Теми статей
Обрати теми

Не зареєстрували січневі ПН: чи буде штраф?

Марина Казанова, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Ми не встигли зареєструвати січневу ПН у ЄРПН у 15-денний строк. Чи загрожують нам штрафи, передбачені п. 1201.1 ПКУ? Чи зможе наш покупець відобразити за такою ПН податковий кредит?
ПДВ-реформа,
податкові накладні

Почнемо з хороших новин. Штрафи за нереєстрацію січневих ПН вам не загрожують! Нагадаємо: у ПКУ цей момент описано дуже погано. І формально звільнення від штрафу повинно було «працювати» тільки за ПН, складеними з лютого по червень. Але податківці вирішили інакше: вони включили до цього періоду й січень (див. лист № 1403*).

* Лист ДФСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17.

Але є й погані новини. Щоправда, уже для покупця. Судячи з листа № 1403, січневі ПН після закінчення 15-денного строку зареєструвати не можна (та й технічно вони не проходять, хоча п.п. 198.6 ПКУ працює з 01.01.2015 р.). Така можливість з’явиться тільки для ПН, складених з 01.02.2015 р. (покупець покаже ПК у періоді реєстрації ПН).

Якщо сума ПДВ у січневій ПН менше 10 тис. грн., то проблем з нею не буде. У січні контролери дозволили реєструвати такі ПН за бажанням платника (див. підкатегорію 101.20 ЗІР). Також вони підтвердили, що право на ПК покупець у такому разі не втрачає.

img 1

Що стосується імпортної/підакцизної номенклатури, то в цій консультації податківці щодо цього нічого не сказали. Отже, цілком можливо, що зазначена індульгенція стосується й таких ПН (але все ж таки краще, щоб вони були зареєстровані).

А ось якщо січнева ПН підлягала реєстрації в ЄРПН (тобто сума ПДВ в ній більше 10 тис. грн.), але не була зареєстрована у 15-денний строк, справи погані. Відобразити податковий кредит за такою ПН не можна. І на жаль, скаргою Д8 уже не допомогти. Вихід із цієї ситуації можна знайти, якщо першою подією було постачання товарів/послуг. Тоді, як варіант, можна переоформити «первинку» заднім числом, відсунувши дату першої події, і тим самим вписатися у 15-денний строк для реєстрації**.

** Детальніше див. статтю «ПН не зареєстрована: чи є альтернатива Д8?» у журналі «Бухгалтер 911», 2014, № 4.

img 2

Що стосується ПН, які складатимуться з лютого по червень, то ДФСУ підтвердила: у цьому випадку не застосовується тільки 10 %-й штраф. Тобто якщо порушення строку реєстрації ПН становить до 15 днів. А ось інші штрафи з п. 1201.1 ПКУ (за триваліше прострочення в реєстрації ПН), судячи з усього, застосовуватимуть***.

*** Про це ми попереджали у статті «ПДВ-облік у 2015 році» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 2.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі