Теми статей
Обрати теми

«Новорічний» авансовий внесок: приємні нюанси в частині заліку

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У межах податкового реформування зразка 2016 року квартальні платники податку на прибуток отримали «подарунок», увесь смак якого сповна відчути зможуть лише наприкінці цього року. Маємо на увазі авансовий внесок за підсумками 3 кварталів. Так от, є в ньому й хороші риси, а саме можливість зарахувати в рахунок його сплати переплати з податку на прибуток. Про це і не лише — в сьогоднішній статті.
податок на прибуток, авансовий внесок, зменшення податку на прибуток img 1Граничний строк сплати «новорічного» авансу — п’ятниця, 30 грудня.

Ось уже і грудень за вікном... А отже, час для подання податкових декларацій з податку на прибуток і сплати зобов’язань за 3 квартали (для тих, для кого це актуально, тобто квартальних платників) давно минув, а для сплати «новорічного» авансового внеску — саме час.

Нагадаємо: перший* п. 38 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ зобов’язує розраховувати такий аванс у розмірі 2/9 суми податку на прибуток, нарахованої в декларації за 3 квартали**. Для такого розрахунку призначено рядок 26 декларації.

* У ПКУ пунктів з аналогічним номером чомусь два img 2.

** Про нюанси її заповнення ви могли прочитати в статті «Прибуткова декларація: особливості подання за 3 квартали» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 43.

Задекларована в ній сума авансу вважається узгодженою. А її несплата «карається» накладенням штрафу згідно зі ст. 123 ПКУ. Тобто у розмірі 25 % суми певного авансового внеску.

Але є ті, кого сплата «новорічного» авансу омине. Це платники, в інтегрованій картці яких значиться переплата з податку на прибуток. Тішить те, що можливість заліку суми авансу за рахунок такої переплати підтвердила ДФСУ (категорія 102.24 ЗІР).

Причому податківці справедливо зауважили, що залік таких надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на прибуток здійснюється на сплату авансового внеску в автоматичному режимі (тобто без заяви платника). Чому «справедливо»? Адже на такому порядку наполягає абз. 3 п. 87.1 ПКУ.

Після змін до бюджетної класифікації*** авансові внески (у тому числі «дивідендні» та «новорічні») слід перераховувати на ті самі рахунки, що і власне зобов’язання з податку на прибуток. Тому подібний залік і став можливим. У цьому, власне кажучи, і була благородна ідея означених змін.

*** Внесених наказом Мінфіну «Про затвердження змін до бюджетної класифікації» від 20.07.2015 р. № 651, про які ви могли дізнатися детальніше зі статей «Слачуємо аванси з податку на прибуток по-новому: в чому «каверза»? (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 31); «Прибуткові аванси: з жовтня нарешті сплачуємо по-новому» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 42).

А якщо «висять» помилково та/або надміру сплачені суми за іншими платежами (не податку на прибуток)? Тоді потурбуйтеся про подання заяви податківцям.

img 3Про неї знов-таки прямо говорить абз. 3 п. 87.1 ПКУ.

Причому зробіть це вже зараз (якщо ще не зробили), адже цей процес мало того що триває до 20 робочих днів, так ще й, на жаль, періодично дає «збої» img 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі