Теми статей
Обрати теми

Послуги нерезидента і ПДВ: інструкція з експлуатації

Павленко Олексій, податковий експерт, а.pavlenko@buhgalter911.com
Новорічні ПДВшні новинки зачепили й послуги, що надаються нерезидентами резидентам з місцем постачання таких послуг на митній території України. Тому сьогодні тим, хто в курсі, нагадаємо, а тим, хто не в курсі, висвітлимо низку питань, пов’язаних з обкладенням таких послуг ПДВ.
«імпортні» послуги і ПДВ

Розглянемо по черзі важливі моменти для осіб, які споживають різні послуги нерезидентів (далі — «нерез-послуги»).

«Відповідальна» особа = платник

Хто ж зобов’язаний сплачувати ПДВ з «вхідних» «нерез-послуг»? До цих «щасливців» належать особи (як платники ПДВ, так і неплатники), які одержують від нерезидентів послуги:

— що є об’єктом для обкладення ПДВ

— і місце постачання яких згідно з ПКУ розташоване на митній території України.

Системне прочитання вищезазначених норм ПКУ і перш за все терміна «особа» (п.п. 14.1.139 ПКУ) приводить до висновку, що сплачувати ПДВ з «нерез-послуг» не повинні фізичні особи, які не є підприємцями, а також — інші суб’єкти, які не підпадають під термін «особа».

img 1

Ще раз акцентуємо увагу на тому, що цей ПДВ з «нерез-послуг» зобов’язані сплачувати також і особи — неплатники ПДВ. Для них навіть є спеціальна форма розрахунку ПЗ з «нерез-послуг» (див. чинну редакцію наказу Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966, яким затверджено форму ПДВшної декларації).

У цьому ключі цікаво: як бути платникам ЄП без ПДВ при отриманні таких послуг? Формально, сплачувати ПДВ при отриманні таких послуг їм не потрібно (такі суб’єкти не є «особами» для цілей ПДВ у розумінні п.п. 14.1.139 ПКУ). Водночас, ураховуючи фіскальну позицію ДФСУ з цього питання, радимо підходити до цієї думки з деякою обережністю. Якщо вирішите не платити, то забезпечте себе індивідуальною податковою консультацією (звичайно, якщо до цього моменту ДФСУ не оприлюднить свою позицію).

І ще одне. Звичайно, неплатники ПДВ тут перебувають у гіршому становищі, ніж платники цього податку, оскільки права на податковий кредит за таким ПДВ не мають (хоча на витрати в цій сумі вони все ж можуть претендувати). Водночас на практиці багато хто з неплатників, які отримують послуги від нерезидентів, сплату цього ПДВ просто ігнорують. Чи то через незнання, чи то внаслідок складності «вилову» таких осіб (та операцій) фіскалами. У разі виявлення перевірками ситуацій з несплатою цього ПДВ — нічого хорошого таким «ігнорантам» не світить. Отримають у результаті:

— донараховану суму податку;

— 25 %-й штраф і пеню за прострочення. Причому зауважте: у цьому випадку штраф застосовується на підставі п. 126.1 ПКУ;

— штраф за неподання розрахунку ПЗ (див. підкатегорію 101.31 ЗІР);

— адмінштраф за ст. 1632 КУпАП (у загальному випадку від 85 до 170 грн.).

Об’єкт оподаткування

Як ми вже зазначали, об’єктом ПДВ є операції з постачання послуг нерезидентами, місце постачання яких (згідно зі ст. 186 ПКУ) знаходиться на митній території України. Це стосується і послуг, отриманих від постійних представництв нерезидентів, не зареєстрованих платниками ПДВ. Якщо ж таке постійне представництво зареєстроване ПДВшником, то при отриманні від нього послуг ПДВ відображати не доведеться (таке представництво само повинне його задекларувати і сплатити).

img 2

Якщо постійне представництво нерезидента отримує послуги від інших нерезидентів, то воно також має сплатити ПДВ з «нерез-послуг».

Щоб визначити перелік об’єктів ПДВ за «нерез-послугами», перш за все врахуйте широку дефініцію — «постачання послуг», наведену в п.п. 14.1.185 ПКУ (у найзагальнішому вигляді вона вказує, що постачанням послуг є все, що не є постачанням товару).

І зауважте при цьому:

— об’єктом ПДВ є, у тому числі, операції з безоплатного постачання «нерезидентних» послуг (забігаючи наперед, базу ПДВ у такому разі визначають виходячи зі звичайних цін);

— виникає запитання: як бути з ПДВ-пільгованими послугами? При їх отриманні від нерезидента жодних «рухів» здійснювати не доведеться. Як мінімум тому, що для них немає місця в деці (вона передбачає рядок тільки для ПДВ-обкладених «нерез-послуг»);

— при отриманні від нерезидента необ’єктних послуг ПДВ-наслідків також не буде (у деці вони також не відображаються);

— при отриманні послуг з місцем постачання за межами митної території України висновок той самий, що і за необ’єктними послугами.

Місце постачання

Запам’ятайте головне: щоб визначити місце постачання послуг, перш за все орієнтуйтеся не на фактичне місце їх надання, а на правила пп. 186.2 — 186.4 ПКУ. Тут є простий спосіб:

— спочатку шукаєте відповідні послуги в пп. 186.2 і 186.3 ПКУ. Не соромтеся при цьому використовувати відповідні коди КВЕД-2010 (особливо, якщо посилання на них містяться в договорах і «первинці»), а також консультації податківців* (яких із цього приводу чимало).

* При визначенні місця постачання транспортно-експедиторських послуг важливу роль відіграють також висновки УПК, затвердженої наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 610.

img 3

Якщо послуга підпадає під:

пп. 186.2.1 і 186.2.3 ПКУ — місце постачання відповідає місцю її фактичного надання;

п.п. 186.2.2 ПКУ — місце постачання відповідає місцезнаходженню нерухомості;

п. 186.3 ПКУ — місце постачання послуг відповідає місцю вашої реєстрації.

ПДВ-зобов’язання (дата, база, дека тощо)

Якщо ви визначили, що місце постачання конкретних «нерез-послуг» (звісно, оподатковуваних ПДВ) розташоване на митній території України, то від ПЗ не відкрутитися. При цьому вони у вас виникнуть на дату першої події (п. 187.8 ПКУ):

оформлення документа, що підтверджує факт постачання послуги. Як правило, це акт;

списання коштів з рахунка на оплату «нерез-послуг».

Базу обкладення ПДВ розраховуйте (згідно з п. 190.2 ПКУ) виходячи з договірної (контрактної) вартості «нерез-послуг» з урахуванням податків і зборів, що включаються до ціни (крім ПДВ). Цю вартість — якщо вона зафіксована в інвалюті — доведеться перерахувати у гривні за курсом НБУ на дату виникнення ПЗ (див. вище).

img 4

При цьому, на жаль, п. 190.2 ПКУ не уточнює: який саме курс застосовувати — «ранковий» чи «післяобідній». Але враховуючи ст. 391 ПКУ, орієнтуватися потрібно на «ранковий».

Норма п. 190.2 ПКУ вимагає при безоплатному отриманні послуг від нерезидентів визначати базу обкладення ПДВ — виходячи зі звичайних цін на такі послуги (без урахування податку). У світлі чого (будь ви хоч платником, хоч неплатником ПДВ) послуги від нерезидентів безоплатно краще не отримувати.

Тим більше що в такому разі ваш ПК може потрапити в поле зору податківців і як результат — у зону ризику (через безоплатність). Проте ми вважаємо, що ПК можна відобразити і при безоплатному отриманні «нерезидентних» послуг. Як мінімум тому, що п.п. «в» п. 198.1 ПКУ в частині «нерезидентних послуг» прив’язується не до купівлі, а все ж до їх отримання.

img 5

Щоб уникнути цього ризику, можна оформити придбання послуг, наприклад, за 1 грн.

І ще декілька нюансів. По-перше, застосовувати мінімальну планку з ПДВ, установлену п. 188.1 ПКУ, не потрібно. Це правило «спрацьовує» тільки при постачанні товарів/послуг, а не при їх отриманні**.

** Ознайомитися із застосуванням цієї мінімальної планки ви могли у статті «База ПДВ: як визначити мінімальну планку?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 7.

По-друге, такий ПДВ накручується «поверх» вартості «нерез-послуг» (а не утримується з неї).

По-третє, коли відображатимете нарахування такого ПДВ у бухобліку, запам’ятайте декілька проводок:

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Дт

Кт

Відображено ПДВ-зобов’язання за «нерез-послугами»

644

641

Відображено податковий кредит за «нерез-послугами»

641

644

Відображено ПДВ-зобов’язання за «нерез-послугами» (без права на ПК)

949

641

Що стосується включення таких послуг до ПДВ-деки, то тут усе просто. Для цього слугує ряд. 7 — якщо отримувач «нерез-послуги» — платник ПДВ. Інакше він заповнює вищезазначений спеціальний Розрахунок (подається тільки за ті місяці, в яких такі послуги отримано).

Податковий кредит

Основні ПДВшні нововведення сталися якраз у цій частині. Найголовніше: змінився період, в якому ви отримуєте право на ПК з ПДВ з «нерезидентних» послуг (п. 189.2 ПКУ).

Моментом виникнення права на ПК тепер є:

дата складання вами ПН (як отримувачем «нерезидентних» послуг),

— але за умови її реєстрації в ЄРПН і включення до складу ПЗ.

Тобто ця норма фактично дозволяє відображати ПК з ПДВ з «нерез-послуг» у тому самому податковому періоді (місяці, кварталі), що й ПЗ за ними. Про це говорять і податківці (див. лист № 5292***).

*** Лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17.

На перший погляд, усе просто. Але, як виявилось, не все ☹. У цій частині є певні нюанси.

По-перше, доля ПК за «нерезидентними» послугами, ПЗ за якими були відображені в деці за грудень / IV квартал 2014 року. На щастя, тут усе вирішилося добре, причому вже давно. Податківці визнали, що такий ПК можна показати в деці за січень / I квартал 2015 року.

По-друге, ПН, складені за «вхідними» «нерез-послугами» у січні 2015 року, в яких сума ПДВ не перевищувала 10 тис. грн., не підлягали обов’язковій реєстрації в ЄРПН. Тому ПДВ за такими ПН можна було включати до січневого ПК без їх реєстрації в ЄРПН (див. лист № 5292).

img 6

Що ж до січневих ПН з «нерез-послуг», в яких сума ПДВ перевищила 10 тис. грн., а також ПН на «нерез-послуги» починаючи з лютого (з будь-якою сумою ПДВ), то без їх реєстрації в ЄРПН уключати їх суми ПДВ до ПК буде неправомірно.

По-третє, якщо ПН (починаючи з лютого і далі) за «нерез-послугами» зареєстрована в ЄРПН у наступному періоді (за тим, в якому виникли ПЗ), але протягом належних 15 днів, то ПК відображаєте в періоді виникнення ПЗ. Наприклад, якщо ПН складена 27 лютого і зареєстрована 5 березня, ставити її в ПК потрібно в лютому (а не в березні).

А ось якщо ПН зареєстрована несвоєчасно, виникає запитання. Нагадаємо: п. 198.6 ПКУ для таких «невчасних» випадків передбачає відображення ПК в періоді їх фактичної реєстрації (за умови, що ПН зареєстрована не пізніше 180 календарних днів з дати складання).

Чи можна застосувати цю норму і в цьому випадку? Швидше за все так. Але впевнено про це можна буде сказати тільки після появи думки податківців (річ у тім, що буквальне прочитання цієї норми може дати й інший висновок).

img 7

За несвоєчасну реєстрацію ПН передбачено штраф (п. 1201.1 ПКУ). Але водночас він не стосується ПН, які не видаються покупцям. Отже, за несвоєчасну реєстрацію ПН за «вхідними» «нерез-послугами» штраф не загрожує.

Звичайно, при включенні до ПК суми ПДВ з «нерез-послуг» повинні виконуватися обов’язкові вимоги ПКУ, що дають право на ПК. Тобто такі послуги повинні отримуватися для використання в оподатковуваних ПДВ операціях у межах госпдіяльності платника. Інакше ПК не побачити — щоправда, у такому разі сума ПДВ спрямується у зменшення об’єкта з податку на прибуток (або у складі собівартості, або у складі інших витрат).

Що стосується їх відображення в деці, то тут усе просто. Для цього передбачено:

— ряд. 12.4 — заповнюється за наявності права на ПК за такими послугами (див. вище);

— ряд. 13.3 — якщо «нерез-послуги» отримано для використання в необ’єктних або пільгованих операціях;

— ряд. 14.2 — якщо такі послуги отримано для використання в негоспдіяльності.

ПН і ЄРПН

Згідно з чинною редакцією Порядку 1129**** ПН складає зареєстрований в Україні платник ПДВ — отримувач послуг нерезидента (неплатнику ПДВ, який одержує такі послуги, ПН складати не потрібно).

**** Порядок заповнення податкової накладної в редакції наказу Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1129.

При цьому така ПН у встановлений строк (15 днів) підлягає реєстрації в ЄРПН і контрагенту не видається.

img 8

У верхній лівій частині такої ПН робиться позначка «X» і зазначається тип причини «14» (складена покупцем / отримувачем послуг нерезидента).

У рядку «Індивідуальний податковий номер продавця» такої накладної проставляється умовний ІПН:

«500000000000» — у загальному випадку;

«200000000000» — якщо такі послуги не призначені для використання в госпдіяльності платника або куплені для використання в операціях за межами України.

У рядку «Особа (платник податків) — продавець» зазначається найменування (П. І. Б.) нерезидента, а в рядку «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» — країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент). У рядках, відведених для заповнення даних покупця, платник-отримувач зазначає власні дані.

З норм Порядку № 1129 (ср. ) чітко не зрозуміло, чи можна найменування (П. І. Б.) нерезидента і його країну зазначати відповідною іноземною мовою. Але податківці з цим частково погоджуються. У своїй консультації (див. підкатегорію 101.19 ЗІР) вони зазначили: якщо в угоді/контракті такі реквізити перекладено українською мовою, то їх слід зазначати в ПН українською. Якщо ж переклад відсутній, то можна зазначати мовою оригіналу.

Нагадаємо також і про проблеми, що мали місце на початку року із заповненням гр. 5.1 і 5.2 в ПН, складених на постачання послуг. Але зараз їх, загалом, «розрулили» (про це ви могли прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 4).

Що стосується реєстрації таких ПН в ЄРПН, то, як ми вже зауважували, зараз вона обов’язкова (здійснюється у 15-денний строк). Водночас навіть якщо з нею запізнитися, оштрафувати за це згідно з п. 1201.1 ПКУ не зможуть. Інша справа, що отримувач послуг сам зацікавлений у реєстрації.

І ще одне. Якщо вам доведеться складати РК (у тому числі «виправляючий») до такої ПН, реєструвати його повинен отримувач послуг — незалежно від напряму коригування.

a.pavlenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі