Теми статей
Обрати теми

Дека з «роздрібного» акцизу за січень: обходимо «підводне каміння»

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Власне кажучи, таке «підводне каміння» в одному примірнику — це нова ставка «роздрібного» акцизу для продавців палива. З 01.01.2016 р. вона становить 0,042 €/л проданого пального. Які проблеми у зв’язку з цим звалилися на голову роздрібних торговців ПММ та як їх вирішити — розповімо в цій статті.

Вкотре нагадаємо: «роздрібний» акциз, платниками якого згідно з п.п. 212.1.11 ПКУ є торговці підакцизними товарами (не лише паливом!), і паливний акциз*, платниками якого відповідно до п.п. 212.1.15 ПКУ є особи, що реалізують паливо, — це різні речі! Причому СЕА реалізації палива не зачепить правил нарахування та сплати «роздрібного» акцизу.

* Оперативний матеріал на цю тему («Паливна СЕА: На старт! Увага! Березень?») читайте в поточному випуску журналу.

Що ж до підсумків січня з «роздрібного» акцизу та їх відображення в декларації, то з цим допомогла розібратися ДФСУ (лист № 3495**).

** Лист ДФСУ від 03.02.2016 р. № 3495/7/99-99-19-03-03-17.

Нагадаємо: граничний строк для виконання «звітного обов’язку» з «роздрібного» акцизу за січень — понеділок, 22 лютого (згідно з пп. 223.2, 49.20 ПКУ). Сплату задекларованих зобов’язань необхідно провести не пізніше четверга, 3 березня (відповідно до п. 57.1 і п.п. 222.1.1 ПКУ, див. також лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 21492/6/99-99-15-04-02-15).

Яке ж «керівництво до дії» можна запозичити з цього документа?

При розрахунку податкових зобов’язань за січень використовуйте нову ставку податку — 0,042 €/л***. При цьому курс € беріть станом на 20.12.2015 р. (згідно з п. 217.3 ПКУ). Такий самий курс використовуйте і при розрахунку зобов’язань за лютий і березень. Становив він 25,462988 грн./€.

*** З іншими змінами, що позначилися на «роздрібному» акцизі, ви могли ознайомитися в матеріалі «Революція в реалізації палива — 2016: СЕА-2 і не лише» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2, с. 17).

При цьому ДФСУ наводить формулу, за якою слід розраховувати суму податкових зобов’язань:

Пз = Vл х (0,042 € х К€),

де — обсяг реалізованого палива в літрах;

0,042 € — ставка «роздрібного» акцизу;

К€ — офіційний курс гривні до €, що діє станом на 20-те число місяця, що передує поточному кварталу, і використовується при розрахунку ставки «роздрібного» акцизу.

Для зобов’язань звітних місяців першого кварталу формулу можна спростити: Пз = 1,069445496 грн. х Vл****.

**** Причому, як свідчить приклад заповнення доповнення до декларації (з додатка до листа), при розрахунку доведеться використовувати дані з максимально можливою точністю.

Простіше кажучи, за кожен літр реалізованого в січні палива потрібно сплатити приблизно 1,07 грн. «роздрібного» акцизу.

Інше запитання: як ці дані перенести до декларації акцизного податку*****, що поки що не дозволяє показати в ній сам розрахунок податкового зобов’язання?

***** Форма якої затверджена наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14.

До речі, у цьому листі ДФСУ обіцяє, що форма декларації незабаром буде «підігнана» під нові законодавчі вимоги. Але поки що все «на стадії затвердження». Відповідно, для січня використовуємо стару форму деки.

Тут «паличкою-стукалочкою» має стати додаток 9 до декларації «Доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу ІІ Кодексу». У ньому (у розрізі кодів КОАТУУ) показуєте безпосередньо розрахунки, проведені за наведеною вище формулою, тобто наводите такі дані: (1) вид палива, що реалізується; (2) обсяг у літрах; (3) ставку податку — 0,042 €/л; (4) курс € — 25,462988 грн./€ і (5) суму податкових зобов’язань (округлену з точністю до копійок), що є результатом множення показників 2, 3 і 4 відповідно. Як може виглядати заповнене доповнення, податківці показали в додатку до листа № 3495.

Наступний крок — перенести дані розрахунків до додатка 6 до декларації «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів». При цьому заповнювати необхідно лише графу 7 і підсумковий рядок «Усього». Підсумки розрахунків, проведених у додатку 9, тут наводимо у гривнях (округлюємо до цілих гривень без копійок).

img 1Само собою: на кожний код КОАТУУ адміністративно-територіальної одиниці, в межах якої здійснюється роздрібна торгівля паливом, складаємо окремий додаток 6. При цьому не забуваємо вказувати відповідний код у заголовній частині такого додатка.

Версія заповнення додатка 6 (як і розділу «Ґ» декларації, до якого перейдемо далі) від ДФСУ також наведена в листі № 3495.

Як ви зрозуміли, останній крок — перенести підсумки безпосередньо до декларації (а саме розділу «Ґ» «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів»). Проблеми при цьому не повинні виникнути: до графи «Сума акцизного податку» слід перенести підсумки графи 7 додатка 6 у розрізі видів підакцизних товарів.

При цьому:

— у рядку Ґ1 підбиваємо загальний підсумок податкових зобов’язань до сплати;

— у рядку Ґ2 показуємо поділ таких зобов’язань за різними кодами КОАТУУ.

Наостанок нагадаємо, що зміна ставок «роздрібного» акцизу зачепила лише продавців палива — на решту підакцизних товарів, як і раніше, «роздрібний» акциз накладається за універсальною ставкою 5 % від вартості товару (з ПДВ і без урахування «роздрібного» акцизу). Тому й порядок заповнення декларації в частині таких товарів не змінився.

Сподіваємося, що в нововведеннях ви розібралися, тому саме час перенести свої знання на практику, у чому зичимо вам успіхів!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі