Теми статей
Обрати теми

РРО-новини: що робити з 1 липня

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
...Близько півроку минуло відтоді, як стало відомо про тотальний «наступ» РРО на єдиноподатників і не тільки. Відтоді багато хто плекав надію якщо не на повне скасування цих змін, то хоча б на їх частковий перегляд. Депутати подають проекти, збираються наради, проводяться обговорення... А тим часом до воістину доленосної дати — 01.07.2015 р. залишилися лічені дні. Що маємо за фактом і як із цим жити — пропонуємо зараз же і розібратися.
касові апарати на зламі часів

Що з проектами?

Ви вже знаєте*, що спростити життя платникам ЄП покликані законопроекти № 1718** і № 1088***.

* Про це ви могли прочитати у статтях «РРО-повинність: є світло у кінці тунелю» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 15 і «Старт «РРО-зобов’язалівки не за горами: купувати не можна чекати» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 23.

** Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо застосування РРО)» від 13.01.2015 р. № 1718.

*** Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)» від 28.11.2014 р. № 1088.

Ідея першого — «повернути все як було» (єдиноподатники без РРО, послуги до каси без РРО, інтернет-торгівля без РРО). З часом цей проект дещо видозмінився. 02.06.2015 р. було подано його доопрацьований текст. У частині «ППЄПи vs РРО» він, як і раніше, передбачає скасування застосування РРО ФОП — платниками ЄП груп 1 — 3, але з нюансом. Це — розділення єдиноподатників групи 3 на третю і четверту групи (ексФСПешники ж стануть групою 5). При цьому ті, хто потрапить до «нової» групи 4, від РРО звільнені не будуть. А це платники з рівнем доходів від 3 млн до 20 млн грн. І тільки ті ФОП, чий річний дохід не перевищить 3 млн грн., зможуть потрапити до лав «нової» групи 3 і відповідно під РРО-звільнення.

17.06.2015 р. внесення цього законопроекту на голосування до ВРУ схвалив (під час свого власного голосування) Комітет ВРУ з податкової та митної політики.

Тепер що стосується проекту № 1088. У нього ідея інша — «удосконалення РРО-законодавства» зі збереженням обов’язковості застосування РРО у випадках, що цікавлять нас. Раніше складалося враження, що цей проект «пішов з поля бою». Але судячи з усього, він якраз «на останньому повороті» і може обійти проект № 1718.

До речі, на тому ж засіданні (17.06.2015 р.) члени Комітету схвалили також унесення змін до проекту № 1088, що передбачають відстрочення застосування РРО платниками ЄП групи 3 (ФОП) до 01.01.2016 р. Цей крок робить ще реальнішою перспективу прийняття саме проекту № 1088.

А що ж депутати? Ішлося про те, що голосування за цими проектами пройде 18 — 19 червня. Але, на жаль, цього не сталося. Наступне найближче пленарне засідання ВРУ відбудеться тільки 30 червня. Очевидно, цього дня і буде проголосоване РРО-питання.

img 1

30.06.2015 р. підприємці знову зберуться біля стін Парламенту, щоб виразити свій протест проти запровадження РРО і простимулювати депутатів нарешті прийняти рішення з цього питання.

Розглянемо детальніше, що пропонує проект № 1088, який має великі шанси на прийняття (крім власне відстрочення застосування РРО ППЄПами групи 3 до 01.01.2016 р., про яке ви вже знаєте).

1. Скасування вимоги про облік товарних запасів на складах і за місцем реалізації та реалізації тільки відображених у такому обліку товарів для ФОП — єдиноподатників без ПДВ. Їх же не стосуватиметься вимога про забезпечення відповідності готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО або у виданих квитанціях з розрахункових книжок.

2. Заборона на вилучення з реєстру РРО моделей апаратів до закінчення строку їх служби у разі дотримання умов їх первинної реєстрації та вимог експлуатаційних документів виробника.

3. Вимога до центрів сервісного обслуговування (далі — ЦСО) забезпечити суб’єкта резервним РРО в разі, якщо на 7-й робочий день після здавання РРО на гарантійний ремонт не сталося його повернення.

img 2

Вимогу про те, що користуватися КОРО і РК при виході РРО з ладу або переданні його в ремонт можна «не більше 72 годин (7 робочих днів)», повинні відкоригувати таким чином, що вдасться уникнути різночитань: у тексті Закону про РРО залишиться тільки згадка «7 робочих днів». Цей самий строк планують передбачити і в частині обов’язку ЦСО провести гарантійний ремонт апарата.

4. Установлення відповідальності ЦСО за незабезпечення своєчасного гарантійного ремонту РРО або невведення резервного РРО у зазначених випадках (штраф у розмірі 5 МЗП) (шляхом доповнення Закону про РРО статтею 171).

5. Мораторій на накладення штрафів за недодержання правил роботи з РРО в разі, якщо з постачальником РРО укладено договір на його постачання до 01.08.2015 р., а сам апарат введено в експлуатацію до 01.01.2016 р. Такий мораторій діятиме для тих, хто приймає готівку без застосування РРО (але з оформленням ПКО, РКО і видачею квитанцій) за надані послуги до каси підприємства, а також при продажу товарів у системі електронної торгівлі (комерції).

Крім того, обіцяє відійти в небуття штраф у розмірі 5-кратної вартості товарів (послуг), проведених з порушенням правил застосування РРО. Замість цього на третє і кожне подальше порушення поширюватиметься штраф у розмірі 100 % вартості товарів (послуг). Тобто як зараз за другий протягом року «прокол».

img 3

У цій частині проект підтримує навіть Мінфін, що виступає категорично проти відстрочення запровадження РРО-повинності для платників ЄП групи 3 ще на півроку. Продиктована така позиція міністерства вимогами МВФ. У випадку якщо ВРУ раптом прийме-таки проект, висока ймовірність накладення на нього вето Президента на прохання Мінфіну.

6. Скасування необхідності друку та зберігання в КОРО щоденних роздруківок фіскальних звітних чеків. Відповідно і скасування 340-гривневого штрафу за таке порушення.

Урахуйте: поки що все це вилами по воді писане. Адже хто знає, коли і в якому вигляді буде ухвалено цей законопроект (та й чи буде прийнято взагалі). Ми ж зобов’язуємося оперативно інформувати вас про зміни на «фронті РРО-дій».

Як бути на рубежі?

Ми все ж таки сподіваємося, що хоч якась ясність 30 червня з’явиться. Якщо ж цього не станеться і у вас немає бажання ризикувати, а РРО немає і не передбачається — з 01.07.2015 р. потрібно перейти (хоча б тимчасово) виключно на безготівкові розрахунки. Якщо ж ви змирилися з перспективою придбання РРО найближчим часом, то, вочевидь, можна ризикнути і далі приймати готівку. Адже який би проект з розглянутих не переміг (ми все ж таки сподіваємося, що хоч якийсь проект буде прийнято), вам удасться уникнути відповідальності за проведення таких операцій. Хоча й тут треба бути обережним.

m.shevchuk@buhgalter911.com

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі