«Роздрібний» акциз: податківці фіскалять

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Зустрічаємо черговий лист, присвячений «роздрібному» акцизу (лист ДФСУ від 18.03.2015 р. № 9132/7/99-99-19-03-03-17). Він містить як хороші, так і погані новини. Останніх, на жаль, більше, і стосуються вони переважно питання про сплату податку при продажу ПММ через АЗС. Тепер про все по черзі.
роздрібна торгівля

Як обчислювати «роздрібний» акциз?

У цій частині на вас якраз чекають хороші новини. Фіскали повідомили, як обчислювати суму «роздрібного» акцизу, і підтвердили, що механізм розрахунку податку в листі № 1519* поширюється не лише на тютюнові вироби, а й на інші підакцизні товари**. Здебільшого це стосується бази ПДВ: уключається до неї «роздрібний» акциз чи ні? Так от, податківці підтвердили, що не включається (до цього моменту місцеві податківці висловлювали різні думки).

* Лист ДФСУ від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17.

** Приклади розрахунку дивіться у статті «Роздрібний» акциз: податківці роз’яснили, як обчислювати» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 5.

Таким чином, базою оподаткування при продажу підакцизних товарів є:

— для ПДВ — роздрібна ціна товару без урахування «роздрібного» акцизу;

— для акцизного податку — роздрібна ціна товару + ПДВ.

Суму акцизу (ПЗа) обчислюють так: ПЗа = ФРЦ : 105 х 5, де ФРЦ — фактична роздрібна ціна.

Суму НДС (ПЗпдв) так: ПЗпдв = (ФРЦ - ПЗа): 120 х 20.

АЗС відпускає ПММ госпсуб’єктам…

На думку фіскалів, через АЗС здійснюється виключно роздрібна торгівля ПММ кінцевим споживачам. Тобто навіть тоді, коли ПММ оплачувалися за безготівку, а потім відпускалися, зокрема, за талонами. Як результат: усі операції з відпуску ПММ мають супроводжуватися сплатою «роздрібного» акцизу.

*** Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджені постановою КМУ від 20.12.97 р. № 1442.

img 1

Свою позицію податківці аргументують тим, що:

1) згідно з п. 2 Правил № 1442*** продаж нафтопродуктів через мережу АЗС здійснюється кінцевим споживачам;

2) при відпуску ПММ через АЗС здійснюється розрахункова операція в розумінні Закону про РРО, а дата її проведення є датою виникнення податкових зобов’язань з «роздрібного» акцизу.

Якою мірою обґрунтована така позиція податківців? Якщо ПММ придбаває підзвітна особа за готівку — спору немає. Тут дійсно має місце роздрібна торгівля, і «піти» від акцизу немає можливості. Адже в цьому випадку працівник підприємства виступає для продавця звичайною фізособою і продаж йому здійснюється на загальних для всіх покупців умовах без попередньо укладеного договору.

Інша справа, коли госпсуб’єкт раніше уклав договір з АЗС, авансом перерахував на її рахунок оплату, а фактично отримує ПММ на заправці за талонами або смарт-картками. При відпуску ПММ за талонами/картками не здійснюється продаж ПММ, а лише провадиться відпуск товару, оплаченого раніше за безготівку. Тому, імовірно, відпуск ПММ за талонами та картками не повинен вважатися розрахунковою операцією. Хоча розрахунковий документ, що підтверджує видачу ПММ, у цьому випадку АЗС видати повинна (п. 10 Порядку № 1442).

img 2

При відпуску ПММ, раніше оплачених в безготівковій формі, АЗС зобов’язані проводити таку операцію через РРО з видачею розрахункового документа (постанова ВАСУ від 29.05.2013 р. у справі № К-28027/10).

Також податківці зовсім не враховують вимоги п.п. 14.1.212 ПКУ, в якому зазначено, що «роздрібний» акциз сплачується при продажу підакцизних товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. Адже сам факт попередньо укладеного договору між суб’єктом господарювання і АЗС вже підтверджує його придбання для госпцілей — так що говорити про особисте або якесь інше використання кінцевим споживачем не доводиться (ст. 712 ЦКУ, ст. 265 ГКУ). А те, що продаж здійснюється через роздрібний пункт продажу або з видачею розрахункового документа, — уже інша річ. Але на жаль, таку позицію доведеться відстоювати в суді. Тим більше, на думку податківців, видача розрахункового документа (а він видається при продажах суб’єктам господарювання, зокрема, за талонами) сама собою підтверджує, що продаж здійснювався кінцевому споживачу.

Підбиваючи підсумок стосовно цього питання, розглянемо ще один нюанс (причому не лише ПММний). На думку ДФСУ, продаж вважатиметься оптом лише в тому випадку, якщо ваш покупець має ліцензію на право роздрібної/оптової торгівлі. Причому, з позиції податківців, для підтвердження цього:

— покупець може пред’явити вам ліцензію (очевидно, що в такому разі доведеться обзавестися і її копією),

— а сам продаж повинен оформлятися ПН (якщо покупець — платник ПДВ) або витратною накладною (якщо покупець — неплатник ПДВ).

Позиція, звичайно, спірна, адже як мінімум не будь-яка торгівля товарами, що підпадають під «роздрібний» акциз, може потребувати ліцензії. А для алкогольно-тютюнового роздробу до того ж є і небезпечною. Та і правових підстав для пред’явлення покупцем такої ліцензії може не бути.

Хто сплачує акцизний податок: комітент чи комісіонер?

Відповідь фіскалів на це запитання є передбачуваною. Якщо продаж підакцизних товарів здійснюється за договором комісії, то сплачувати такий податок повинна та сторона, яка безпосередньо його продає кінцевому споживачу, тобто в цьому випадку комісіонер. Таке роз’яснення ще до появи листа було розміщене в підкатегорії 116.01 ЗІР.

При цьому майте на увазі: у такому разі в договорі комісії краще прописати, що комісіонер повинен перерахувати комітенту кошти, отримані від продажу товару, уже за вирахуванням суми акцизного податку.

img 3

Це зумовлено тим, що комісіонер продасть товар за ціною вище (на суму «роздрібного» акцизу), ніж передбачено договором комісії, тобто нібито отримає додаткову вигоду. А вона підлягає перерахуванню комітенту (ч. 2 ст. 1014 ЦКУ). Саме для того, щоб уникнути пов’язаних з цим непорозумінь, і потрібне згадане застереження.

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі