, щоб не визнавати її. Про це свідчать і  пп. 49.9.1 і 49.9.2 ПКУ (ср. ). Стосовно звіту з ЄСВ виходить, що після отримання «позитивної» квитанції № 2 такий звіт повинен вважатися прийнятим. Однак, суворо кажучи, після цього змінювати статус такого звіту на неприйнятий контролери вже не повинні (хоча, слід визнати, формулювання ПКУ в цій частині є недосконалими).

**** Інструкція з підготовки та подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2008 р. № 233.

img 2

Нагадаємо, що згідно з  Інструкцією № 233:

1) квитанція № 1 підтверджує передачу звітності на сервер податківців;

2) квитанція № 2 — факт приймання/неприймання звітності податківцями.

Але, як ми вже говорили, податківці наполягають на зворотному. На їх думку, квитанція № 2 підтверджує лише завантаження даних звіту з ЄСВ до Реєстру застрахованих осіб, який веде ПФУ. Причому контролери вказали, що і після отримання платником такої квитанції вони мають право визнати звіт ЄСВ неприйнятим (якщо він був складений з порушенням Порядку № 435) — на підставі камеральної перевірки.

Однак, на жаль, жодних переконливих аргументів на користь цього висновку ДФСУ не надала. Що стосується посилань контролерів на порядок розподілу повноважень у сфері ЄСВ між ними та ПФУ, то сам собою він їх підхід не підтверджує. Принаймні, ні ПКУ із Законом № 2464, ні Порядок № 435 до нього в цьому питанні не прив’язуються.

img 3

Зверніть увагу: такого самого фіскального висновку податківці доходять і щодо податкової звітності (див. категорію 135.03 ЗІР).

У свою чергу, посилання податківців на те, що визнати звіт з ЄСВ неприйнятим вони мають право за результатами камеральної перевірки, не піддається критиці.

Річ у тім, що якщо під час такої перевірки контролери виявлять порушення, то вони повинні скласти акт ( п86.2 ПКУ), після чого — за необхідності — податкове повідомлення-рішення. Будь-яких інших наслідків камеральна перевірка породжувати не повинна. Тим більше що:

— самі собою камеральні перевірки проводять з іншою метою. Зокрема, щоб перевірити методологію заповнення звітності та арифметику (щоправда, на жаль, ні ПКУ, ні Закон № 2464 на це не вказують).

Ситуації тут міг би зарадити порядок проведення камеральних перевірок звітності з ЄСВ, але сьогодні він все ще на етапі проекту (ознайомитися з цим документом можна на офіційному сайті Мінфіну);

— до моменту завершення камеральної перевірки, як правило, будуть пропущені строки для визнання звітності неприйнятою, а платник, у свою чергу, отримає «позитивну» квитанцію № 2.

Тільки, на жаль, ці аргументи навряд чи змусять ДФСУ змінити свій підхід*****… а ось вплинути на суд вони цілком здатні. Якщо у вас виникне подібна проблема і ви наважитеся оскаржити «запізнілу» відмову податківців визнавати звіт з ЄСВ, ви маєте всі шанси вийти переможцем. Це підтверджують, зокрема, ухвала ВАСУ від 18.11.2015 р. у справі № К/800/4849/15, постанова ВАСУ від 07.04.2014 р. у справі № К/800/51719/13, ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 24.06.2015 р. у справі № 826/4498/15.

***** Як члени Громадської ради при ДФСУ ми все ж постараємося дати цій проблемі розголос і змінити позицію податківців.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі