Теми статей
Обрати теми

Коли за III кварталом іде... знову III квартал, або Нова форма ЄП-деки — за 9 місяців 2015 року

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ні, це не фантастичний фільм про подорож у минуле. Просто податківці знову «нахімічили». Утім, ми вже звикли. А у випадку з декларацією з ЄП це не так уже й погано, адже за старою формою звітувати дуже незручно. Отже, податківці закликають звітувати за новою формою деки вже за 9 місяців 2015 року.
декларація єдиноподатника (ППЄПа і ЮРЄПа), новий бланк

ЮРЄПи. Нагадаємо, що з 2015 року спрощенці групи 3 сплачують ЄП за ставками 2 % або 4 % (замість 3 % або 5%, як раніше). Проте за I і II квартали їм довелося звітувати за старою формою деки з «забутими» ставками ЄП. Це було незручно*. На щастя, нова форма ЄП-деки все ж таки з’явилася, хоча і сталося це аж у III кварталі. Наказ № 578** набув чинності 28.07.2015 р.

* Детальніше про це див. статтю «ЄП-дека за півріччя: а віз і нині там» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 28.

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 19.06.2015 р. № 578.

Формально вперше відзвітувати за нею потрібно за наступний квартал після її оприлюднення, тобто за IV квартал — п. 46.6 ПКУ***. Але податківці розсудили інакше. Вони «наказали» ЮРЄПам подавати деку за новою формою вже за 9 місяців 2015 року (консультація в підкатегорії 108.01.05 ЗІР). Ну й гаразд: менше проблем з «притягненням за вуха» старої форми. Тим більше що сама форма деки проста***.

*** Детальніше про це ми писали у статті «Нові деки єдиноподатників: що, де, коли» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 30.

img 1

«…форма Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи), затверджена наказом № 578, використовуватиметься для складання звітності за 9 місяців 2015 року, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди»

ППЄПи. За ППЄПами групи 3 в категорії 107.08 ЗІР є тільки одне роз’яснення: мовляв, за перше півріччя звітуємо за старою формою. Але що робити з декою за три квартали (9 місяців)? Ми вважаємо, що за аналогією з ЮРЄПами слід відзвітувати за новою формою. Хоча, знову ж таки, чітко згідно із законом нову форму потрібно застосовувати починаючи із звіту за 2015 рік.

Що стосується ППЄПів груп 1 і 2, то в них звітний період — календарний рік ( п. 294.1 ПКУ). А це означає, що нову форму ЄП-деки вони зобов’язані використовувати зі звіту за рік, що настає за роком її оприлюднення ( п. 46.6 ПКУ). Оскільки оприлюднили у 2015 році, отже:

— за 2015 рік належить звітувати за старою формою,

— а починаючи зі звіту за 2016 рік подавати нову форму ЄП-деки.

І все ж таки, ураховуючи позицію податківців за ЮРЄПами (див. вище) і швидкість змін законодавства, до 2016 року все може змінитися ще декілька разів. Отже, податківці явно будуть «не проти» подання декларації за 2015 рік за новою формою.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

Теги податок
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі